Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ σώθηκε από “θαύμα της Παναγίας” το μοναστήρι στην ΕύβοιαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΔΕΝ σώθηκε από “θαύμα της Παναγίας” το μοναστήρι στην Εύβοια

27 Αυγ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Η καταστροφική φωτιά στην Εύβοια απασχόλησε ιδιαίτερα τη δημοσιογραφική ατζέντα της προηγούμενης εβδομάδας εξ αιτίας της μεγάλης της έκτασης. Μεταξύ άλλων, κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα που αναφέρουν πως η Παναγία έσωσε το εκκλησάκι των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στη περιοχή της Μακρυμάλλης, καθώς επίσης και την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αυτός ο ισχυρισμός όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.



Το είδαμε στα: espressonews.gr, ekklisiaonline.gr και aegeanews.gr

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν χαρακτηριστικά τα δημοσιεύματα:

Δέος προκαλούν οι συγκλονιστικές περιγραφές του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μακρυμάλλη Ευβοίας για το πώς η Παναγία έσωσε το ιστορικό μοναστήρι από τις πύρινες γλώσσες που το είχαν περικυκλώσει και απειλούσαν να το κάψουν απ’ άκρη σ’ άκρη!

Αθικτη

Η πολύπαθη μονή, που είχε υποστεί στο παρελθόν αλλεπάλληλες καταστροφές, είχε μείνει άθικτη, καθώς ο αέρας άλλαξε ξαφνικά κατεύθυνση σαν από θαύμα, με αποτέλεσμα οι πύρινες γλώσσες να σταματήσουν στον τοίχο που βρίσκεται στο πίσω μέρος της!

Τι ισχύει;  

Κατόπιν επικοινωνίας με το Δήμαρχο Διρφύων Μεσσαπίων κ. Γεώργιο Ψαθά, μάθαμε πως στο σημείο που βρίσκονται οι δύο ναοί, λήφθηκαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης της φωτιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο:

Η πρόσβαση ήταν εύκολη και με τη χρήση μιας μπουλντόζας σχηματίστηκε αντιπυρική ζώνη.”

Ο κ. Ψαθάς μίλησε για τη συμβολή του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Κλιμακίου Ψαχνών από κοινού με εκείνη των κατοίκων για την προστασία της Μονής και του ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Οι τελευταίοι μετέβησαν στην περιοχή και με αλυσοπρίονα, έκοψαν δέντρα περιμετρικά των ναών. Τη δήλωση αυτή επιβεβαιώνει και ο κάτοικος και πρώην δάσκαλος του χωριού της Μακρυμάλλης, κ. Παπασηφάκης, ο οποίος ανέφερε ότι:

Το μοναστήρι σώθηκε από άνδρες της Ε.Μ.Α.Κ μαζί με κατοίκους της Μακρυμάλλης και εθελοντές δασοπυροσβέστες.

Κινητοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος στη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου
(φωτογραφία από το Εθελοντικό Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ψαχνών)
Ο Ναός Παμμεγίστων Ταξιαρχών

Με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία και δηλώσεις, καθίσταται σαφές ότι ο ναός και το μοναστήρι που αναφέρεται στα σχετικά δημοσιεύματα δεν σώθηκε από θαύμα, αλλά από τις συντονισμένες προσπάθειες της Ε.Μ.Α.Κ μαζί με κατοίκους της Μακρυμάλλης και εθελοντές δασοπυροσβέστες.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).