Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, οι Αμερικανοί δεν δίνουν $100 δισ. στην ΤουρκίαFAKE NEWS

Όχι, οι Αμερικανοί δεν δίνουν $100 δισ. στην Τουρκία

17 Σεπ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.


Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και σχετικό άρθρο στο voicenews.gr, “Οι Αμερικανοί δίνουν $100 δισ. στην Τουρκία”.

Διαβάστε όλο το δημοσίευμα εδώ.

Ο ισχυρισμός πως “οι Αμερικανοί δίνουν $100 δισ. στην Τουρκία” προέρχεται από δηλώσεις του Κ. Βελόπουλου στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha. Ο κ. Βελόπουλος λέει σχετικά: “...όσο είναι οι φίλοι μας οι Αμερικανοί, που πήγε ο Ρος 5 μέρες στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, και θέλει 100 δισ. να δώσει στην Τουρκία, και σε εμάς δεν έδωσε τίποτα“.

Τι ισχύει

Ο κ. Βελόπουλος επικαλείται την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος στην Τουρκία (είχε πρώτα επισκεφτεί την Ελλάδα) στις αρχές Σεπτεμβρίου. Κατά την επίσκεψη, πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων με τη συμμετοχή των επιχειρηματιών και από τις δύο χώρες, και συνάντηση με την υπουργό Εμπορίου της Τουρκίας, Ρουχσάρ Πέκτζαν.

Ο κ. Ρος συζήτησε το ενδεχόμενο να αυξηθεί μελλοντικά το αμοιβαίο εμπόριο στα 100 δισ, από τα 20,5 δισ. που ήταν για το 2018, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Τουρκία.

Θέλουμε να σημειώσουμε πρόοδο στον στόχο του Προέδρου Τραμπ και του Προέδρου Ερντογάν να παράγουμε μέχρι και 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στο εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών μας. Αυτό θα ήταν ένα μεγάλο άλμα από τα 20,5 δισεκατομμύρια δολάρια στο συνολικό εμπόριο αγαθών μεταξύ των κρατών μας το περασμένο έτος. Και ενώ τα 100 δισ. δολάρια ακούγονται πολλά, το ποσό αυτό θα αποτελούσε μόλις το 1,8% των 5,63 τρισεκατομμυρίων δολαρίων των εισαγωγών και εξαγωγών των ΗΠΑ και των αγαθών και υπηρεσιών“.

Είναι ξεκάθαρο πως αυτό που λέει ο Γ. Ρος, έχει να κάνει με το αμοιβαίο εμπόριο, και αυτό δεν μεταφράζεται στο “οι Αμερικανοί δίνουν $100 δισ. στην Τουρκία”.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Κυβέρνησης για το 2017, τα εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας ανήλθε σε περίπου $24 δισ. Οι (αμερικανικές) εξαγωγές ανήλθαν σε $12,7 δισ. , ενώ οι εισαγωγές (τουρκικών προϊόντων και υπηρεσιών) ήταν $11,2 δισ. Το εμπορικό πλεόνασμα εμπορικών συναλλαγών αγαθών και υπηρεσιών για τις ΗΠΑ με την Τουρκία ήταν $1,5 δισ. Με απλά λόγια, η Τουρκία εισήγαγε προϊόντα και υπηρεσίες κατά $1,5 δισ. υψηλότερες από αυτές που εξήγαγε (αρνητικό ισοζύγιο).

Ακόμη λοιπόν και αν οι ΗΠΑ με την Τουρκία πετύχουν να έχουν αμοιβαίες εμπορικές συναλλαγές ύψους $100 δισ., κάτι που προφανώς είναι αδύνατο να γίνει άμεσα, και που είναι αμφίβολο λόγω της τρέχουσας κρίσης στις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως “οι Αμερικανοί δίνουν $100 δισ. στην Τουρκία”.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.