Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραποιημένη η viral φωτογραφία του ΕρντογάνHOAXES FAKE NEWS

Παραποιημένη η viral φωτογραφία του Ερντογάν

7 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Viral έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία φωτογραφία που απεικονίζει ένα πουλί να αφοδεύει στο κεφάλι του Προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι αναρτήσεις συνοδεύονται από το σχόλιο “Ότι δεν κατάφερε όλη η Ευρώπη το πέτυχε το πτηνόν! Εύγε πουλίμ!“. Εκτυλίχθηκε όμως το γεγονός όπως παρουσιάζεται;

Στις 14 Αυγούστου 2015 ο κ. Ερντογάν επισκέφθηκε την περιοχή Rize Güneysu για τα εγκαίνια ενός τζαμιού. Κατά τη διάρκεια της τελετής άφησαν συμβολικά ελεύθερα κάποια πτηνά. Ένα από αυτά, όπως φαίνεται στις εικόνες και στο βίντεο που ακολουθεί, παρέμεινε στο σημείο και ξεκίνησε να “παίζει” με το κεφάλι του Τούρκου Προέδρου.

Η εικόνα όπως αποθανατίστηκε από το φωτογραφικό φακό του AP.
https://www.youtube.com/watch?v=lRHvMbF2Dbg
Η είδηση όπως παρουσιάστηκε σε δελτίο ειδήσεων.

Το γεγονός είχε κεντρίσει το ενδιαφέρον πολλών ειδησεογραφικών μέσων εκείνη την περίοδο. Γι’ αυτό έγραψαν άρθρα η Telegraph και ο Independent.

Συνεπώς, η φωτογραφία που διαμοιράζεται από τους χρήστες είναι παραποιημένη. Το εικονιζόμενο πτηνό ποτέ δεν αφόδευσε στο κεφάλι του κ. Ερντογάν. Το στιγμιότυπο αποθανατίστηκε σε ένα γεγονός που έλαβε χώρα πριν από τέσσερα χρόνια. Δεν σχετίζεται και ούτε αποτελεί μία μορφή “θείας δίκης” για τα σημερινά τεκταινόμενα.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).