Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το αγοράκι δεν πέθανε και δεν είπε αυτά τα “τελευταία λόγια”HOAXES

Όχι, αυτό το αγοράκι δεν πέθανε και δεν είπε αυτά τα “τελευταία λόγια”

13 Οκτ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στο Facebook, και δείχνει ένα τραυματισμένο παιδί από τη Συρία, με τη λεζάντα να αναφέρει “Το τελευταίο πράγμα που είπε ένα τρίχρονο αγόρι από τη Συρία πριν πεθάνει ήταν: ‘Θα τα πω όλα στον Θεό'”.

Το είδαμε επίσης στο diaforetiko.gr

Είναι αλήθεια;

Η φωτογραφία με τον επίμαχο ισχυρισμό κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στο εξωτερικό.

Η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Άρη Μεσσήνη, στις 4 Αυγούστου 2012 στο Χαλέπι της Συρίας, για λογαριασμό του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), και απεικονίζει ένα αγόρι που δέχεται ιατρική φροντίδα, έπειτα από βομβαρδισμό από ελικόπτερο του καθεστώτος Άσαντ.

Επικοινωνήσαμε με το φωτογράφο Άρη Μεσσήνη, ο οποίος μας δήλωσε:

Λοιπόν, η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 2012 στο Χαλέπι της Συρίας. Είναι ένα παιδί που γλύτωσε από βομβαρδισμό από το στρατό του Ασσαντ και είναι στο νοσοκομείο. Ευτυχώς για εκείνο, γλίτωσε άλλα όχι και οι οικογένεια του. Ουδέποτε ειπώθηκε αυτή η φράση που προφανώς αυτός/οι που το δημιούργησαν το κάνουν για κάποιο σκοπό δικό τους. Επίσης μη μένουμε σε ένα περιστατικό ενώ και μέρα σκοτώνονται εκατοντάδες παιδιά αλλά και άλλοι στο βωμό του χρήματος. Καλό θα ήταν πέρα από τις λυπημένες φατσουλες και τα λόγια συμπαράστασης μέσω του πληκτρολογίου του καθένα, ας ξυπνήσουμε και ας εναντιωθούμε έμπρακτα σε κάθε πόλεμο που προκαλεί θάνατο δυστυχία και προσφυγιά. Σήμερα ο πόλεμος είναι αλλού. Αύριο μπορεί να είναι εδώ.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “Το τελευταίο πράγμα που είπε ένα τρίχρονο αγόρι από τη Συρία πριν πεθάνει ήταν: ‘Θα τα πω όλα στον Θεό‘”, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy