Ποιοι είμαστε
Αρχική Το σκόρδο δεν είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό από τα αντιβιοτικάΥΓΕΙΑ ΕΡΕΥΝΕΣ

Το σκόρδο δεν είναι 100 φορές πιο αποτελεσματικό από τα αντιβιοτικά

24 Οκτ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

“Το σκόρδο 100 φορές πιο αποτελεσματικό από τα αντιβιοτικά” είναι ο τίτλος του άρθρου που κυκλοφορεί, δίνοντας στον αναγνώστη την εντύπωση πως μπορεί να έχει πιο αποτελεσματικές ιδιότητες σε ανθρώπους, από γνωστά φάρμακα.

Το άρθρο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα itrofi.gr και αναπαράχθηκε από άλλες ιστοσελίδες όπως το pronews.gr, triklopodia.gr, pentapostagma.gr, differnews.gr, olympia.gr, κτλ.

Σύμφωνα με το άρθρο, σε “πρόσφατη έρευνα” που δημοσιεύθηκε στο Journal of Antimicrobial Chemotherapy παρατηρήθηκε ότι η ένωση Diallyl disulfide που υπάρχει στο σκόρδο, σκοτώνει ακόμη και βακτήρια που είναι πολύ ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Από την έρευνα συμπεραίνεται ότι έγινε σύγκριση της ένωσης και των αντιβιοτικών erythromycin και ciprofloxacin. Οι ερευνητές δηλώνεται ότι αποφάνθηκαν, βάση των αποτελεσμάτων, ότι η Diallyl disulfide είναι 100 φορές πιο ισχυρή από τα αντιβιοτικά κι έχει πιο άμεση δράση. Επίσης, η ίδια ένωση έχει άλλες δύο δράσεις, ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων και ως καθαριστικό των επιφανειών που θα χρησιμοποιηθούν κατά την προετοιμασία του φαγητού. Στο τέλος του άρθρου αναφέρεται ότι 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι που διαμένουν στις ΗΠΑ εμφανίζουν γαστρεντερολογικά προβλήματα εξαιτίας του καμπυλοβακτηρίου που βρίσκεται στα τρόφιμα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε και σε άλλες ιστοσελίδες το 2012 όταν και πρωτοβγήκε. Ανάμεσα στις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που ασχολήθηκαν με το θέμα ήταν tovima.gr.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τέσσερις ερευνητές, τους Xiaonan Lu, Derrick R. Samuelson, Barbara A. Rasco και Michael E. Konkel, και δημοσιεύθηκε στο Journal of Antimicrobial Chemotherapy το Μάιο του 2012. Στο επιστημονικό άρθρο οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα: “Με βάση τα δεδομένα μας, η Diallyl disulfide μπορεί να είναι ένας κατάλληλος αντιμικροβιακός παράγοντας και χρήσιμη ως φυσικό συντηρητικό τροφίμων”.

Για τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κοινοποίησε άρθρο το Washington State University, υπό την εποπτεία του οποίου εργάστηκαν οι ερευνητές. Στο άρθρο παρουσιάζονται στοιχεία τα οποία βασίζονται σε αυτή κι άλλες δύο έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από την ίδια ομάδα και δημοσιεύθηκαν στο Applied and Environmental Microbiology και στο Analytical Chemistry. Στο άρθρο που αναρτήθηκε στον πανεπιστημιακό ιστότοπο υπάρχει δήλωση του Konkel, ενός εκ των ερευνητών, που προειδοποιεί ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη στο βασικό στάδιο και δε μπορεί να θεωρηθεί εφαρμόσιμη. Συνεχίζει αναφέροντας ότι η κατανάλωση σκόρδου είναι μια γενικά υγιής συνήθεια, αλλά “είναι απίθανο να αποτραπεί η τροφική δηλητηρίαση που σχετίζεται με το καμπυλοβακτηρίδια”. Επίσης, προσθέτει ότι μπορεί να είναι χρήσιμο στη μείωση των επιπέδων του βακτηριδίου στο περιβάλλον και στον καθαρισμό του βιομηχανικού εξοπλισμού. Από την πλευρά της η Rasco, πρόσθεσε ότι η ένωση μπορεί να συμβάλλει τόσο στην καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων όσο και ως συντηρητικό τροφίμων.

Τα στοιχεία που συλλέχθηκαν αποδεικνύουν ότι η έρευνα δεν είναι πρόσφατη αλλά πραγματοποιήθηκε πριν από επτά χρόνια. Βρέθηκε ότι το συστατικό Diallyl disulfide έχει 100 φορές καλύτερη αντιμικροβιακή δράση συγκρινόμενο με δύο αντιβιοτικά, την erythromycin και την ciprofloxacin, στην καταπολέμηση ενός βακτηριδίου, του καμπυλοβακτήριου, το οποίο βρίσκεται στο δέρμα και στο κρέας των πουλερικών, κι όχι σε κάποιο άλλο. Οι ερευνητές δεν τον συνέκριναν με κάποια άλλη δραστική ουσία. Παρόλα αυτά, ένας από τους ερευνητές τόνισε ότι η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν μπορεί να θεωρηθεί εφαρμόσιμη. Επίσης, η καθημερινή κατανάλωση σκόρδου δεν προστατεύει από την τροφική δηλητηρίαση που προκαλείται από τα καμπυλοβακτηρίδια. Θα πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη ότι υπάρχουν κι άλλα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως η ουσία Diallyl disulfide, που βρίσκεται στο σκόρδο (και όχι όλο το σκόρδο), πιθανόν να έχει δυνητικά οφέλη στη συντήρηση των τροφίμων και την απολύμανση επιφανειών, ωστόσο, δε διαδραματίζει προληπτικό ή θεραπευτικό ρόλο εναντίον των μολύνσεων από βακτήρια σε ανθρώπους.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).