Ποιοι είμαστε
Αρχική Είναι η «κορυφαία φωτογραφία του αιώνα» αυθεντική;HOAXES

Είναι η «κορυφαία φωτογραφία του αιώνα» αυθεντική;

24 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Πρόσφατα έγινε viral η παρακάτω φωτογραφία από την σελίδα Facebook Evosmosnews.gr, που υποτίθεται ότι αναπαριστά μια μάνα λιονταρίνα να περπατάει πλάι πλάι με μια μάνα ελεφαντίνα, που μεταφέρει στην προβοσκίδα το μωρό της πρώτης. Η φωτογραφία όμως είναι προϊόν φωτομοντάζ.



Η φωτογραφία παλιότερα είχε εμφανιστεί επίσης στις σελίδες Facebook Μουζάκι Πύργου Ηλείας, Νοερά Προσευχή – Κύριε Ιησού Χριστέ Ελεησόν με, Θαρραλεες Ψυχες.

H φωτογραφία ανέβηκε την Πρωταπριλιά του 2018 στον λογαριασμό του Εθνικού Πάρκου Κρούγκερ της Νότιας Αφρικής. Χαρακτηριστικά, οι τελευταίες λέξεις του δημοσιεύματος ήταν «Sloof Lirpa», που αντίστροφα σημαίνουν «April Fools», δηλαδή «Πρωταπριλιά».

Η βασική φωτογραφία, που περιλαμβάνει και τον ελέφαντα, εμφανίζεται παρακάτω, και τραβήχτηκε το 2005 στο Εθνικό Πάρκο Κρούγκερ.

Στην παραπάνω φωτογραφία, προστέθηκαν με φωτομοντάζ οι εξής δυο (παράθεση από africacheck.org):

Στις 12 Απριλίου του 2018, η ιστοσελίδα South African Jewish Report πήρε συνέντευξη από τον Nadav Ossendryver, δημιουργό του Twitter λογαριασμού που αρχικά δημοσίευσε τη φωτογραφία. Ο κος Ossendryver ανέφερε ότι οι φάρσες που ανέβαζε κάθε Πρωταπριλιά είχαν σκοπό να ξεκινήσουν μια συζήτηση.

Συμπερασματικά, η επίμαχη φωτογραφία δεν είναι αυθεντική αλλά συνιστά αποτέλεσμα φωτομοντάζ.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.