Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Ερντογάν ΔΕΝ είπε ότι σε 3 ημέρες θα καταλάβει ελληνικά νησιά και ο Πούτιν επενέβη για να τον αποτρέψειHOAXES

Όχι, ο Ερντογάν ΔΕΝ είπε ότι σε 3 ημέρες θα καταλάβει ελληνικά νησιά και ο Πούτιν επενέβη για να τον αποτρέψει

11 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Σύμφωνα με άρθρο που κυκλοφορεί, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φέρεται να δήλωσε στο εγγύς περιβάλλον του:«Εντός τριών ημερών θα έχω καταλάβει τα ελληνικά νησιά». Την ίδια στιγμή, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, φέρεται να “άναψε κόκκινο” στις προθέσεις Ερντογάν για εισβολή σε ελληνικά νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Κινδυνολογία

Στο pronews.gr, voicenews.gr, makeleio.gr, με αρχική πηγή το egerssi.gr, διαβάζουμε:

Είναι αλήθεια;

Σύμφωνα με το επίμαχο άρθρο, σε μη καθορισμένο χρονικό σημείο, ο Ρ.Τ. Ερντογάν δήλωσε στο (επίσης μη καθορισμένο) “έμπιστο περιβάλλον” του «Εντός τριών ημερών θα έχω καταλάβει τα ελληνικά νησιά». Κατόπιν, προβάλλεται ο ισχυρισμός πως ο Πούτιν “παρενέβη” και εμπόδισε τον Ερντογάν από το να πραγματοποιήσει την “απειλή” του. Η μοναδική “πηγή” ωστόσο του ανωτέρω ισχυρισμού είναι το ανωτέρω άρθρο. Καμία άλλη σχετική αναφορά δεν υπάρχει σε ελληνικά (πλην των προαναφερόμενων), τουρκικά, ρωσικά και διεθνή ΜΜΕ. Μια τέτοια τοποθέτηση, ακόμη και ανεπίσημη, θα ήταν πρώτο θέμα στα ΜΜΕ και των δυο χωρών, καθώς και σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Στις 22 Οκτωβρίου 2019, Ερντογάν και Πούτιν συναντήθηκαν στο Σότσι, όπου συζήτησαν το θέμα της Συρίας, καθώς και άλλα διμερή θέματα όπως το εμπόριο, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου. Συγκεκριμένα, οι δυο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία που επιτρέπει στη ρωσική στρατονομία και σε Σύριους συνοριοφύλακες, να εισέλθουν στη συριακή πλευρά των τουρκοσυριακών συνόρων από το μεσημέρι της 23ης Οκτωβρίου. Σκοπός της παρουσίας των ανωτέρω δυνάμεων, ήταν η εκδίωξη της κουρδικής πολιτοφυλακής (YPG) και του οπλισμού της, από μια ζώνη βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων. Κατόπιν, στις 29 Οκτωβρίου, ρωσικές και τουρκικές δυνάμεις θα ξεκινούσαν κοινές περιπολίες κατά μήκος αυτής της ζώνης. Η ίδια ρωσοτουρκική συμφωνία, επιτρέπει στην Τουρκία να διατηρήσει τα εδάφη που κατέλαβε πρόσφατα στη ΝΑ Συρία, στα πλαίσια της Επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης”. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφορία, επίσημη ή ανεπίσημη περί αναφοράς στην Ελλάδα κατά τη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν.

Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία στις 9/11, όπου επίσης συζητήθηκε αποκλειστικά το ζήτημα της Συρίας. Και σε αυτή τη περίπτωση, η “εισβολή” που υποτίθεται σχεδιάζει εις βάρος της Ελλάδας ο Τούρκος πρόεδρος και “εμπόδισε” ο Ρώσος ηγέτης, δεν αποτέλεσε αντικείμενο της συνομιλίας.

Τέλος, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση πως ο Ρώσος ηγέτης κάλεσε στο τηλέφωνο τον πρέσβη της Ρωσίας στην Αθήνα και του ζήτησε να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επιθετικές προθέσεις του Ερντογάν.

Από τα ανωτέρω συμπεραίνουμε πως οι “δηλώσεις” Ερντογάν περί κατάληψης ελληνικών νησιών σε 3 ημέρες, και η “παρέμβαση” Πούτιν, αποτελούν προϊόν μυθοπλασίας.

Fact-check for the sake of Democracy