Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο αυτοαποκαλούμενος “Δρ” Μουρούτης επικαλείται (ξανά) ψευδή στοιχεία κατά των εμβολίωνΥΓΕΙΑ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ο αυτοαποκαλούμενος “Δρ” Μουρούτης επικαλείται (ξανά) ψευδή στοιχεία κατά των εμβολίων

27 Σεπ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Με μια μακροσκελή ανάρτηση στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο Κωνσταντίνος Μουρούτης που συστηνόταν για πολλά χρόνια ως γιατρός ενώ δεν ήταν και αποκαλύφθηκε μέσα από την έρευνά μας, επικαλείται ψευδή “επιστημονικά” στοιχεία για δήθεν κινδύνους των εμβολίων. Για παράδειγμα, υποστηρίζει πως το αμερικανικό CDC απέκρυψε στοιχεία για τους κινδύνους των εμβολίων, και πως ένας γιατρός ανακάλυψε πως παρατηρήθηκε αύξηση 364% στον αυτισμό μεταξύ των Αφρικανών Αμερικανών που έλαβαν το εμβόλιο MMR.

Τι ισχύει

Αρχικά θα πρέπει να πούμε πως τα λινκ που παραθέτει ο “Δρ” Μουρούτης (που έχει επικαλεστεί και στο παρελθόν ψευδοεπιστημονικά στοιχεία κατά των εμβολίων, δείτε εδώ και εδώ), δεν παραπέμπουν σε επιστημονικές μελέτες, αλλά προέρχονται από τον οργανισμό Children’s Health Defense, που έχει ιδρυθεί από τον Robert Kennedy, και δεν έχει καμία επιστημονική υπόσταση. Πριν λίγα χρόνια, είχε προσφέρει ένα έπαθλο αξίας $100.000 στον πρώτο δημοσιογράφο (!) ή άλλο άτομο που θα βρει μια peer reviewed μελέτη που θα αποδεικνύει πως τα εμβόλια είναι ασφαλή. Ειδική μνεία γίνεται στη θειομερσάλη. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως υπάρχουν δεκάδες μελέτες, ανασκοπήσεις και μεταναλύσεις που έχουν αποδείξει πέραν πάσης αμφιβολίας την ασφάλεια των εμβολίων. Εξυπακούεται πως το βραβείο δεν κερδήθηκε ποτέ.

Ο “Δρ” Μουρούτης βασίζει την εμβολιοφοβική του ανάρτηση σε τρία πρόσωπα και τις έρευνές τους. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στον Thomas Verstraeten, τον Poul Thorsen και τον William Thompson.

Ξεκινώντας από τη περίπτωση του Thomas Verstaten, πρέπει να αναφέρουμε ότι η μελέτη στην οποία αναφέρεται ο κύριος Μουρούτης δεν ανατέθηκε από το CDC. To 1999 ο Verstaten και οι συνεργάτες του κατέθεσαν τη περίληψη μιας μελέτης σε συνέδριο το οποίο διοργάνωνε το CDC.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ανεπεξέργαστα δεδομένα από τη βάση δεδομένων “Vaccine Safety Datalink” και βάσεις δεδομένων από το σύστημα ιατρικής ασφάλισης (HMO) για να εξακριβώσουν αν υπάρχει σχέση μεταξύ της λήξης εμβολίων τα οποία περιείχαν την ένωση θειομερσάλη και ανάπτυξης νευρολογικών και νεφρικών προβλημάτων.

Εδώ είναι σκόπιμο να αναφέρουμε ότι η θειομερσάλη είναι οργανομεταλλική χημική ένωση η οποία χρησιμοποιούνταν ως συντηρητικό σε ορισμένα εμβόλια όπως το MMR.

Οι ερευνητές λοιπόν, στη σύγκριση που έκαναν μεταξύ της “ομάδας μεγαλύτερης έκθεσης” και της “ομάδας που δεν εκτέθηκε” βρήκαν ότι υπήρχε αυξημένο ρίσκο ανάπτυξης μη-εκφυλιστικών νευρολογικών διαταραχών στη πρώτη.

Οι περιλήψεις μελετών, όπως η συγκεκριμένη, που παρουσιάζονται σε συνέδρια αποτελούν συνήθως παρουσίαση προκαταρκτικών αποτελεσμάτων από τις σχετικές ερευνητικές δουλειές των συμμετεχόντων και παρότι αυτά τα αποτελέσματα αναλύονται σε ομιλίες εντός των συνεδρίων, δε μεταφέρονται σχεδόν ποτέ με αυτή τη μορφή στη τελική έρευνα. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ολοκληρωθεί πλήρως η έρευνα συμπεριλαμβάνονται στην ανάλυση και τα αρνητικά δεδομένα γεγονός που τις περισσότερες φορές αλλάζει κατά πολύ την αρχική εικόνα της μελέτης κάτι που συνέβη και στην εν λόγω μελέτη.

Το 2000 έλαβε χώρα το “Simpsonwood Conference”, ένα συνέδριο στο οποίο συζητήθηκε το θέμα της θειομερσάλης στα εμβόλια από ειδικούς εντός και εκτός του CDC. Τα πρακτικά του συνεδρίου είναι ελεύθερα διαθέσιμα και μπορείτε να τα βρείτε εδώ.

Στο συνέδριο παρουσίασε τα δεδομένα της και η ομάδα του Verstaten χωρίς να αποκρύψουν κάτι ούτε οι ίδιοι ούτε το CDC. Στην ανανεωμένη μελέτη που παρουσίασαν τα δεδομένα από τις διάφορες βάσεις δεδομένων των HMOs είχαν συμπεριληφθεί στην ανάλυση δίνοντας διαφορετική εικόνα από αυτή που είχαν στο συνέδριο του 1999. Ο ίδιος ο Verstaten ανέφερε στο συνέδριο του Simpsonwood:

Όσον αφορά το θέμα του αυτισμού, δε βλέπουμε πραγματική τάση παρά μια ελαφριά και όχι στατιστικά σημαντική αύξηση στις ομάδες υψηλότερης έκθεσης. Τα συνολικά αποτελέσματα ωστόσο για τη σύνδεση μεταξύ των δυο δεν ειναι στατιστικά σημαντικά.

Παρακάτω στα πρακτικά εξηγείται ότι η πρώτη φάση της μελέτης εξέτασε μόνο ανεπεξέργαστα δεδομένα ενώ η δεύτερη φάση συμπεριέλαβε επιβεβαιωμένες διαγνώσεις και δεδομένα από HMOs. Με απλά λόγια η δεύτερη φάση της μελέτης έκανε ανάλυση στα ανεπεξέργαστα δεδομένα αλλάζοντας την αρχική εικόνα που είχαν οι ερευνητές όσον αφορά τη σχέση μεταξύ θειομερσάλης και προβλημάτων υγείας.

Ο ισχυρισμός περί συγκάλυψης δεδομένων από τον Verstaten και το CDC είχε λάβει τόση έκταση ώστε έφτασε μέχρι το Αμερικανικό Κογκρέσο, συγκεκριμένα η επιτροπή Υγείας Εκπαίδευσης, Εργασίας και Συντάξεων (HELP) εξέτασε τα στοιχεία και κατέληξε το 2007 στα ακόλουθα συμπεράσματα:

Ισχυρισμός: Το Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (CDC) συγκάλυψε τα αποτέλεσματα ότι η θειομερσάλη προκαλεί αυτισμό στο συνέδριο του Simpsonwood.

Συμπέρασμα: Οι σχετικοί ισχυρισμοί δεν τεκμηριώνονται. Το CDC όχι μόνο δεν έκρυψε τα δεδομένα αλλά τα δημοσίευσε και πήρε γνώμες όσον αφορά τη σωστή ερμηνεία τους. Τα πρακτικά του συνεδρίου μάλιστα είναι διαθέσιμα στο κοινό. Τα δεδομένα συζητήθηκαν επίσης στην Συμβουλευτική Επιτροπή για Πρακτική Ανοσοποίησης, μια δημόσια ακρόαση η οποία έλαβε χώρα στις 21 και 22 Ιουνίου του 2000. Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου στο Simpsonwood συμφώνησαν ως επί τω πλείστον ότι τα δεδομένα από το VSD δεν ήταν κατάλληλα καθιστώντας την αξιολόγηση της αιτιώδους συνάφειας μεταξύ θειομερσάλης και των αναφερόμενων προβλημάτων υγείας δύσκολη.

Πέρα από την αξιολόγηση του ισχυρισμού για συγκάλυψη των αποτελεσμάτων από το CDC το Κογκρέσο έκανε αναφορά και στους ισχυρισμούς για πίεση του CDC στον Verstraeten για συγκάλυψη των δεδομένων και αλλαγή της αρχικής μελέτης. Τα συμπεράσματα ήταν τα εξής:

Ισχυρισμός: Ο Dr Verstraeten MD, MSc, δέχτηκε πίεση για να αλλάξει τη θέση της αρχικής του μελέτης η οποία βρήκε αιτιώδη συνάφεια μεταξύ έκθεσης σε θειομερσάλη μέσω εμβολίων και ανάπτυξης αυτισμού.

Συμπέρασμα: Οι ισχυρισμοί δεν τεκμηριώνονται. Η επιτροπή συζήτησε πέρασε τον Dr Verstraeten από συνέντευξη όσον αφορά τα ευρήματα της μελέτης του και τη συμμετοχή του στο συνέδριο του Simpsonwood. Η ανάλυση της μελέτης του Dr Verstraeten και των απαντήσεων του στη συνέντευξη έδειξε ξεκάθαρα ότι η αρχική του πρόθεση ήταν να διεξάγει τη μελέτη σε δυο φάσεις.

Επίσης δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η εταιρία στην οποία εργάζεται ο Dr. Verstraeten τον προσέλαβε με σκοπό να επηρεάσει τα αποτελέσματα της μελέτης ούτε ότι αυτό έγινε.

Εν ολίγοις ο ισχυρισμός ότι ο Verstraeten πιέστηκε από τον CDC και ιδιωτικά συμφέροντα για να παραποιήσει τα δεδομένα μελέτης η οποία αποδείκνυε ότι η θειομερσάλη στα εμβόλια προκαλεί αυτισμό είναι πλήρως αβάσιμος.

Το όνομα του Poul Thorsen, έχει συνδεθεί με απάτες, υπεξαίρεση, και μια μελέτη που ερεύνησε, αλλά απέτυχε να συνδέσει τα εμβόλια με τον αυτισμό στη Δανία. O Thorsen βρίσκεται στη Δανία και αναμένει την έκδοσή του στις ΗΠΑ για να δικαστεί, διότι υπεξαίρεσε κονδύλια ύψους $1 εκατομμυρίου από το CDC, με τον ισχυρισμό πως προορίζονταν για έρευνες. Ουδέποτε εργάστηκε απευθείας για το CDC, αλλά βρέθηκε εκεί ως visting scientist, και συμμετείχε σε έρευνες που χρηματοδοτήθηκαν από το CDC, χωρίς όμως καμία από αυτές να αποδεικνύει συσχετισμό εμβολίων-αυτισμού. Ο ισχυρισμός πως χρηματίστηκε για να διαστρεβλώσει τα δεδομένα των ερευνών, προκειμένου να αποκρύψει τον ισχυρισμό πως τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό δεν ισχύει, καθότι η πιο γνωστή μελέτη, στην οποία δεν είναι κύριος συγγραφέας (πρώτο ή τελευταίο όνομα), αλλά ένας από τους συνολικά οκτώ επιστήμονες, τους οποίους οι αντιεμβολιαστές “βολικά” ξεχνούν, αφού τα ονόματά τους δεν ενεπλάκησαν σε απάτες και δεν καταζητούνται.

Η περίπτωση του William Thompson

Ο Thompson είναι ιδιαίτερα γνωστός στο αντιεμβολιαστικό κοινό, και υπήρξε το “βαρύ πυροβολικό” του αμφιλεγόμενου ντοκιμαντέρ VAXXED. Υποτίθεται πως ανακάλυψε στοιχεία από έρευνες για τον συσχετισμό MMR-αυτισμού, τα οποία αλλοιώθηκαν ή καταστράφηκαν εσκεμμένα. Συγκεκριμένα σε έρευνα του 2004, υποτίθεται πως είχε ανακαλυφθεί και αποκρύφτηκε, σοβαρός συσχετισμός μεταξύ εμβολίων και αυτισμού, σε παιδιά αφροαμερικανικής καταγωγής. Ωστόσο σε κανένα σημείο της έρευνας δεν αναφέρεται πως παρατηρήθηκε “σοκαριστική αύξηση 364% στον αυτισμό μεταξύ των Αφρικανών Αμερικανών που έλαβαν το MMR”,

Στη πραγματικότητα, αυτός ο μύθος δημιουργήθηκε από τον βιο-μηχανολόγο Brian Hooker, γνωστού υπέρμαχου του αντιεμβολιασμού, που δημοσίευσε μετέπειτα έρευνα στην οποία ανέλυσε στοιχεία του CDC και “διαπίστωσε” τον ανωτέρω συσχετισμό (340% αυξημένος κίνδυνος αυτισμού σε παιδιά αφροαμερικανικής καταγωγής που έλαβαν το MMR). Πέραν του προφανούς, δηλαδή πως ο Hooker, δεν είχε την εξειδίκευση για ένα τέτοιο ζήτημα, η έρευνα του αποσύρθηκε από το περιοδικό Translational Neurodegeneration, ως μη έγκυρη και πιθανώς δόλια.

Όπως προαναφέραμε, ο Thompson, φέρεται να αποκάλυψε πως το CDC, »κουκούλωσε» τα στοιχεία της έρευνας του 2004 για το MMR. Το 2014, ο Thompson εξέδωσε ανακοίνωση μέσω της δικηγορικής εταιρίας Morgan Verkamp, LLC, λέγοντας χαρακτηριστικά:

»Λυπάμαι που παρέλειψα σημαντικές στατιστικές πληροφορίες από την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics. Τα στοιχεία, έδειχναν πως τα αγόρια αφροαμερικανικής καταγωγής που έλαβαν το MMR πριν την ηλικία των 36 μηνών είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού. Οι αποφάσεις για το ποια στοιχεία θα συμπεριλαμβάνονταν στην έρευνα, λήφθηκαν μετά την ολοκληρωμένη συγκέντρωσή τους και πιστεύω πως το τελικό πρωτόκολλο δεν ακολουθήθηκε. Θέλω να ξεκαθαρίσω πως πιστεύω ότι θα εμβόλια έχουν σώσει και εξακολουθούν να σώζουν αμέτρητες ζωές. Ποτέ δεν θα πρότεινα σε κάποιον γονέα να αποφύγει τον εμβολιασμό, ασχέτως φυλήςΤα εμβόλια προστατεύουν από σημαντικές ασθένειες και οι κίνδυνοι από τη χορήγησή τους, ξεπερνιούνται κατά πολύ από τα οφέλη τους»

Η αντίφαση των λεγόμενων του Thompson, φαίνεται από την ανακοίνωσή του. Πρέπει να επισημανθεί επίσης, πως ουδέποτε παρουσίασε στοιχεία για το συσχετισμό MMR-αυτισμού και πως από το 2014 έως σήμερα, δεν έχει προβεί σε καμία άλλη δήλωση ή δημόσια εμφάνιση.

Εν κατακλείδι, η παράθεση “επιστημονικών” δεδομένων για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως τα εμβόλια, από ανθρώπους που δεν έχουν το γνωσιακό υπόβαθρο, όπως ο αυτοαποκαλούμενος “Δρ” Μουρούτης, δύναται να προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη και να επιτείνει το φαινόμενο της εμβολιοφοβίας, με ανυπολόγιστες συνέπειες στη δημόσια υγεία.

Συντάκτες: Θάνος Σιτίστας, Στάμος Αρχοντής

Διαβάστε επίσης

Συγκλονιστική καταγγελία μητέρας: «Ο “γιατρός” Μουρούτης φταίει που πέθανε η κόρη μου»

Fact-check for the sake of Democracy