Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν κάηκε περιοχή Natura στην ΕύβοιαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Δεν κάηκε περιοχή Natura στην Εύβοια

15 Αυγ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα τα οποία αναφέρουν ότι η πυρκαγιά στην Εύβοια καίει δάση τα οποία υπάγονται σε προστατευόμενες περιοχές Natura. Όμως ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.

Παραδείγματα: tanea.gr, skai.gr, protothema.gr, lifo.gr, tvxs.gr, ghettomagazine.gr, One Tv

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα:

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στην Εύβοια, η οποία όπως έγινε γνωστό καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής και της Περιφέρειας Στερεάς που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή δεν μπορούν να προσφέρουν κάτι περισσότερο καθώς η φωτιά είναι σε δύσβατη περιοχή που δεν μπορούν να την πλησιάσουν.

Επίσης, πέρα από τα άρθρα που κυκλοφόρησαν, η είδηση για πυρκαγιές σε δάση Natura κυκλοφόρησαν και σε δελτία ειδήσεων.


Παρά τις ζημιές που προκλήθηκαν λόγω των πυρκαγιών, το δάσος Natura δεν επηρεάστηκε. Αυτό δήλωσαν ο δασάρχης Χαλκίδας, Γεώργιος Θαλασσινός, και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Το συγκεκριμένο απόσπασμα δείχνει τις δηλώσεις του κ. Αραβώση
Το συγκεκριμένο απόσπασμα δείχνει τις δηλώσεις του κ. Θαλασσινού

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Θαλασσινός στο Open TV:

Είναι ανακρίβεια, ο χάρτης είναι σαφής. Η φωτιά δεν έχει καμία σχέση με το Natura.


Στη συνέχεια επιβεβαιώσαμε τις δηλώσεις με εξέταση εικόνων από το δορυφόρο “Sentinel-2” όπου φαίνεται καθαρά ότι η καμένη περιοχή δεν εντάσσεται στο δίκτυο Natura.


Οι περιοχές Natura φαίνονται στο σκιασμένο κομμάτι του χάρτη και όπως βλέπουμε τα σημεία της πυρκαγιάς δε βρίσκονται σε εκείνο το σημείο. Με βάση τα ανωτέρω λοιπόν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως ο ισχυρισμός ότι η πυρκαγιά στην Εύβοια έκαψε δάσος που ανήκει στο δίκτυο Natura αποτελούν παραπληροφόρηση. Ήδη, αρκετές ιστοσελίδες διορθώνουν τα χθεσινά δημοσιεύματα.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.