Ποιοι είμαστε
Αρχική Triactal: Σκεύασμα απάτη υπόσχεται “επιλεκτική καταστροφή των καρκινικών κυττάρων”ΥΓΕΙΑ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ SCAMS

Triactal: Σκεύασμα απάτη υπόσχεται “επιλεκτική καταστροφή των καρκινικών κυττάρων”

27 Οκτ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Το φαρμακευτικό σκεύασμα Triactal αποτελεί τεκμηριωμένη θεραπεία η οποία καταστρέφει επιλεκτικά καρκινικά κύτταρα.

Συμπέρασμα:

Το σκεύασμα που παρουσιάζεται μέσω Facebook ως "επιλεκτικός καταστροφέας καρκινικών κυττάρων", είναι αγνώστου προελεύσεως και σύστασης. Αυτοί που το πωλούν, επικαλούνται ως εφευρέτη και επιστημονική πηγή την κ. Hulda Clark η οποία δεν έχει καμία σχετική ειδίκευση ενώ δεν έχει θεραπεύσει κανέναν καρκινοπαθή με το υπό εξέταση σκεύασμα. Τα υποτιθέμενα συστατικά που περιέχει το εν λόγω σκεύασμα, ειδικά η αρτεμισίνη, δεν έχει τεκμηριωμένη άμεση ή έμμεση δράση στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε είδους καρκίνου.

Πρόσφατα κυκλοφόρησαν στο Facebook δημοσιεύματα τα οποία διαφημίζουν ένα φαρμακευτικό σκεύασμα ως θεραπεία η οποία καταστρέφει επιλεκτικά καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί δεν έχουν καμία επιστημονική βάση.

Παράδειγματ σχετική δημοσίευσης:

Η ανωτέρω ανάρτηση παραπέμπει στο παρακάτω προϊόν, το οποίο υπόσχεται “επιλεκτική καταστροφή καρκινικών κυττάρων”.

Τι ισχύει

Το προϊόν συνοδεύεται από ισχυρισμούς περί αποτοξίνωσης του οργανισμού, καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών και ειδικότερα “την καταπολέμηση καρκινικών σχηματισμών”. Το σκεύασμα υποτίθεται πως περιέχει πράσινο καρύδι, γαρίφαλο και αρτεμισία, με το τελευταίο να παρουσιάζεται ως “το πολύ πολύτιμο συστατικό, το οποίο οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι καταστρέφει επιτυχώς τα καρκινικά κύτταρα“, ισχυρισμός που δεν έχει αποδειχτεί σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρονται οι επιστήμονες και οι μελέτες που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό, όπως δεν αναφέρεται και η γνωστοποίηση του σκευάσματος στον ΕΟΦ, γεγονός που σημαίνει πως δεν έχει φτάσει στην Ελλάδα μέσω επίσημων “καναλιών”.

Στη συνέχεια διαβάζουμε πως το προϊόν, “βασίζεται στη συνταγή της Dr. Hulda Clark“. Η Hulda Clark ισχυριζόταν ότι είχε μεταπτυχιακό στη φυσιολογία από το πανεπιστήμιο της Μινεσότα και το πήρε το 1958, στα αρχεία του πανεπιστημίου όμως φαίνεται ότι είχε πτυχίο στη ζωολογία και τη βοτανική. Το άλλο της πτυχίο (N.D) ήταν αγορασμένο από ένα μη αναγνωρισμένο κολέγιο, το Clayton College of Natural Health. Η κ. Clark ισχυριζόταν ψευδώς πως έχει θεραπεύσει 20,000 καρκινοπαθείς.

To Σεπτέμβριο του 1999 συλλαμβάνεται στο Σαν Ντιέγκο για ένταλμα που εκκρεμούσε εις βάρος της για άσκηση ιατρικής χωρίς άδεια.Το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, πρώην πελάτης της τη μηνύει για αμέλεια και απάτη. Το Φεβρουάριο του 2001, οι μεξικανικές αρχές διέταξαν το κλείσιμο της κλινικής της διότι δεν είχε άδεια, ενώ εάν επιθυμούσε να την επαναλειτουργήσει, θα έπρεπε να προσφέρει μόνο συμβατικές θεραπείες. Το 2004, ο Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), απευθύνεται στη δικαιοσύνη κατά του Dr. Clark Research Foundation, επειδή υποστήριζε πως διάφορες συσκευές και συμπληρώματα μπορούν να θεραπεύσουν σοβαρές ασθένειες. Το δικαστήριο διέταξε την αποζημίωση όσων εξαπατήθηκαν αγοράζοντας αυτά τα προϊόντα. Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, η Hulda Clark πεθαίνει και οι υποστηρικτές ισχυρίζονται πως πέθανε από τραύμα στη σπονδυλική στήλη. Λίγο αργότερα, αναγκάζονται να παραδεχτούν πως πέθανε από καρκίνο.

Η Botanica που έγινε Biotica

Η εταιρία που εμπορεύεται το Triactal ονομάζεται Biotica. Πρόκειται για την εταιρία Botanica, για την οποία ο ΕΟΦ είχε εκδώσει προειδοποίηση το 2018, για την ακαταλληλότητα των προϊόντων της.

Ανάλογη προειδοποίηση εξέδωσε ο ΕΟΦ και πριν λίγες ημέρες.

Στην ανακοίνωση του ΕΟΦ αναφέρονται τα εξής:

Τα προϊόντα δεν έχουν αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους με συνέπεια να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Υπεύθυνη για την κυκλοφορία τους φέρεται η εταιρεία Biotica 1961. Ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε έκδοση δελτίων τύπου για πολλά από τα ανωτέρω προϊόντα (28/9/2017, 23/11/2017, 18/6/2018). Σημειώνεται ότι κατά το χρόνο έκδοσης των προηγούμενων δελτίων τύπου, τα προϊόντα διακινούνταν από την εταιρεία Botanica Healthy Life, με τα ίδια στοιχεία επικοινωνίας όπως η Biotica. ‘Έπειτα από σχετική διερεύνηση, διαπιστώθηκε ότι η έδρα και τα στοιχεία επικοινωνίας που δηλώνουν οι δύο εταιρείες στις ιστοσελίδες τους είναι απολύτως ψευδή. Είναι ενδεικτικό ότι οι τηλεφωνικοί αριθμοί δεν αντιστοιχούν σε πραγματικές τηλεφωνικές συνδέσεις, καθώς παραλείπεται ένα ψηφίο. Ο ΕΟΦ έχει γίνει αποδέκτης πολλών αναφορών από καταναλωτές για προϊόντα που διακινούνται διαδικτυακά από τις παραπάνω εταιρείες. Το παρόν δελτίου τύπου δεν περιορίζεται στα συγκεκριμένα προϊόντα που κατονομάζονται στο προοίμιο, αλλά ισχύει εξίσου για όλα τα μη εγκεκριμένα προϊόντα που κατά καιρούς διαθέτουν στην αγορά μέσω διαδικτύου οι ανωτέρω εταιρείες. Υπενθυμίζεται ότι η αγορά φαρμάκων από αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, το σκεύασμα που παρουσιάζεται μέσω Facebook ως “επιλεκτικός καταστροφέας καρκινικών κυττάρων”, είναι αγνώστου προελεύσεως και σύστασης. Αυτοί που το πωλούν, επικαλούνται ως εφευρέτη και επιστημονική πηγή την κ. Hulda Clark η οποία δεν έχει καμία σχετική ειδίκευση ενώ δεν έχει θεραπεύσει κανέναν καρκινοπαθή με το υπό εξέταση σκεύασμα. Τα υποτιθέμενα συστατικά που περιέχει το εν λόγω σκεύασμα, ειδικά η αρτεμισίνη, δεν έχει τεκμηριωμένη άμεση ή έμμεση δράση στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε είδους καρκίνου.

Fact-check for the sake of Democracy