Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτός ο σκύλος ΔΕΝ διατίθεται για υιοθεσίαHOAXES LIKE FARMING

Αυτός ο σκύλος ΔΕΝ διατίθεται για υιοθεσία

24 Οκτ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Viral έγινε δημοσίευση κατά την οποία ο εικονιζόμενος σκύλος εγκαταλείφθηκε και πλέον διατίθεται για υιοθεσία. Ο ισχυρισμός όμως είναι ψευδής.



Η δημοσίευση έγινε από τη σελίδα Facebook Όμορφα Λόγια, και έχει ως εξής:

Στην πραγματικότητα, η φωτογραφία προέρχεται από τη σελίδα Facebook Jax the Happy Akita, που είναι αφιερωμένη στον εικονιζόμενο σκύλο. Όπως δηλώνει η καρφιτσωμένη δημοσίευση αυτής της σελίδας (κάτω), ο σκύλος πέθανε τον Σεπτέμβρη του 2019 από την δερματική ασθένεια UVD (εξού και η λευκή «μάσκα» στο πρόσωπό του):

Αποθηκευμένο

Όπως περιγράφει και ο τίτλος της σελίδας, ο σκύλος ήταν ράτσας Ακίτα, και πουθενά στην σελίδα δεν εντοπίσαμε τις πληροφορίες ράτσας που αναφέρει η επίμαχη δημοσίευση.

Την ίδια περιγραφή με της επίμαχης δημοσίευσης εντοπίσαμε σε μια τρίτη δημοσίευση, με άλλη επισυναπτόμενη φωτογραφία:

Αποθηκευμένο

Οι αναφορές στη ράτσα αυτού του λυκόσκυλου προέρχονται από δήλωση εργαζόμενου στο Shy Wolf Sanctuary (καταφύγιο λύκων) που βρίσκεται στις ΗΠΑ.

Συμπερασματικά, η επίμαχη δημοσίευση είναι προϊόν συρραφής μιας εικόνας ενός νεκρού σκύλου και κειμένου που αναφέρεται σε ένα άσχετο λυκόσκυλο, ενώ η προτροπή επικοινωνίας με τη σελίδα με σκοπό την υιοθεσία παραπέμπει σε like farming. Οι ισχυρισμοί της δημοσίευσης καταρρίπτονται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.