Ποιοι είμαστε
Αρχική Από τις 17 Οκτωβρίου κανένα Τουρκικό σκάφος σε θάλασσα και αέρα δεν θα είναι ασφαλές;HOAXES

Από τις 17 Οκτωβρίου κανένα Τουρκικό σκάφος σε θάλασσα και αέρα δεν θα είναι ασφαλές;

2 Οκτ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Σύμφωνα με άρθρα που κυκλοφορούν και φέρουν την υπογραφή της “Ομάδας Υψηλής Αστυνόμευσης”, από τις 17 Οκτωβρίου κανένα Τουρκικό σκάφος σε θάλασσα και αέρα δεν θα είναι ασφαλές, διότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το βλήμα “ΜΑΚΕΔΩΝ”.

Στο triklopodia.gr, katohika.gr, ksipnistere.com, thesecretrealtruth.blogspot.com, crete-news.gr, newsalamina.net κτλ διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Το «ΜΑΚΕΔΩΝ» δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα concept της ελληνικής εταιρίας BSK Defence, που ειδικεύεται στη κατασκευή μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ιπτάμενων στόχων, μικρών μηχανών για τα προηγούμενα κτλ. Η συγκεκριμένη εταιρία δεν διαθέτει πλέον ιστοσελίδα, γεγονός που μπορεί να σημαίνει πως ίσως έχει αναστείλει τη λειτουργία της.

Το «ΜΑΚΕΔΩΝ» ήταν ένα project της εταιρίας για ένα ελληνικής κατασκευής βλήμα κρουζ, το οποίο ουδέποτε υλοποιήθηκε και φυσικά ουδέποτε εντάχθηκε στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, παρά τα διθυραμβικά και υπερβολικά δημοσιεύματα που είχαν κυκλοφορήσει πριν μερικά χρόνια. Ακόμη και η ίδια η εταιρία φαίνεται να έχει εγκαταλείψει το σχέδιο, δεδομένου πως δεν ανεφέρε κάτι σχετικό στην ιστοσελίδα της, πριν αυτή κλείσει.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν το “ΜΑΚΕΔΩΝ” είχε κατασκευαστεί, δεν μπορεί να αποτελέσει απειλή για τα τουρκικά αεροσκάφη, διότι δεν προοριζόταν για αντιαεροπορικός πύραυλος, αλλά θα ήταν ένα βλήμα πλεύσης (cruise) που προορίζεται καθαρά για στόχους εδάφους και επιφανείας.

Το 2017, η αυτοαποκαλούμενη “Ομάδας Υψηλής Αστυνόμευσης” (ΟΥΑ) είχε υποστηρίξει πως οι Τούρκοι είχαν “σπάσει” τους κωδικούς του συγκεκριμένου όπλου, ισχυρισμό που είχαμε καταρρίψει εδώ. Φυσικά τίποτα από τα δύο δεν ισχύει, και αυτή η αντίφαση φανερώνει την αναξιοπιστία της συγκεκριμένης “ομάδας”.

Ο ισχυρισμός ότι «Από τις 17 Οκτωβρίου κανένα Τουρκικό σκάφος σε θάλασσα και αέρα δεν θα είναι ασφαλές» προέρχεται από την αυτοαποκαλούμενη «Ομάδας Υψηλής Αστυνόμευσης». Σύμφωνα με δημοσιεύματα, παρουσιάζονται ως ένα είδος παραστρατιωτικής ομάδας, που δρα παράλληλα με την αστυνομία. Ισχυρίζονται πως βρίσκονται πίσω από την επίλυση διάφορων σημαντικών υποθέσεων, αν και ουδέποτε έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο.

Πιθανότατα πρόκειται για ένα άτομο, που κατά καιρούς στέλνει φανταστικές ιστορίες και «εμπρηστικά» email σε αναξιόπιστα μπλογκς και ιστοσελίδες. Για του λόγου το αληθές, η «Ομάδα Υψηλής Αστυνόμευσης» είχε υποστηρίξει τον Αύγουστο του 2017, πως θα αναλάμβανε την απελευθέρωση του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, κάτι που φυσικά δεν έγινε ποτέ. Επιπλέον, είχε ισχυριστεί ότι στην απαγωγή εμπλέκονταν και πολιτικοί.

Το Νοέμβριο του 2018, συνωμοσιολογικό δημοσίευμα που έφερε την υπογραφή της ΟΥΑ, έφτασε να γίνει ρεπορτάζ από τον τηλεοπτικό σταθμό Star. Η σχετική μας κατάρριψη, έφτασε να γίνει επερώτηση στη Βουλή. Μερικές ακόμη ιστορίες φαντασίας της ΟΥΑ εδώ και εδώ.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “Από τις 17 Οκτωβρίου κανένα Τουρκικό σκάφος σε θάλασσα και αέρα δεν θα είναι ασφαλές, διότι η Ελλάδα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το βλήμα “ΜΑΚΕΔΩΝ”, καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.