Ποιοι είμαστε
Αρχική Μην χρησιμοποιήσετε αυτό το πορτάκι του μετρό για ειδοποίηση κινδύνου!HOAXES

Μην χρησιμοποιήσετε αυτό το πορτάκι του μετρό για ειδοποίηση κινδύνου!

19 Αυγ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Τους τελευταίους μήνες, έχει γίνει επανειλημμένα viral ο ισχυρισμός ότι το παρακάτω πορτάκι στους σταθμούς μετρό χρησιμεύει για την ειδοποίηση ακινητοποίησης των συρμών, σε περίπτωση που κάποιος πέσει στις ράγες. Ο ισχυρισμός όμως είναι ψευδής.



Το είδαμε στα diaforetiko.gr, newside.gr, infowoman.gr (με διόρθωση σε ξεχωριστό άρθρο), ramona.me, στη σελίδα Facebook KalimeraEllada.gr, καθώς και σε αρκετά προσωπικά προφίλ χρηστών.

Ο ισχυρισμός φαίνεται να διαδόθηκε αρχικά από το προφίλ Νίκος Ι. Καρμοίρης, που σύμφωνα με screenshot, στις 6-2-2019 δημοσίευσε τα εξής (η αρχική δημοσίευση δεν είναι πλέον εμφανής):

ΠΡΟΣΟΧΗ!!! SOS!! ΠΡΟΣΟΧΗ!!! ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ!!!

Αγαπητοί φίλοι, όσοι μετακινήστε με μετρό/ηλεκτρικό αφιερώστε λίγα λεπτά και διαβάστε το παρακάτω κείμενο. Αν γνωρίζετε, ίσως κάποια στιγμή σώσετε μία ζωή. Αν παρατηρήσετε στις άκρες των αποβάθρων υπάρχει αυτό το πορτάκι, το οποίο αν ανοίξετε χτυπάει ο συναγερμός στην αποβάθρα και ειδοποιούνται οι υπεύθυνοι του σταθμού. Ίσως διακόπτεται και η τροφοδοσία ρεύματος, πάντως σίγουρα ειδοποιούνται οι διερχόμενοι συρμοί και σταματούν. Αν δείτε κάποιον άνθρωπο να πέφτει στις ράγες αφήστε τους λεονταρισμούς, μην πηδήξετε να τον σώσετε βάζοντας και τη δική σας ζωή σε κίνδυνο, αλλά τρέξτε να ανοίξετε το συγκεκριμένο πορτάκι.

——————————-

Σήμερα το απόγευμα, 6/4/2019 καθώς βρισκόμουν στο μετρό στο Πανεπιστήμιο, άκουσα πίσω μου έναν γδούπο κι ένας άνθρωπος μέσα από τις ράγες καλούσε σε βοήθεια. Ένας δεύτερος άνθρωπος πάνω στην αποβάθρα φώναζε κι εκείνος για βοήθεια για τον συνάνθρωπό μας που είχε πέσει στις ράγες, κουνώντας παράλληλα τα χέρια προς τις κάμερες. Ένας νεαρός πήδηξε στις ράγες να βγάλει τον τραυματία με την βοήθεια δυο ακόμα ανθρώπων που τον τραβούσαν πάνω από την αποβάθρα. Όλα αυτά 1 μόλις λεπτό πριν φτάσει το τρένο.

Εν ώρα πανικού στον σταθμό -και καταστάσεων που αδυνατώ να περιγράψω- γνωρίζοντας σχετικά με το «πορτάκι» στην άκρη της αποβάθρας, σκεφτόμενος ψύχραιμα, έτρεξα και το άνοιξα. Αμέσως άρχισε να χτυπάει ο συναγερμός, η ασφάλεια του σταθμού κινητοποιήθηκε και η διέλευση των συρμών διακόπηκε. Η ασφάλεια του σταθμού κάλεσε ιατρική βοήθεια, ενώ από τα μεγάφωνα ζήτησε αν υπήρχε ιατρός στον σταθμό να σπεύσει και να βοηθήσει τον τραυματία. Λίγα λεπτά αργότερα η διέλευση των συρμών εξομαλύνθηκε.

Η αλήθεια είναι πως δεν γνώριζα για την χρήση της συγκεκριμένης θύρας, για την οποία μου μίλησε ο φίλος μου ο Χριστόφορος σε μια τυχαία συζήτησή μας. Επειδή μέσα από τη γνώση, σήμερα όλοι μαζί σώσαμε μία ζωή, παρακαλώ ενημερώστε σχετικά γνωστούς και φίλους που χρησιμοποιούν τα εν λόγω μέσα. Και κάτι ακόμα, μην κάνετε άσκοπη χρήση της συγκεκριμένης θύρας. Δεν είναι παιχνίδι και επιπλέον διώκεται ποινικά.

Επικοινωνήσαμε με τη ΣΤΑΣΥ, όπου και ανήκει η εταιρία του μετρό, και αυτή μας διέψευσε τον ισχυρισμό.

Συγκεκριμένα, υπεύθυνη μας δήλωσε ότι το αναφερόμενο πορτάκι είναι κλειδωμένο και μπορεί να ξεκλειδωθεί μόνο από το προσωπικό του σταθμού. Αυτό συμβαίνει μόνο όταν χρειάζεται να μεταβεί κάποιος τεχνικός στις γραμμές, ή πιο σπάνια, όταν ακινητοποιείται κάποιος συρμός και οι επιβάτες χρειάζεται να ανέβουν στην πλατφόρμα περπατώντας ανάμεσα στις γραμμές. Η υπεύθυνη μας τόνισε ότι απαγορεύεται η χρήση της πόρτας από το κοινό.

Η παραβίαση της συγκεκριμένης πόρτας εκκινεί συναγερμό μόνο στο γραφείο του σταθμάρχη, και δεν προκαλεί ούτε γενικό συναγερμό, ούτε διακοπή ρεύματος όπως ισχυρίζονται τα δημοσιεύματα. Ακόμη, η υπεύθυνη μας μετέφερε ότι για αντίστοιχες ειδοποιήσεις κινδύνου υπάρχουν χαρακτηριστικά κόκκινα πλήκτρα στους τοίχους. Ωστόσο, πριν την διέλευση συρμών, οι ράγες παρακολουθούνται έτσι και αλλιώς από κλειστό κύκλωμα καταγραφής.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι το αναφερόμενο πορτάκι στους σταθμούς των Μετρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ειδοποίηση σε περιπτώσεις κινδύνου, είναι ψευδής και καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.