Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, “αστεροειδής – τέρας” ΔΕΝ απειλεί τη ΓηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, “αστεροειδής – τέρας” ΔΕΝ απειλεί τη Γη

20 Αυγ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Αρκετά τρομολαγνικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών υποστηρίζουν πως ο αστεροειδής 99942 Apophis απειλεί τη Γη και η NASA βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού.

Κινδυνολογία

Το είδαμε στο newsbomb.gr, newsbomb.com.cy, pronews.gr, espressonews.gr, tromaktiko.gr κτλ.

Δείτε τη συνέχεια εδώ.

Tι ισχύει;

Τα ελληνικά άρθρα βασίζονται σε δημοσιεύματα σκανδαλοθηρικών ιστοσελίδων του εξωτερικού όπως η Daily Star, αναφορικά με την κοντινή διέλευση του αστεροειδή 99942 Apophis, το 2029. Ακόμη όμως και η Daily Star, που συχνά παρουσιάζει ειδήσεις με γενναίες δόσεις υπερβολής, δεν κάνει λόγο για κίνδυνο του πλανήτη μας από το συγκεκριμένο αστεροειδή. Ο 99942 Apophis (ή 2004 MN4) έχει διάμετρο 320-370 μέτρα και ανακαλύφθηκε το 2004. Είναι ένας αστεροειδής της κατηγορίας “Near Earth Object”, γεγονός που σημαίνει πως η τροχιά του διέρχεται κάποιες φορές κοντά από τη Γη. Κάτι τέτοιο θα γίνει και στις 13 Απριλίου 2029, όταν ο Apophis θα περάσει σε απόσταση περίπου 30 έως 40 χιλιάδων χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας. Η πιθανότητα ο Apophis να συγκρουστεί με τη Γη το 2029, έχει αποκλειστεί ήδη από το 2013 κατόπιν μετρήσεων που έγιναν κατά την τότε διέλευσή του σύμφωνα με το αξιόπιστο earthsky.org. Το ίδιο ισχύει και για την κοντινή διέλευση του το 2036, όπως αναφέρει η NASA.

Η κοντινή διέλευση του Apophis το 2029 – πηγή: space.com

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο αστεροειδής 99942 Apophis “απειλεί τη Γη” και “έχει σημάνει συναγερμός στη NASA” είναι ψευδείς και καταρρίπτονται.

Fact-check for the sake of Democracy