Ποιοι είμαστε
Αρχική Η φωτογραφία με το τζάγκουαρ ΔΕΝ είναι από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον ΑμαζόνιοHOAXES

Η φωτογραφία με το τζάγκουαρ ΔΕΝ είναι από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο

25 Αυγ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Αυτές τις μέρες, με αφορμή την οικολογική καταστροφή στον Αμαζόνιο, κυκλοφόρησε μια εικόνα η οποία δείχνει ένα τζάγκουαρ στην αγκαλιά ενός ανθρώπου με τον ισχυρισμό πως πρόκειται για φωτογραφία που τραβήχτηκε με ζώο το οποίο προσπαθούσε να διαφύγει από τις πυρκαγιές σε περιοχή του Αμαζονίου. Ο ισχυρισμός ωστόσο είναι ψευδής.



Ο εξεταζόμενος ισχυρισμός φαίνεται να ξεκίνησε από το προφίλ “Roberto Quintero N” με δημοσίευση που έχει φτάσει μέχρι στιγμής τις 71 χιλιάδες κοινοποιήσεις. [πηγή]

Την εικόνα αυτή αναπαρήγαγαν ελληνικά προφίλ καθώς και σελίδες στο facebook.. [πηγή]

https://archive.fo/jN9Eg

Στη φωτογραφία ωστόσο δεν βλέπουμε διάσωση του ζώου από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο. Πρόκειται για την Τζούμα, ένα Τζάγκουαρ το οποίο βρίσκονταν υπό την προστασία της CIGS (Centro de Instrução de Guerra na Selva – Brazilian Army Jungle Warfare Training Center), μιας στρατιωτικής οργάνωσης στόχος της οποία είναι να εκπαιδεύσει στρατιώτες για αντιμετώπιση προβλημάτων εντός των τροπικών δασών της Βραζιλίας.

Ενδεικτικά κάποια από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν είναι λαθροκυνηγοί και λαθρεμπόριο, προβλήματα με τις φυλές που ζουν εντός της ζούγκλας καθώς και παροχή βοήθειας σε άγρια ζώα. Μια από τις αρμοδιότητες τους είναι να περιθάλπουν άγρια ζώα τα οποία έχουν τραυματιστεί, μέχρι να είναι πλέον σε θέση να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Αυτά που δε μπορούν να ανταπεξέλθουν πλέον στις συνθήκες της ζούγκλας, πολλές φορές, φαίνεται πως χρησιμοποιούνται ως μέσο επιμόρφωσης του κοινού στο πλαίσιο εκδηλώσεων για τη προστασία του τροπικού δάσους και των ζώων που μένουν σε αυτό. [πηγή]

Το τζάγκουαρ της φωτογραφίας ονομάζεται “Τζούμα” και διέμενε στο πάρκο ζώων που βρίσκονταν κοντά στη βάση των CIGS στη πόλη της Μανάους. Υπάρχουν αρκετές φωτογραφίες της με μέλη του CIGS.

Δυστυχώς η Τζούμα είχε μια πολύ δυσάρεστη κατάληξη καθώς στο πλαίσιο των καλοκαιρινών Ολυμπιακών αγώνων στο Ρίο το 2016 αποφασίστηκε να παραστεί ως μασκότ σε λαμπαδηδρομία σε τελετή για την ολυμπιακή φλόγα. Η Τζούμα ταράχτηκε και αφού άρχισε να πλησιάζει απειλητικά τους παρευρισκόμενους, έπεσε πάνω σε έναν από τους στρατιώτες που βρίσκονταν στο χώρο.

Οι στρατιώτες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν αναισθητικά βέλη και ένας εκ των στρατιωτών χρησιμοποίησε πραγματικές σφαίρες σκοτώνοντας την. Το περιστατικό έλαβε ιδιαίτερη δημοσιότητα παγκοσμίως εγείροντας σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο είναι σωστό να χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο τα άγρια ζώα. [πηγή]

Εν τέλει λοιπόν το τζάγκουαρ που απεικονίζεται στις εικόνες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στο Facebook δεν προσπαθούσε να γλιτώσει από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο καθώς πρόκειται για ζώο που πέθανε το 2016. Συνεπώς οι ισχυρισμοί που συνοδεύουν την προαναφερθείσα εικόνα είναι ψευδείς.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.