Ποιοι είμαστε
Αρχική Η μητέρα αυτού του μωρού ΔΕΝ θυσιάστηκε για χάρη τουHOAXES

Η μητέρα αυτού του μωρού ΔΕΝ θυσιάστηκε για χάρη του

21 Οκτ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Πρόσφατα έγινε viral ένα ζευγάρι φωτογραφιών που συνοδεύονται από τον ισχυρισμό ότι απεικονίζουν ένα νεογέννητο, τη μητέρα που έδωσε τη ζωή της ώστε αυτό να γεννηθεί, και τον γιατρό που συμμετείχε στον τοκετό. Ωστόσο ο ισχυρισμός είναι ψευδής.



Το είδαμε στις σελίδες Facebook H ζωή είναι όμορφη, Άρωμα γυναίκας με τα μαύρα, Η Σιωπη ΤΩΝ Αγγελων, Ένα Like για όλους τους αγγέλους μας, apla peite auto pou niwthete… kai mh kolate pouthena …, Ancient Memes, Mommy’s Issues και σε πολυάριθμα προσωπικά προφίλ.

Στη πραγματικότητα, όπως σημειώνει και το smhoaxslayer.com, οι φωτογραφίες είναι από δυο άσχετα περιστατικά, κανένα από τα οποία δεν αφορούσε θανάτους.

Η αριστερή φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Merve Tiritoğlu Şengünler και ανέβηκε στην επαγγελματική του σελίδα στο Facebook στις 15 Δεκέμβρη του 2015.

Αποθηκευμένος σύνδεσμος

Η λεζάντα της φωτογραφίας αναφέρεται στην «αγάπη» και «πιο όμορφη επανένωση», και δεν αφορά το θάνατο κανενός προσώπου.


Όσον αφορά τη δεξιά φωτογραφία, μια νοσοκόμα επεσήμανε ότι δεν θα μπορούσε να απεικονίζει γιατρό, καθώς αυτοί δεν επιτρέπεται να φέρουν τα ρολόγια και τα κινητά τους τηλέφωνα κατά τον τοκετό.

Το στιγμιότυπο τραβήχτηκε από την Özge Metin και ανέβηκε στον επαγγελματικό της λογαριασμό στο Instagram στις 5 Σεπτέμβρη του 2017.

https://www.instagram.com/p/BYphKtphUgS

Στα σχόλια, η φωτογράφος επεσήμανε ότι η εικόνα έδειχνε τον πατέρα ενός υγιούς νεογέννητου που έκλαιγε από συγκίνηση, και διέψευσε το ότι η γυναίκα του πέθανε κατά τον τοκετό.


Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι οι επίμαχες φωτογραφίες απεικονίζουν μια μητέρα που έδωσε τη ζωή της ώστε να γεννηθεί το μωρό της είναι ψευδής.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.