Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν δημοσίευσε χάρτες της Τουρκίας με ελληνικά εδάφηΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δεν δημοσίευσε χάρτες της Τουρκίας με ελληνικά εδάφη

17 Οκτ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Τεράστια εντύπωση και αρνητικά σχόλια προκάλεσαν δεκάδες δημοσιεύματα που ισχυρίζονται πως ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook, μια σειρά από χάρτες της Τουρκίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ελληνικά εδάφη.

Το είδαμε στο tanea.gr, in.gr, newsit.gr, tovima.gr, efsyn.gr, newpost.gr, pronews.gr, altsantiri.gr, el.gr, sofokleousin.gr, kontranews.gr, hellasjournal.com, newsbomb.gr, dimokratiki.gr, defence-point.gr κτλ.


Τι έχει συμβεί;

Ο λογαριασμός στο Facebook “MSB Hulusi Akar”, δημοσίευσε χάρτες που δείχνουν την Τουρκία να κατέχει μια σειρά εδαφών (δείτε εδώ, εδώ και εδώ), πέρα από τη σημερινή της επικράτεια, στα οποία περιλαμβάνονται και ελληνικά εδάφη. Παρά το γεγονός πως η Σελίδα φέρει το όνομα του Τούρκου υπουργού Άμυνας, και λινκ που παραπέμπει στο τουρκικό υπουργείο, δεν έχει την ειδική σήμανση που παρέχει το Facebook για πιστοποιημένους λογαριασμούς επισήμων προσώπων και αξιωματούχων.

Σύμφωνα με πηγές του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας, με τις οποίες ήρθαμε σε επαφή, ο υπουργός Χουλούσι Ακάρ δεν έχει προσωπικό λογαριασμό στο Facebook και στο Twitter. Υπάρχει μόνο ο επίσημος λογαριασμός του Υπουργείου. Η επίμαχη Σελίδα στο FB, που δημοσίευσε τους χάρτες, δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία fan page με άγνωστους διαχειριστές.

Επιπλέον, επικοινωνήσαμε με τους διαχειριστές της τουρκικής Σελίδας επαλήθευσης γεγονότων, teyit.org, που όπως και τα ellinikahoaxes.gr είναι πιστοποιημένη από το International Fact Checking Organization (IFCN), οι οποίοι μας ανέφεραν τα παρακάτω:

Η εν λόγω σελίδα δεν είναι επίσημη. Ο Χουλουσί Ακάρ δεν διατηρεί επίσημο λογαριασμό στο Facebook, ή το Twitter, και οι επίσημες ενημερώσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, αναρτώνται μόνο στους επίσημους λογαριασμούς του υπουργείου, εδώ και εδώ.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο Facebook μια σειρά από χάρτες της Τουρκίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ελληνικά εδάφη, είναι ψευδής. Οι χάρτες αναρτήθηκαν σε Σελίδα υποστηρικτών του Υπουργού από άγνωστους διαχειριστές.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.