Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, οι απονευρώσεις δοντιών ΔΕΝ προκαλούν καρκίνοΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Όχι, οι απονευρώσεις δοντιών ΔΕΝ προκαλούν καρκίνο

30 Σεπ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Χρόνια τώρα κυκλοφορεί ο μύθος ο οποίος συνδέει την απονεύρωση δοντιών με την εμφάνιση καρκίνου. Πρόκειται για ψευδοεπιστημονικό ισχυρισμό χωρίς καμία τεκμηρίωση.



Το είδαμε στα: thesecretrealtruth.blogspot.com, elikoncc.info, allaksogolies.gr

Πρόσφατα αποσύρθηκε από τη γνωστή πλατφόρμα Netflix το Ντοκιμαντέρ “Root Cause” το οποίο έκανε τον ψευδοεπιστημονικό ισχυρισμό ότι οι απονευρώσεις δοντιών αποτελούν αιτία ανάπτυξης καρκίνου. [πηγή]

Στον απόηχο αυτής της απόφασης επανακυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παλαιότερα άρθρα τα οποία δημοσιεύουν το συγκεκριμένο ισχυρισμό.

Ο ισχυρισμός περί σύνδεσης απονευρώσεων και καρκίνου κυκλοφορεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια στο διαδίκτυο και τα βασικά σημεία του παραμένουν τα ίδια. Ως πηγή αυτής της ιδέας παρουσιάζεται ο Dr. Weston Price, ένας γιατρός που δραστηριοποιήθηκε στις αρχές τους 1900 διεξάγοντας μια σειρά “κακοσχεδιασμένων μελετών”, όπως θα δούμε παρακάτω.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι η απονεύρωση είναι μια οδοντιατρική επέμβαση για την αντιμετώπιση μολυσμένων δοντιών. Το εσωτερικό των δοντιών έχουν αιμοφόρα αγγεία και νεύρα τα οποία τα κρατάνε “ζωντανά”. Όταν αυτός ο χώρος, για διάφορους λόγους, μολυνθεί υπάρχουν δυο λύσεις: η εξαγωγή του δοντιού ή η απονεύρωση. Η απονεύρωση είναι η αφαίρεση του περιεχομένου του δοντιού και η πλήρωση του χώρου ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα να συμβεί το ίδιο στο μέλλον. [πηγή]

Τα σχετικά άρθρα λοιπόν αναφέρουν:

Γουέστον Πράις: Ο σπουδαιότερος οδοντίατρος του κόσμου

Οι Οδοντίατροι θα έκαναν ένα πολύ μεγάλο καλό στην ανθρωπότητα εάν άρχιζαν να ασχολούνται με τη μέθοδο του Δρ. Πράις. Δυστυχώς το έργο του συνεχίζει να γίνεται αντικείμενο διωγμού και πολέμου από το ιατρικό και οδοντιατρικό κατεστημένο.Συνεχίζοντας, έδειξε ότι πολλές χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες προέρχονται από τα δόντια αυτά. Οι περισσότερες ήταν ασθένειες της καρδιάς και του κυκλοφοριακού συστήματος.

Για την ακρίβεια, εντόπισε 16 στελέχη βακτηρίων υπεύθυνα για αυτήν την κατάσταση. Υπήρχαν ωστόσο και ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ των απονευρώσεων και παθήσεων των αρθρώσεων, του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος. Ο Δρ. Πράις συνέχισε και έγραψε δύο βιβλία το 1922 όπου κατέγραφε τα αποτελέσματα των ερευνών του τα οποία αναφέρονταν στην σχέση μεταξύ της οδοντικής παθολογίας και των χρόνιων παθήσεων.

Δυστυχώς το έργο του θάφτηκε σκόπιμα για 70 χρόνια, μέχρι που τελικά ένας ενδοδοντολόγος επονομαζόμενος Τζόρτζ Μέινινγκ (George Meining), αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του έργου του Πράις  και αποφάσισε να εκθέσει την αλήθεια.


Ο Δρ. Μέινινγκ προχωρά ένα βήμα παραπέρα

Ο Δρ. Μέινονγκ είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της American Association of Edondologists (με ειδίκευση στις απονευρώσεις). Το 1990, αφοσιώθηκε για 18 ολόκληρους μήνες στο έργο του Δρ. Πράις. Τον Ιούνιο του 1993, ο Δρ Μέινινγκ έγραψε το βιβλίο Root Canal Cover Up (Αποκάλυψη για τις Απονευρώσεις), το οποίο αποτελεί και την πιο κατανοητή βιβλιογραφία αυτού που εξτάζουμε σήμερα.

Η υπόθεση που υποστήριζε ο Dr. Price ονομάζονταν “focal point infection” και ήταν μια ιδέα η οποία έφτανε μέχρι την εποχή του Ιπποκράτη. Συγκεκριμένα η εν λόγω υπόθεση ανέφερε ότι πολλές χρόνιες ασθένειες, προκαλούνται από τοπικές λοιμώξεις. Ο Price, με βάση τη μελέτη που δημοσίευσε το 1925 στο περιοδικό “Journal of American Medical Association” συμπέρανε ότι τα δόντια στα οποία είχαν γίνει απονευρώσεις συγκέντρωναν βακτήρια τα οποία παρήγαγαν ισχυρές τοξίνες, οι οποίες με τη σειρά τους οδηγούσαν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. [πηγή]

Ωστόσο οι υποθέσεις του Dr. Price καταρρίφθηκαν εν τέλει από την μελέτη των Reinman και Havens η οποία δημοσιεύτηκε το 1940 στο “Journal of the American Medical Association“. [πηγή]

Οι καταρρίψεις της επιστημονικής βάσης των ιδεών του Dr. Price σε συνδυασμό με καινοτομίες στην ιατρική όπως η κυκλοφορία νέων αντιβιοτικών οδήγησε σταδιακά στην πλήρη απόρριψη των ιδεών του όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Easlick KA στη σχετική μελέτη του το 1951. [πηγή]

Όσον αφορά τον Dr. Meinig, πρόκειται για έναν ένθερμο υποστηρικτή του Dr Price ο οποίος μάλιστα έγραψε το βιβλίο “Root Canal Cover-up Exposed” στο οποίο παρουσιάζει τις ιδέες του Dr Price περί επικινδυνότητας της απονεύρωσης. Το βιβλίο δεν περιέχει καμία τεκμηριωμένη απόδειξη σχετικά με την αξιοπιστία των ισχυρισμών του Dr. Price και ο φορέας American Association of Endodontists έχει πάρει ήδη θέση πάνω στο ζήτημα αναφέροντας πως:

Οι πληροφορίες που μπορεί να βρείτε στο διαδίκτυο, και οι οποίες προάγουν την ιδέα ότι η απονεύρωση μπορεί να είναι η αιτία να αρρωστήσετε ή να κολλήσετε κάποια αρρώστια στο μέλλον, είναι ψευδείς. Ο εν λόγω ψευδής ισχυρισμός βασίζεται σε μια κακοσχεδιασμένη μελέτη η οποία έχει καταρριφθεί εδώ και χρόνια, πολύ πριν η σύγχρονη ιατρική ανακαλύψει τις αιτίες πολλών ασθενειών. Δεν υπάρχει καμία βάσιμη επιστημονική απόδειξη η οποία να συνδέει την απονεύρωση με τη πρόκληση ασθενειών.

Μάλιστα, σε ξεχωριστό έγγραφο που εξέδωσε ο σύλλογος, κάνει μια μικρή ανασκόπηση στην ιστορία των ιδεών που πρέσβευε ο Dr. Price κλείνοντας με παράθεση στοιχείων που δείχνουν ότι η μεθοδολογία της αρχικής μελέτης του το 1925 έπασχε από σοβαρά λάθη. [πηγή]

Ο ισχυρισμός ότι το 97% των καρκινοπαθών έκανε απονεύρωση εντοπίζεται σε ένα άρθρο του Joseph Mercola, γνωστού θιασώτη ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών, στο οποίο όμως δίνει τη φαινομενικά πραγματική πηγή του ισχυρισμού. Αυτή η υπόθεση φαίνεται πως ανήκει στον Josef Issels, Γερμανό γιατρό ο οποίος διατείνονταν πως στα 40 χρόνια που ασκούσε το επάγγελμα του γιατρού το 97% των ασθενών του οι οποίοι είχαν καρκίνο είχαν κάνει και απονεύρωση δοντιού. [πηγή]

Εν ολίγοις, ο εξεταζόμενος ισχυρισμός δεν είναι αποτέλεσμα μελέτης, αλλά εικασίας ενός γιατρού. Το γεγονός ότι οι ασθενείς του οι οποίοι είχαν καρκίνο είχαν κάνει και απονεύρωση δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκές τεκμήριο για να αποδώσουμε σχέση αίτιου-αιτιατού μεταξύ των δυο.

Συμπερασματικά λοιπόν ο ισχυρισμός ότι το 97% των ασθενών με καρκίνο έχει κάνει απονεύρωση δοντιού και ο συνοδευτικός ισχυρισμός ότι η απονεύρωση είναι η αιτία του καρκίνου δεν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.