Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, δεν βρέθηκαν 65 χημικές διασταυρούμενες μολύνσεις στο δημοφιλές παιδικό εμβόλιο INFANRIX HexaΥΓΕΙΑ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, δεν βρέθηκαν 65 χημικές διασταυρούμενες μολύνσεις στο δημοφιλές παιδικό εμβόλιο INFANRIX Hexa

14 Σεπ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Το γύρο του διαδικτύου κάνει εκ νέου η “είδηση” πως μια ιταλική έρευνα ανακάλυψε πως βρέθηκαν 65 χημικές διασταυρούμενες μολύνσεις στο δημοφιλές παιδικό εμβόλιο INFANRIX Hexa.

Πρόσφατα στο thesecretrealtruth.blogspot.com και παλιότερα στο newsnowgr.com, attikanea.blogspot.com, periergaa.blogspot.com, antidras.blogspot.com, eleftheroiellines.blogspot.com και πολλά ακόμη διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Ο τίτλος του άρθρου κάνει έναν ιδιαίτερα επιθετικό ισχυρισμό, δίχως ωστόσο στη συνέχεια να παραθέτει τη σχετική έρευνα, που υποτίθεται ότι ανακάλυψε ότι “βρέθηκαν 65 χημικές διασταυρούμενες μολύνσεις στο δημοφιλές παιδικό εμβόλιο INFANRIX Hexa”.

Στη πραγματικότητα, η “έρευνα” προέρχεται από μια ιταλική αντιεμβολιαστική ομάδα με την ονομασία “Corvelva”, για την οποία υπάρχουν ελάχιστα διαθέσιμα στοιχεία ονλάιν. Η Corvelva “ειδικεύεται” σε “έρευνες” που δεν είναι τίποτα περισσότερο από κείμενα pdf που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο, στερούνται επιστημονικής βάσης, και δεν έχουν ποτέ περάσει τη “βάσανο” του peer review, δηλαδή του ελέγχου από άλλους επιστήμονες, προκειμένου να διαπιστωθεί η εγκυρότητά τους.

Αναφορικά με το εμβόλιο INFANRIX Hexa, η Corvelva έχει δημοσιεύσει δυο “έρευνες”, τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Υποστηρίζουν πως αντί να βρουν αντιγόνα για τους ιούς διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα τύπου Β, και αιμόφιλου ινφλουέντσας τύπου Β (Hib), βρήκαν 65 χημικές διασταυρούμενες μολύνσεις. Φυσικά ο ισχυρισμός ότι το εμβόλιο δεν περιέχει αντιγόνα, δηλαδή δεν προσφέρει ανοσοποίηση από τους ιούς για τους οποίους έχει κατασκευαστεί, δεν ισχύει. Επιπλέον, η μεθοδολογία της “έρευνας” είναι εντελώς λανθασμένη και αντιεπιστημονική, σύμφωνα με ενδελεχή ανάλυση του Sceptical Raptor, και σε καμία περίπτωση δεν υπάρχουν “65 χημικές διασταυρούμενες μολύνσεις” στο συγκεκριμένο εμβόλιο.

Η διφθερίτιδα, τέτανος, κοκκύτης, πολιομυελίτιδα, ηπατίτιδα Β και Hib μπορούν να προληφθούν με το ασφαλές και αποτελεσματικό συνδυασμένο εμβόλιο που λέγεται Infanrix Hexa. Το εμβόλιο Infanrix Hexa περιέχει μια μικρή ποσότητα τοξινών διφθερίτιδας και τέτανου, που έχουν τροποποιηθεί για να τα καταστήσουν αβλαβή. Περιέχει επίσης αποστειρωμένα μέρη του βακτηρίου κοκκύτη, ένα αδρανοποιημένο μέρος του ιού ηπατίτιδας Β, τρεις τύπους αδρανοποιημένων ιών πολιομυελίτιδας και ‘σακχαρίτες’ Hib. Το εμβόλιο περιέχει επίσης μια μικρή ποσότητα αργιλικού άλατος, μικρές ποσότητες αντιβιοτικών και συντηρητικού και μπορεί επίσης να περιέχει πρωτεΐνες ζύμης.

Το Infanrix Ηexa αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την παραγωγή προστατευτικών επιπέδων αντισωμάτων κατά της διφθερίτιδας, του τετάνου, του κοκκύτη, του ιού της ηπατίτιδας Β, των ιών της πολιομυελίτιδας και του Hib. Το προφίλ ασφάλειας του Infanrix Hexa είναι παρόμοιο με εκείνο άλλων εμβολίων που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη τέτοιων παθήσεων. Ως εκ τούτου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εισηγήθηκε το 2000, τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το εν λόγω φάρμακο.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “βρέθηκαν 65 χημικές διασταυρούμενες μολύνσεις στο δημοφιλές παιδικό εμβόλιο INFANRIX Hexa”, είναι ψευδής και καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy