Ποιοι είμαστε
Αρχική Θα είναι όντως δωρεάν το νερό στη Πάτρα;FAKE NEWS

Θα είναι όντως δωρεάν το νερό στη Πάτρα;

27 Σεπ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Πρόσφατα έγινε viral ο ισχυρισμός ότι, με απόφαση του δημάρχου της Πάτρας Κώστα Πελετίδη, η ύδρευση θα είναι πλέον δωρεάν για τους δημότες της περιοχής. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.



Το είδαμε στα trikkipress.gr, stereanews.gr, στη σελίδα Facebook Αααα γεια σου και γενικά σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Το κείμενο που αναπαράγεται ισχυρίζεται ότι το νερό θα είναι πλέον δωρεάν λόγω της δημιουργίας φράγματος για την ύδρευση της Πάτρας. Αναλυτικά το κείμενο έχει ως εξής:

ΔΩΡΕΑΝ το νερό στην Πάτρα με απόφαση της δημοτικής αρχής, του κομμουνιστή δημάρχου Κώστα Πελετίδη .
Εδώ και χρόνια καθυστερούσε η δημιουργία φράγματος για την ύδρευση του δήμου Πατρέων μιας και πολιτικοί παράγοντες κι εργολάβοι δίσταζαν ν αποφασίσουν ποιες τσέπες θα καρπώνονται τα κέρδη απ τους λογαριασμούς των καταναλωτών-πολιτών.
Ο Πελετίδης προάσπισε το δημόσιο χαρακτήρα του έργου και την παροχή καθαρού και πόσιμου νερού στα σπίτια των λαϊκών οικογενειών δωρεάν, διότι το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και δεν πρέπει να το στερείται ουδείς .
Να σημειώσω εδώ πως οφειλή άνω των 100 ευρώ σε λογαριασμό ύδρευσης επισύρει ειδοποίηση διακοπής της παροχής .
Τα λόγια είναι περιττά .
Ο δήμαρχος Πατρέων με συγκινεί και με κάνει περήφανη για την ανθρωπιά, την εργατικότητα, τη συνέπειά του στην ιδεολογία που υπηρετεί .
Τα σέβη μας γι άλλη μια φορά Πελετίδαρε !

Για σχετικές πληροφορίες ήρθαμε σε επικοινωνία με τον εκπρόσωπο τύπου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πατρέων, Ανδρέα Αντωνόπουλο.

Ο κος Αντωνόπουλος δήλωσε ότι: “Διεκδικούμε την λειτουργία του φράγματος για τη δωρεάν μεταφορά του νερού στην Πάτρα, η οποία όμως δεν θα επέτρεπε την διαγραφή όλων των σχετικών τελών. Σε κάθε περίπτωση, η λειτουργία του φράγματος θα αργούσε τουλάχιστον 2 με 3 χρόνια ακόμα, για τεχνικούς λόγους.”

Επίσης, διέψευσε το ότι η υδροδότηση θα μπορούσε να είναι δωρεάν για τους δημότες με το παρόν νομικό πλαίσιο, καθώς αυτό απαιτεί ένα ελάχιστο τέλος (ν.1069/1980).

Ωστόσο, ο κος Αντωνόπουλος τόνισε επίσης ότι ο Δήμος Πατρέων έχει εφαρμόσει ένα από τα χαμηλότερα τέλη υδροδότησης για τα ελάχιστα επίπεδα χρήσης, καθώς και ότι έχει μειώσει κατά το δυνατόν περισσότερο τα αντίστοιχα τέλη για τις ευπαθείς ομάδες.

Τη δήλωση του επιβεβαιώνει η τελευταία τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΠ, που περιλαμβάνει 13 κατηγορίες ειδικής τιμολόγησης για ευπαθείς ομάδες (σελ. 6). Για παράδειγμα, μία από αυτές δηλώνει ότι «για τους μακροχρόνια άνεργους ισχύει πάγιο τέλος 1€ ανά δίμηνο και τέλος κατανάλωσης με 50% έκπτωση επί των τιμών που ισχύουν». Ο κος Αντωνόπουλος μας δήλωσε επίσης ότι οι ελαφρύνσεις και απαλλαγές (πληρωμή μόνο του παγίου), αυτή τη στιγμή αφορούν περί τις 7000 οικογένειες.

Στην ίδια τιμολογιακή πολιτική, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΔΕΥΑΠ δηλώνει ότι «καταργήσαμε στη πράξη τις διακοπές ως μέτρο πίεσης και εκβιασμού αλλά τις χρησιμοποιήσαμε ως μέσο προσέγγισης με τους καταναλωτές» (σελ. 4). Έτσι, σύμφωνα με το thebest.gr, η ΔΕΥΑΠ είναι τόσο ανεκτική ώστε ακόμα και σε καθυστερήσεις πληρωμής μεγαλύτερες του ενός έτους, αυτή δεν προχωράει σε διακοπή της υδροδότησης.

Συμπερασματικά, ενώ ο Δήμος Πατρέων εφαρμόζει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους υδροδότησης για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ο ισχυρισμός ότι η υδροδότηση θα είναι δωρεάν, είναι ψευδής.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.