Ποιοι είμαστε
Αρχική O Τζαν Γιαμάν ΔΕΝ έκανε άσεμνη χειρονομία στη ΑκρόποληHOAXES

O Τζαν Γιαμάν ΔΕΝ έκανε άσεμνη χειρονομία στη Ακρόπολη

25 Σεπ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Σάλος έχει ξεσπάσει με τη φωτογραφία του ηθοποιού Τζαν Γιαμάν στην οποία φαίνεται να κάνει μια άσεμνη χειρονομία με φόντο την ελληνική σημαία στον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Όμως δεν είναι έτσι όπως το παρουσιάζουν στα social media και σε διάφορες ιστοσελίδες και blogs.

Παράδειγμα:

Η επίμαχη φωτογραφία είναι η παρακάτω, και με μια ματιά φαίνεται πραγματικά ότι ο γνωστός ηθοποιός κάνει άσεμνη χειρονομία σηκώνοντας το μεσαίο δάχτυλο του δεξιού του χεριού.

Ο ίδιος απάντησε σε εκπομπή του ΣΚΑΙ ότι δεν ήταν κάποια εσκεμμένη κίνηση, αλλά ο φακός τον απαθανάτισε τη στιγμή που σήκωνε το μεσαίο του δάχτυλο για να διορθώσει τα γυαλιά ηλίου που φορούσε. Χαρακτηριστικά είπε: «Έχουν τρελαθεί όσοι νομίζουν ότι έκανα κάποια κακή κίνηση!»

Δείτε την εξήγηση που έδωσε στο παρακάτω βίντεο.

Όμως λέει την αλήθεια ή πρόκειται για κάποια δικαιολογία;

Όντως ο ηθοποιός συνηθίζει να διορθώνει τα γυαλιά του, κάποιες φορές χρησιμοποιώντας το μεσαίο δάχτυλο, και άλλες χρησιμοποιώντας δύο δάχτυλα (δείκτη και μέσο). Την κίνηση αυτή κάνει πολύ συχνά, ακόμη και στα σίριαλ που παίζει.

Επικοινωνήσαμε με τους φωτογράφους Πέτρο Χόντο και Παναγιώτη Κουφαλέξη που ήταν παρόντες στην επίμαχη φωτογράφιση για να μας εξηγήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Και οι δύο μας απάντησαν ότι πράγματι δεν έκανε κάποια άσεμνη χειρονομία, αλλά ο φωτογραφικός φακός τον απαθανάτισε τη στιγμή που σηκώνει το χέρι του για να ανεβάσει τα γυαλιά του.

Επιπλέον, επικοινωνήσαμε και με τον φωτογράφο Προκόπη Οικονομόπουλο που τράβηξε την επίμαχη φωτογραφία και μας επιβεβαίωσε τα όσα δήλωσε ο ηθοποιός. Ότι δηλαδή η φωτογραφία λήφθηκε τη στιγμή που σήκωνε το χέρι του για να φτιάξει τα γυαλιά του. Αυτό αποδεικνύεται και από το επόμενο καρέ που μας παραχώρησε ο φωτογράφος, στο οποίο φαίνεται καθαρά η συνέχεια της κίνησης.

Έτσι, αποδεδειγμένα πλέον, ο Τζαν Γιαμάν δεν έκανε την άσεμνη και προσβλητική χειρονομία που του χρεώνουν, αλλά μια κίνηση με την οποία συνηθίζει να διορθώνει τη θέση των γυαλιών του. Οποιοσδήποτε άλλος ισχυρισμός είναι ψευδής.


Ενημέρωση: Ακόμη μια φήμη που κυκλοφορεί σχετικά με την επίμαχη φωτογραφία είναι ότι την ανέβασε ο ίδιος ο ηθοποιός στο προφίλ του. Αυτό δεν είναι αληθές. Η φωτογραφία ανέβηκε αρχικά στο papadakispress.gr και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε διαγράφηκε σήμερα (25/9/2019) το πρωί.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.