Ποιοι είμαστε
Αρχική Σε αυτό το βίντεο ΔΕΝ βλέπουμε κοπέλα να βάζει κραγιόν σε πραγματικό σεισμόFAKE NEWS

Σε αυτό το βίντεο ΔΕΝ βλέπουμε κοπέλα να βάζει κραγιόν σε πραγματικό σεισμό

18 Αυγ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Τις τελευταίες μέρες πολυάριθμα μέσα αναπαρήγαγαν το παρακάτω βίντεο, σύμφωνα με το οποίο βλέπουμε μια κοπέλα να βιντεοσκοπεί το πώς γίνεται εφαρμογή κραγιόν, την ώρα που ξεσπά σεισμός 7,1 Ρίχτερ στη Καλιφόρνια.

https://www.youtube.com/watch?v=LjDzOb8a8yc

Το βίντεο όμως είναι σκηνοθετημένο.



Το είδαμε στα pronews.gr, paradrasi.gr, crete-news.gr, katohika.gr.

Η Ali J ανέβασε το βίντεο στο προσωπικό της κανάλι Youtube στις 5-7-2019, την μέρα που όντως συνέβη ένας σεισμός 7,1 Ρίχτερ στο Λος Άντζελες.

Ωστόσο, η διάρκεια του σεισμού στο συγκεκριμένο βίντεο είναι μόλις 8 δευτερόλεπτα. Αντίθετα, σε καταγραφές που την ώρα του σεισμού προβάλλονταν ζωντανά στο διαδίκτυο (streaming), η διάρκεια του σεισμού εμφανίζεται να φτάνει περίπου το 1 λεπτό.

https://www.youtube.com/watch?v=nLXlE-SCWj4

Επιπλέον, όπως παρατήρησαν αρκετοί σχολιαστές, η Ali J έχει ανεβάσει μόλις 7 βίντεο στο κανάλι της μέσα σε 2 χρόνια, και το επίμαχο βίντεο ήταν το πρώτο της για το 2019, με το τελευταίο να ανέβηκε στα μέσα του Απριλίου του 2018. Το να διάλεξε κατά τύχη τη μέρα του σεισμού για το πρώτο βίντεό της μετά από 15 μήνες, και το να έτυχε να εφαρμόζει το κραγιόν ακριβώς τα κατάλληλα δευτερόλεπτα, θα αποτελούσε εξαιρετική σύμπτωση.

Πηγή

Όπως παρατήρησε ο χρήστης BPNAVE στην πλατφόρμα Imgur, το δωμάτιο στο οποίο η Ali J βιντεοσκοπεί τα βίντεό της εμφανίζει πολυάριθμες ομοιότητες με μια σειρά φορητών προσομοιωτών σεισμού της εταιρίας Quakehold Industrial. Παρά τη διαφορετική επίπλωση, οι διαστάσεις του δωματίου, στοιχεία στους τοίχους, και η ενίσχυση του ταβανιού, εμφανίζονται ίδια και σε κοινές τοποθεσίες.

Πηγή

Από τα παραπάνω, συμπεραίνουμε ότι ο ισχυρισμός πως στο επίμαχο βίντεο παρακολουθούμε μια κοπέλα να βάζει κραγιόν την ώρα σεισμού 7,1 Ρίχτερ στη Καλιφόρνια, είναι ψευδής.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.