Ποιοι είμαστε
Αρχική Μια βελόνα ΔΕΝ μπορεί να σας σώσει από εγκεφαλικόΥΓΕΙΑ

Μια βελόνα ΔΕΝ μπορεί να σας σώσει από εγκεφαλικό

16 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι μπορείτε να σώσετε κάποιον που υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, αν τρυπήσετε με βελόνα τα δάκτυλά του.

Το είδαμε σε αρκετές ιστοσελίδες όπως για παράδειγμα: diaforetiko, enimerotiko, thesecretrealtruth κ.α.

Το άρθρο ισχυρίζεται τα εξής:

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Έχετε αναρωτηθεί τι πρέπει να κάνετε για να σώσετε τη ζωή ενός ανθρώπου;

Μπορεί να σας φαίνεται παράξενο, αλλά μια βελόνα μπορεί όντως να βοηθήσει να σωθεί κάποιος από εγκεφαλικό. Μια βελόνα μπορεί να έχει πολλές χρήσεις, αλλά η ικανότητα της να βοηθά τα θύματα εγκεφαλικού ξεπερνά κάθε άλλη. Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι πρέπει να παραμείνετε ψύχραιμοι αν δείτε κάποιον να παθαίνει εγκεφαλικό. Το να είστε ήρεμοι σημαίνει ότι θα μπορείτε να σκεφτείτε με καθαρό μυαλό, να έχετε ορθή κρίση και να μην πανικοβληθείτε. Ενώ παραμένετε ψύχραιμοι, θυμηθείτε να μην μετακινήσετε το θύμα. Όταν κάποιος παθαίνει εγκεφαλικό, μιλώντας επιστημονικά αυτό σημαίνει ότι τα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου του τεντώνονται. Αν μετακινήσετε το θύμα, τα τριχοειδή αγγεία μπορεί να σπάσουν, προκαλώντας αιμορραγία στον εγκέφαλο. Αφήστε το θύμα εκεί που είναι και αρπάξτε μια βελόνα ή μια σύριγγα. Πάρτε έναν αναπτήρα, ένα κερί, ή βάλτε την βελόνα πάνω από την φλόγα στο τζάκι και αποστειρώστε την. Μετά, τρυπήστε και τα 10 δάχτυλα με την αποστειρωμένη βελόνα. Ο στόχος είναι να αρχίσει να ρέει το αίμα. Το τρύπημα θα κάνει τα δάχτυλα να ματώσουν λίγο. Αν παρατηρήσετε ότι το αίμα δεν βγαίνει, πιέστε λίγο τα δάχτυλα για να αρχίσει να τρέχει. Αφότου ματώσουν και τα 10 δάχτυλα, το θύμα θα πρέπει να είναι σε καλή κατάσταση ώσπου να φτάσει βοήθεια, αφού με αυτή την μέθοδο το αίμα αρχίζει να κινείται. Μόλις φτάσει το ασθενοφόρο, πείτε στους διασώστες με κάθε λεπτομέρεια τι συνέβη από την στιγμή που καταλάβατε ότι το θύμα άρχισε να παθαίνει εγκεφαλικό μέχρι την στιγμή που έφτασε η βοήθεια. Έτσι, θα ξέρουν αν μετακινήσατε το θύμα, αν τρυπήσατε τις άκρες των δαχτύλων του ή οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είναι απαραίτητο να γνωρίζουν.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα κυκλοφορεί σε διάφορες εκδοχές εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Παλαιότερα, από το 2003, διακινούνταν μέσω email.
Το άρθρο ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση που ένα άτομο υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, θα πρέπει να τρυπήσετε και τα δέκα δάκτυλα του θύματος με μια βελόνα ή μια σύριγγα μέχρι να αιμορραγήσουν. Σε άλλη έκδοση συνεχίζει προσθέτοντας κι άλλες “οδηγίες”, π.χ. “αν το στόμα του θύματος είναι στραβό, θα πρέπει επίσης να τραβήξετε τα αυτιά του μέχρι να κοκκινίσουν και να τα τσιμπήσετε κι αυτά μέχρι να ματώσουν”.

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η βλάβη που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν

Υπάρχουν οι εξής τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου

  • Τα αποφρακτικά, που είναι πιο συχνά και αποτελούν το 85% του συνόλου των εγκεφαλικών.

Η λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων απαιτεί συνεχή παροχή οξυγόνου και γλυκόζης μέσω της κυκλοφορία του αίματος. Ένα ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ΙΑΕΕ), συμβαίνει όταν η παροχή αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου διακόπτεται, με αποτέλεσμα τα εγκεφαλικά κύτταρα να πεθάνουν. H ροή του αίματος μπορεί να διακοπεί κυρίως με δύο μηχανισμούς: τη θρόμβωση και την εμβολή.

– από θρόμβωση

Η αρτηριοσκλήρυνση ή αθηρωμάτωση είναι εκφυλιστική πάθηση των αρτηριών, η οποία προκαλείται λόγω δημιουργίας μιας πλάκας, του λεγόμενου αθηρώματος, στο εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων. Η πλάκα προκαλεί στένωση του αυλού της αρτηρίας και μικρορήξεις στο τοίχωμα αυτής, που ευνοούν τη δημιουργία θρόμβου με αποτέλεσμα να αποφραχθεί.

– από εμβολή

Όταν ένας θρόμβος αίματος ή ένα κομμάτι αθηρωματικής πλάκας ταξιδέψει μέσω του αίματος και αποφράξει μία αρτηρία του εγκεφάλου αναφέρεται ως εμβολικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για παράδειγμα, ένας θρόμβος αίματος μπορεί αρχικά να σχηματιστεί στη καρδιά, ως αποτέλεσμα μιας καρδιακής αρρυθμίας , όπως συμβαίνει σε κολπική μαρμαρυγή. Συνήθως, αυτοί οι θρόμβοι παραμένουν στο εσωτερικό τοίχωμα της καρδιάς, αλλά περιστασιακά μπορεί να αποκολληθούν και ταξιδεύοντας με τη ροή του αίματος να αποφράξουν μια αρτηρία του εγκεφάλου.

  • Τα Αιμορραγικά, που αποτελούν το 15% του συνόλου των εγκεφαλικών.

Όταν ένα αγγείο εντός ή εκτός του εγκεφάλου ρήγνυται, επιτρέποντας στο αίμα να διαφύγει στο εσωτερικό του κρανίου (εγκεφαλική αιμορραγία) και να σχηματίσει αιμάτωμα.


Οι οδηγίες που δίνονται στο παραπάνω μήνυμα, εκτός του ότι δεν έχουν καμία ιατρική ή θεραπευτική αξία, δεν είναι απλά λανθασμένες, αλλά δυνητικά μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνες. Η πρόκληση μιας μικρής αιμορραγίας δεν μπορεί να βοηθήσει το θύμα εγκεφαλικού να ανακάμψει με οποιονδήποτε τρόπο. Αντίθετα μπορεί στην πραγματικότητα να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα. 

Δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση σ’ αυτούς τους ισχυρισμούς κι η τεχνική που περιγράφεται σίγουρα δεν συνιστάται ή δεν εγκρίνεται από τις αρμόδιες ιατρικές αρχές. 

Σε άρθρο του στον ιστότοπο NeuroLogica, ο σημαντικός Αμερικανός κλινικός νευρολόγος Δρ. Steven P. Novella  ξεκινά περιγράφοντας τους τύπους εγκεφαλικών που προαναφέραμε και καταλήγει ότι το τρύπημα των δακτύλων (ή των λοβών του αυτιού) όχι μόνο δεν θα επηρέαζε θετικά το θύμα αλλά η καθυστέρηση διάγνωσης και αγωγής θα μπορούσε να αποβεί και μοιραία γι αυτόν.

Ένας άλλος διάσημος γιατρός ο δρ Χοσέ Βέγκα, σ’ ένα άρθρο του στο About.com εφιστά την προσοχή μας,  εξηγώντας :

Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μπορεί να διαδίδονται πολλές αβάσιμες πληροφορίες για το εγκεφαλικό επεισόδιο, αλλά μακράν το πιο επικίνδυνο από όλα είναι η προτροπή να μη μετακινηθούν οι άνθρωποι σε κάποιο νοσοκομείο μέχρι να εξαλειφθούν όλα τα συμπτώματά τους, με το σκεπτικό ότι «όλα τα τριχοειδή αγγεία του εγκεφάλου θα σπάσουν στο δρόμο για το νοσοκομείο”. Αυτή η δήλωση είναι εντελώς αναληθής και ανεύθυνη. Όταν πρόκειται για εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε λεπτό που βρίσκεστε μακριά από το νοσοκομείο μετράει εναντίον σας. Μετά από όλα, η tPA, η πιο αποτελεσματική θεραπεία για εγκεφαλικό επεισόδιο, πρέπει να δοθεί μέσα σε 3 ώρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Κάντε αυτό που πρέπει και καλέστε το ασθενοφόρο αμέσως.

Οι ψευδείς πληροφορίες που εμπεριέχονται στο μήνυμα ενδέχεται να προήλθαν από μια μελέτη του 2005 του Tianjin College (Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική…) Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι “η πρόκληση αιμορραγίας σε 12 καλά σημεία του χεριού μπορεί να βελτιώσει τη συνείδηση ​​και να αυξήσει τη συστολική πίεση σε ασθενείς μιας ομάδας ήπιων τραυματισμών”. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν ήδη διαγνωστεί σωστά, νοσηλεύτηκαν κανονικά και τα φαινομενικά θετικά αποτελέσματα εφαρμόστηκαν μόνο στην ομάδα “ήπιας βλάβης”. Ανεξάρτητα αν είναι αξιόπιστη ή όχι η συγκεκριμένη μελέτη, το σίγουρο είναι ότι ούτε συμβουλεύει ούτε υπονοεί ότι μια τέτοια τεχνική θα πρέπει ποτέ να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι για ασθενείς με εγκεφαλικό, αντί να αναζητηθεί άμεσα ιατρική βοήθεια.

Ένα ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου μπορείτε να διαβάσετε στην  ιστοσελίδα της Mayo που αναφέρει τα εξής:

Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πραγματικά μια έκτακτη ανάγκη. Όσο πιο γρήγορα γίνει η θεραπεία, τόσο πιο πιθανό είναι να ελαχιστοποιηθεί η ζημιά. Κάθε στιγμή μετράει.

Διαβάστε τις κατευθυντήριες οδηγίες από το Ινστιτούτο Μελέτης και Εκπαίδευσης στην Θρόμβωση και την Αντιθρομβωτική Αγωγή και τον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικών εδώ (αρχείο pdf)

O πρόεδρος του Ελληνικού οργανισμού εγκεφαλικών Κώστας Βέμμος λέει ότι και μόνο η εισαγωγή στο νοσοκομείο και η νοσηλεία σε μονάδα μειώνει τη θνητότητα 25 με 30%

Τέλος ο Λουκάς Παυλίδης (Ιατρός – Αριστοτελείου και Μικροβιολόγος-Βιοπαθολόγος Καποδιστριακού πανεπιστημίου) συμπλήρωσε τα εξής:

Θα προσέθετα το φαινόμενο της διαμερισματοποίησης που έχει τη δυνατότητα ο οργανισμός μας να διαμορφώνει στο κυκλοφορικό: εκτός του ότι η εγκεφαλική κυκλοφορία δεν ισορροπεί με την σωματική (η ενδοκράνια πίεση λαμβάνεται με οφθαλμομέτρηση για αυτόν τον λόγο) και κατά συνέπεια διαταραχές απώλειας της σωματικής δεν επηρεάζουν την κρανιακή πίεση που πρέπει να μένει σταθερή, είτε αυτές αφορούν σοβαρή αιμορραγία είτε αστεία σαν την περιγραφόμενη, το σώμα μας έχει τη δυνατότητα με τοπική σύσπαση των αγγείων, αλλά και κανονικούς ανατομικούς βαλβιδικους μηχανισμούς, να περιορίζει τη ροή του αίματος ώστε να αντιμετωπίζει σοβαρές αιμορραγίες! Ουδεμία επίδραση μέσω του κυκλοφορικού δεν μπορώ να συσχετίσω με το νυγμό των δακτύλων, πιθανολογώ όμως διέγερση μέσω του νευράξονος που ίσως εξηγεί τα ευρήματα των Κινέζων (η σχετική βελτίωση της νευρολογικής εικόνας που περιγράφεται σαν τάση αποκατάστασης)

Εν κατακλείδι, το συγκεκριμένο δημοσίευμα είναι αναληθές και μπορεί να αποβεί επικίνδυνο γιατί χάνεται χρόνος με μια τεχνική που δεν έχει κανένα όφελος για τον ασθενή.

Με πληροφορίες και από: