Ποιοι είμαστε
Αρχική ΟΧΙ, επιτήδειοι ΔΕΝ κλέβουν οχήματα με τη βοήθεια πλαστικού μπουκαλιούHOAXES

ΟΧΙ, επιτήδειοι ΔΕΝ κλέβουν οχήματα με τη βοήθεια πλαστικού μπουκαλιού

27 Σεπ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Το τελευταίο διάστημα διαδίδεται στο διαδίκτυο η προειδοποίηση για μια νέα “τακτική”, που εφηύραν επιτήδειοι για να κλέβουν αυτοκίνητα. Ωστόσο ο ισχυρισμός αυτός δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα.


Πού το είδαμε: newsbomb.gr, newsit.gr, topontiki.gr, enallaktikos.gr, funtime.gr, athensmagazine.gr και αρκετές άλλες.

Τι ισχύει;

Το συγκεκριμένο hoax άρχισε από μια δημοσίευση στο Facebook της CB security, μιας υπηρεσίας ιδιωτικής ασφάλειας στη νότια Αφρική, στις 2 Φεβρουαρίου του 2018.

Σύμφωνα με αυτή, η αστυνομία προειδοποιεί πως αν κάποιος εντοπίσει ένα πλαστικό μπουκάλι στη ρόδα του αυτοκινήτου του, πιθανώς να βρίσκεται σε κίνδυνο. Ειδικότερα πρόκειται για τοποθέτηση πλαστικού μπουκαλιού, από κλέφτες, ανάμεσα στον τροχό -από τη πλευρά του συνοδηγού- και το αμάξωμα, ενόσω το αυτοκίνητο είναι παρκαρισμένο. Ο ήχος που θα δημιουργηθεί κατά την εκκίνηση του οχήματος, θα αναγκάσει τον οδηγό να βγει και να ελέγξει την κατάστασή του. Τότε οι δράστες εκμεταλλεύονται την απουσία του και κλέβουν τα προσωπικά του αντικείμενα ή και το αυτοκίνητο.

Τη δημοσίευση κοινοποίησαν περισσότεροι από τριακόσιοι χιλιάδες χρήστες σε λιγότερο από μια εβδομάδα, ενώ ο ισχυρισμός αποτέλεσε συνέχεια αστικών μύθων για εγκλήματα τέτοιας φύσης, καθώς και το πώς κάποιος μπορεί να τα αποφύγει. Σύμφωνα με έρευνα του snopes για τη παραπάνω φήμη, το FBI δεν είχε ποτέ περιστατικό κλοπής οχήματος με τη χρήση της τεχνικής του πλαστικού μπουκαλιού στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με μελέτη καταγράφονταν 38 χιλιάδες ληστείες οχημάτων το χρόνο (1993-2002).

Το κείμενο της προειδοποίησης μεταφράστηκε στα ελληνικά και δημοσιευθηκε από αρκετές ελληνικές ιστοσελίδες. Ορισμένες μάλιστα προτείνουν, σε ανάλογη περίσταση, άμεση επικοινωνία με την αστυνομία. Ωστόσο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον προϊστάμενο του γραφείου τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης κεντρικής Μακεδονίας, δεν έχουν αναφερθεί κλοπές οχημάτων με αυτή την “τεχνική” -ή παγίδα όπως αρέσκονται ορισμένοι να την αποκαλούν- του πλαστικού μπουκαλιού.

Τέλος, σύμφωνα με δήλωση στα EH του προϊσταμένου του γραφείου τύπου του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ, δεν έχει καταγραφεί ποτέ τέτοιο περιστατικό. Εντούτοις στο παρελθόν είχαν σημειωθεί μικρο-κλοπές (π.χ τσάντες) με τη μέθοδο του σκασμένου λάστιχου. Συνεπώς ο ισχυρισμός ότι επιτήδειοι χρησιμοποιούν τη μέθοδο του πλαστικού μπουκαλιού για την κλοπή οχημάτων είναι ψευδής.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).