Ποιοι είμαστε
Αρχική Εκμετάλλευση ατόμων με αναπηρία από σελίδες likefarmingLIKE FARMING

Εκμετάλλευση ατόμων με αναπηρία από σελίδες likefarming

15 Οκτ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Η χρήση εικόνων από άτομα με κάποια μορφή αναπηρίας ως μέσο προσέλκυσης αντιδράσεων και κοινοποιήσεων είναι πάγια τακτική από συγκεκριμένες ελληνικές σελίδες και ομάδες στο Facebook και τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται ψεύτικα ονόματα και περιγραφές σε post για να προσελκύσουν περισσότερο κοινό. Η περίπτωση της “‘Αλις” είναι ένα ακόμα παράδειγμα αυτής της πρακτικής.



Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορεί στο Facebook η εικόνα μιας έφηβης κοπέλας η υποτίθεται πως έχει κάνει ένα post ζητώντας να κοινοποιηθεί το post στο πλαίσιο εορτασμού των γενεθλίων της. Η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε αρχικά στη σελίδα “Η ζωή είναι όμορφη” και μέσα σε λίγες ημέρες έφτασε τις 2,5 χιλιάδες κοινοποιήσεις. [πηγή]



Η κοπέλα της φωτογραφίας δεν ονομάζεται Alis, αλλά Izabelle Weall (αλλιώς γνωστή και ως Izzy Weall). Η Izabelle είναι τετραπληγική, γεγονός που προέκυψε από ακρωτηριασμό λόγω μηνιγγίτιδας όταν ήταν 7 ετών. Πλέον έχει ένα αρκετά γνωστό κανάλι στο YouTube στο οποίο, μεταξύ άλλων, δίνει συμβουλές για make-up ενώ διαθέτει επίσης ισχυρή παρουσία στα social media όπως Instagram και Twitter και έχει συμμετάσχει στη σειρά ομιλιών TedX μιλώντας για το πως έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τους περιορισμούς που διαθέτει.

Από το λογαριασμό της στο twitter βρήκαμε ότι η ημερομηνία γέννησης της δεν είναι 8 Οκτωβρίου αλλά 29 Ιουνίου. [πηγή]



Δεν υπάρχει η οποιαδήποτε ένδειξη ότι η Isabelle έχει σχέση με την εν λόγω σελίδα ή ότι έχει κάνει κάποιο post στο Facebook με το αίτημα να κοινοποιηθεί. Σε συνδυασμό με την παρουσίαση της λανθασμένης ημερομηνίας γέννησης καθίσταται σαφές ότι το ποστ είναι ψευδές.

Αυτό ωστόσο δεν είναι μεμονωμένο παράδειγμα. Πέρα από τη φωτογραφία της Isabelle η εν λόγω σελίδα ανάρτησε πριν μερικές ημέρες την παρακάτω εικόνα με παραπλήσιο κείμενο:

Αυτή η εικόνα συγκέντρωσε ακόμα περισσότερη κίνηση, με περίπου 7.2 χιλιάδες κοινοποιήσεις μέσα σε λίγες ημέρες. [πηγή]

Η κοπέλα της φωτογραφίας ονομάζεται Camille Rodrigues και είναι επαγγελματίας κολυμβήτρια. Γεννήθηκε το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο με πρόβλημα στο δεξί πόδι το οποίο έπρεπε να ακρωτηριαστεί όταν ήταν 3 ετών. Από 4 ετών και μετά ξεκίνησε να φοράει τεχνητό πόδι ενώ στα 13 ξεκίνησε κολύμβηση ερασιτεχνικά και αργότερα επαγγελματικά. Πλέον έχει στο δυναμικό της αρκετά εθνικά ρεκόρ κολύμβησης ενώ είναι μέλος της ομάδας παραολυμπιακών κολυμβητών της Βραζιλίας. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Όπως και με τη περίπτωση της Izabelle Weall έτσι και με την Camille Rodrigue δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση με την εν λόγω σελίδα. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα ενεργή και πετυχημένη αθλήτρια η οποία έχει ισχυρή παρουσία στα social media, φωτογραφίσεις σε γνωστά περιοδικά και συμμετοχή σε επιδείξεις μόδας. Επομένως ο ισχυρισμός ότι κάνει έκκληση για κοινοποίηση της εικόνας της μέσω μιας ελληνικής σελίδας στο Facebook η οποία έχει 8 χιλιάδες ακολούθους, ενώ μόνο ο λογαριασμός της στο Instagram πλησιάζει τους 245 χιλιάδες ακολούθους δεν αποτελεί ρεαλιστικό σενάριο.

Με βάση όλα τα παραπάνω καθίσταται σαφές οι δημοσιεύσεις που παρουσίαζαν τις δυο κοπέλες είναι ψευδείς και δεν έγιναν από τις ίδιες αλλά από την υπό εξέταση σελίδα με σκοπό τη συγκέντρωση likes και κοινοποιήσεων. Η τεχνική Like Farming είναι, σε μεγάλο βαθμό, μια άγνωστη πρακτική που πολλοί δεν γνωρίζουν ή δεν συνειδητοποιούν ότι συμβαίνει. Διαβάστε περισσότερα για την τεχνική Like Farming στο παρακάτω άρθρο.

Τι είναι το like farming στο Facebook. Μια κρυφή, άγνωστη απάτη

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.