Ποιοι είμαστε
Αρχική Η δικαστής Μαργαρίτη ΔΕΝ εκδιώχθηκε από το Σώμα εξαιτίας αποκαλύψεων που έκανε.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η δικαστής Μαργαρίτη ΔΕΝ εκδιώχθηκε από το Σώμα εξαιτίας αποκαλύψεων που έκανε.

5 Σεπ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός

Κατόπιν αποκαλύψεων για υπεξαίρεση κονδυλίων που προορίζονταν για τους σεισμόπληκτους και για την ύπαρξη οίκου ανοχής εντός του δικαστηρίου, η Μαρία Μαργαρίτη εκδιώχθηκε από δικαστικό σώμα.

Συμπέρασμα

Η Μαρία Μαργαρίτη καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για ψευδείς δηλώσεις και ηθική αυτουργία σε αυτές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι διεκδίκησε δόλια την παροχή σεισμοδανείου ύψους 13.200.000 δρχ για κτίσμα το οποίο δεν υπήρχε.

Τις είκοσι επτά χιλιάδες κοινοποιήσεις έφτασε δημοσίευση η οποία κυκλοφόρησε- ή μάλλον επανακυκλοφόρησε- στη πλατφόρμα του Facebook. Ο λόγος γίνεται για την είδηση που φέρει τη δικαστικό Μαρία Μαργαρίτη να κάνει απεργία πείνας έξω από το μέγαρο Μαξίμου καθώς σύμφωνα με το κείμενο “εκδιώχθηκε κακήν κακώς από το δικαστικό σώμα” όταν:

α) κοινοποίησε πως κρατικοί και παρακρατικοί φορείς “κατασπάραξαν” κονδύλια για τους σεισμόπληκτους και 
β) αποκάλυψε τη λειτουργία οίκου ανοχής εντός του δικαστηρίου.



Το κείμενο είναι ενυπόγραφο από τον “δικαστή Γρεβενών Κοσμά Ν. Ζαχαράτο” ο οποίος προτρέπει του χρήστες της πλατφόρμας να κοινοποιήσουν την είδηση.

Ωστόσο οι παραπάνω ισχυρισμοί δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα.

Το είδαμε στα: iellada.grkatohika.grepixirimatias.grindobserver.gragonaskritis.gr , briefingnews.gr

Τι ισχύει;

Αν και το δημοσίευμα αναφέρεται στο θέμα σε ενεστώτα χρόνο, για την υπόθεση της δικαστικού θα χρειαστεί να πάμε αρκετά χρόνια πίσω. Η εφέτης Ιωαννίνων Μαρία Μαργαρίτη ύστερα από απόφαση του Αρείου Πάγου τέθηκε οριστικά εκτός δικαστικού σώματος, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου του 2002. Λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε Προεδρικό Διάταγμα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Όπως αναφέρει άρθρο στο In.gr, o εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Κρουσταλλάκης ζήτησε την απόλυση της δικαστικού λόγω ανεπάρκειας, επισημαίνοντας τις μεγάλες καθυστερήσεις στις αποφάσεις, τις αυθαίρετες απουσίες και το βαρύ κλίμα που είχε δημιουργήσει στα δικαστήρια, καταγγέλλοντας ή καταμηνύοντας πολλούς δικαστές. 

Μόλις έναν χρόνο πριν – καλοκαίρι του 2001- αναφέροντας καθυστερήσεις 170 δικογραφιών από ενάμιση έως δυο χρόνια και τονίζοντας ότι έχει εμπλακεί σε σειρά πειθαρχικών και ποινικών δικών που δίνουν την εικόνα προσώπου εντελώς ακατάλληλου για άσκηση δικαστικών καθηκόντων, ο αρεοπαγίτης Ελ. Τσακόπουλος είχε επίσης ζητήσει την παραπομπή της.  

Οι ποινικές δίκες σε βάρος του προσώπου της κ. Μαργαρίτη, στις οποίες αναφερόταν το 2001 ο κ. Τσακόπουλος, αφορούν την εμπλοκή της σε σειρά αδικημάτων σε βάρος του δημοσίου, προκειμένου να λάβει σεισμοδάνειο χωρίς να το δικαιούται. Ας γίνουμε όμως πιο συγκεκριμένοι.  

Όλα ξεκίνησαν από τον σεισμό της 13ης Μάϊου του 1995 στις περιοχές της Κοζάνης και των Γρεβενών. Από την Πολιτεία εξαγγέλθηκε πρόγραμμα ανασυγκρότησης της περιοχής με την μετασεισμική κατάσταση να αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση δανείων στους ιδιοκτήτες κτισμάτων. Οι όροι των δανείων ήταν πολύ ευνοϊκοί, ενώ ένα μέρος του ποσού θα αποτελούσε δωρεάν κρατική αρωγή, υπό την προϋπόθεση ότι ο Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων της περιοχής θα βεβαίωνε τις ζημιές και το ύψος του αντίστοιχου δανείου. 

Την εποχή εκείνη, η κ. Μαργαρίτη υπηρετούσε στο Πρωτοδικείο Γρεβενών ως πρόεδρος Πρωτοδικών. Έτσι σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας τα ΝΕΑ το Νοέμβριο του 1996, αγόρασε από την κ. Ευδοκία Μιχαλοπούλου οικόπεδο 800 τ.μ. στον συνοικισμό Αγίων Θεοδώρων του Νομού Γρεβενών.  

Ενώ, λοιπόν, σε κανένα από τα σχετικά έγγραφα (διαθήκη, δήλωση αποδοχής κληρονομιάς, τίτλους κυριότητας κ.λπ.) δεν αναφερόταν η ύπαρξη κτίσματος στο εν λόγω οικόπεδο, ξαφνικά μία ημέρα πριν από την υπογραφή του συμβολαίου αγοραπωλησίας μεταξύ της κ. Μαργαρίτη και της κ. Μιχαλοπούλου, η τελευταία υπέβαλε αίτηση στον Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Γρεβενών, προκειμένου να διενεργηθεί αυτοψία στο οικόπεδό της και να διαπιστωθούν οι ζημιές που υπέστη το υπάρχον κτίσμα. Την επομένη (15-11-1996) συντάχθηκε το συμβόλαιο στο οποίο γίνεται επίσης μνεία για την ύπαρξη κτίσματος εντός του οικοπέδου. Ειδικότερα: «ισόγειας παλαιάς ημιγκρεμισμένης οικίας εμβαδού 100 τ.μ.»

Στο συμβόλαιο επισυνάφθηκαν και οι υπεύθυνες δηλώσεις των δύο συμβαλλομένων, όπου βεβαίωναν ότι στο οικόπεδο υπάρχει πράγματι κτίσμα. Τρεις μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1997, ο τότε προϊστάμενος του Τομέα Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του Νομού Γρεβενών, Ιωάννης Σαμαράς, συγκρότησε τριμελή επιτροπή αποτελούμενη από τον ίδιο και δύο πολιτικούς μηχανικούς του ΤΑΣ, προκειμένου να πραγματοποιήσει αυτοψία στο οικόπεδο. 

Αντί της αυτοψίας, ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στον πολιτικό μηχανικό Χρήστο Στασινό να συντάξει πρωτόκολλο αυτοψίας επικινδύνως ετοιμόρροπου κτίσματος εμβαδού 120 τ.μ. (και όχι 100 τ.μ. όπως αναφερόταν στο συμβόλαιο), δίνοντάς του την εντύπωση πως είχε ο ίδιος επισκεφθεί το ακίνητο. Με τον τρόπο αυτό συνετάγη το πρωτόκολλο, το οποίο υπέγραψαν και τα τρία μέλη της επιτροπής, για να αποτελέσει δικαιολογητικό για τη λήψη του “σεισμοδανείου”.

Με το έγγραφο αυτό η κ. Μαργαρίτη υπέβαλε αίτηση στον ΤΑΣ Γρεβενών για τον καθορισμό του ύψους του δανείου που είχε δικαίωμα να λάβει, και την επομένη, ο κ. Σαμαράς εξέδωσε βεβαίωση, σύμφωνα με την οποία η πρόεδρος Πρωτοδικών ήταν δικαιούχος σεισμοδανείου ύψους 13.200.000 δρχ., εκ των οποίων 4.356.000 δρχ. αποτελούσαν κρατική αρωγή και τα υπόλοιπα άτοκο δάνειο.

Όμως, μια ανώνυμη καταγγελία προς την Εισαγγελία Γρεβενών ματαίωσε την ολοκλήρωση της μεθόδευσης, ενόσω η κ. Μαργαρίτη περίμενε την έκδοση της οικοδομικής άδειας ώστε να αρχίσει να λαμβάνει το δάνειο.

Μαρτυρικές καταθέσεις, φωτογραφίες καθώς και όλοι οι τίτλοι ιδιοκτησίας που είχαν εκδοθεί επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα της έρευνας η οποία διενεργήθηκε. Ότι δηλαδή, ουδέποτε υπήρξε κτίσμα στο εν λόγω οικόπεδο.

Το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Φλώρινας, με το υπ’ αριθμ. 37/1998 βούλευμα που εξέδωσε, παρέπεμψε σε δίκη τούς Μαρία Μαργαρίτη, Ευδοκία Μιχαλοπούλου και Ιωάννη Σαμαρά για σειρά αδικημάτων, από τα οποία, στη συνέχεια, τους απάλλαξε το Συμβούλιο Εφετών Δυτικής Μακεδονίας με το σκεπτικό ότι δεν προέκυψαν καθόλου ενδείξεις ενοχής εις βάρος τους.

Εντούτοις, το συγκεκριμένο βούλευμα αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο και τελικά, με το υπ’
αριθμ. 114/2000 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, παραπέμφθηκε η κ. Μαρία Μαργαρίτη η οποία στο μεταξύ προήχθη σε εφέτη ­στο Τριμελές Εφετείο, προκειμένου να δικαστεί για απόπειρα απάτης, ψευδή δήλωση και ηθική αυτουργία στις πράξεις της ψευδούς δήλωσης και της ψευδούς βεβαίωσης που αντιμετώπιζαν αντιστοίχως η κ. Ευδοκία Μιχαλοπούλου και ο κ. Σαμαράς, οι οποίοι παραπέμφθηκαν και για απλή συνέργεια στην απόπειρα απάτης, ενώ παράλληλα ο τελευταίος κατηγορήθηκε και για υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης.

Το Τριμελές Εφετείο Μακεδονίας την αθώωσε από την κατηγορία της απόπειρας απάτης επειδή υπαναχώρησε από τη δήλωση για το ακίνητο, ωστόσο η κ. Μαρία Μαργαρίτη καταδικάστηκε σε 12μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για ψευδείς δηλώσεις και ηθική αυτουργία σε αυτές.

Συμπερασματικά οι ισχυρισμοί που αποδίδουν την παύση της κ. Μαργαρίτη από τα καθήκοντά της στο γεγονός ότι «έβγαλε στην φόρα παρτίδα κονδυλίων… τα οποία κατασπαράχθηκαν από κρατικούς και παρακρατικούς φορείς» καθώς επίσης στο ότι «ξεμπρόστιασε ολόκληρο το δικαστικό σώμα, αποκαλύπτοντας τον ΟΙΚΟ ΑΝΟΧΗΣ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ» δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα μιας και εκείνη τέθηκε οριστικά εκτός δικαστικού σώματος λόγω υπηρεσιακής ανεπάρκειας. Τέλος, κατόπιν έρευνας και τηλεφωνικής επικοινωνίας με το Πρωτοδικείο Γρεβενών και τον προϊστάμενο της Γραμματείας μάθαμε κάτι για το πρόσωπο που υπογράφει τη συγκεκριμένη δημοσίευση στο Facebook: «Το όνομα “Κοσμάς Ν. Ζαχαράτος” δεν υπάρχει και ουδέποτε υπήρξε στους δικαστές των Γρεβενών».

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).