Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το κορίτσι ΔΕΝ διασώθηκε 3 φορές σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις στη Συρία.HOAXES

Αυτό το κορίτσι ΔΕΝ διασώθηκε 3 φορές σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις στη Συρία.

19 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ένα κορίτσι-ηθοποιός διασώθηκε σε διάστημα τριών μηνών, τρεις φορές, από τρία διαφορετικά άτομα, σε τρεις διαφορετικές περιοχές.

Συμπέρασμα:

Το κορίτσι διασώθηκε μόνο μία φορά στις 27 Αυγούστου 2016 στο Χαλέπι. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν τα τρία διαφορετικά άτομα που σχημάτισαν μία "ανθρώπινη αλυσίδα" για να το μεταφέρουν.

Τρεις φωτογραφίες από τη μεταφορά ενός κοριτσιού με παρόμοια χαρακτηριστικά μετά από βομβαρδισμούς στη Συρία κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι τρεις φωτογραφίες είναι ενσωματωμένες σε μία εικόνα, στην οποία υπάρχει το μήνυμα: “Τυχαίο; Δε νομίζω! Αυτό το κορίτσι… μέσα σε τρεις μήνες διασώθηκε τρεις φορές από τρία διαφορετικά άτομα σε τρεις διαφορετικές περιοχές!“. Ο ισχυρισμός όμως δεν είναι αληθής.

Η εικόνα έχει αναρτηθεί στις σελίδες “Ελληνική Κοσμοκρατορία” και “Macedonia is Greece is Hellenism” στο Facebook.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση στη σελίδα στο Facebook “Macedonia is Greece is Hellenism”.

Η εικόνα αποτελείται από τρεις φωτογραφίες και το προαναφερόμενο κείμενο. Στις φωτογραφίες φαίνεται ένα κορίτσι με ίδιο ρουχισμό σε άσχημη κατάσταση να μεταφέρεται από τρεις διαφορετικούς άντρες. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου του είναι δυσδιάκριτα καθώς είναι καλυμμένο με σκόνες. Ποια είναι όμως η αλήθεια;

Η διάσωση του κοριτσιού

Το εικονιζόμενο κορίτσι ήταν ένα από τα θύματα μίας βομβιστικής επίθεσης. Συνδέοντας τα γεγονότα με τις φωτογραφίες αποδεικνύεται ότι αυτές παρουσιάζουν την ανθρώπινη αλυσίδα που συνέβαλε στη διάσωσή της. Αναλυτικά:

Ο πρώτος διασώστης βγάζει τα παιδιά από τα συντρίμμια.

Πηγή: Almeer Alhalbi/AFP

Ακολούθως ο άντρας με το καρό πουκάμισο και τα γυαλιά σπεύδει να βοηθήσει τον διασώστη παίρνοντας το κορίτσι.

Ο άντρας με την κίτρινη φόρμα μεταφέρει το κορίτσι στο ασθενοφόρο.

Πηγή: Almeer Alhalbi/AFP
Πηγή: Abdalrhman Ismail/Reuters
Με μια απλή σύγκριση των φωτογραφιών βλέπουμε ότι λήφθηκαν στο ίδιο σημείο.

Ο βομβαρδισμός

Στις 27 Αυγούστου 2016 πάνω από 24 άτομα σκοτώθηκαν στο Bab al-Nairab στο Χαλέπι μετά από διπλή βομβιστική επίθεση. Στόχος των επιθέσεων ήταν οι παρευρισκόμενοι σε μία κηδεία 15 ατόμων (γυναικών και παιδιών) οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους σε βομβιστική επίθεση που έγινε στην ίδια περιοχή λίγες ημέρες πριν. Η επίθεση ολοκληρώθηκε σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση βόμβες βαρέλια είχαν ως στόχο όσους βρισκόταν στην κηδεία. Στη δεύτερη φάση ίδιου τύπου βόμβες έπληξαν όσους έσπευσαν να προστατευθούν στο παρακείμενο καταφύγιο.

Για το γεγονός συνέταξαν ρεπορτάζ μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί όπως ο Independent, η Washinghton Post, το Nbc και το Αljazeera.

Ρεπορτάζ του Al Jazzeera από τον τόπο του βομβαρδισμού. Το κορίτσι φαίνεται στο 0:25

Διαχρονικό fake news

Οι φωτογραφίες του Ameer Alhalbi (Walid Mashhadi) χρησιμοποιήθηκαν πολλάκις από ιστοσελίδες και χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο παραπληροφόρησης. Για το λόγο αυτό το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, AFP, για το οποίο εργάζεται ο φωτογράφος, δημοσίευσε το 2018 άρθρο στο οποίο καταρρίπτει τις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν.

Η ίδια ψευδής είδηση είχε αναρτηθεί σε ιστοσελίδες στην Ελλάδα και το 2016. Είχε δημοσιευθεί σε αρκετές ιστοσελίδες όπως, το Πενταπόσταγμα, το Tribune, το tsantiri.gr, το Freepen και ο Παρατηρητής και πολλές άλλες. Τα Ellinika Hoaxes είχαν ασχοληθεί και τότε με το γεγονός, όπου και κατέρριψαν τον ισχυρισμό.

Συμπερασματικά, οι εικόνες παρουσιάζουν την προσπάθεια διάσωσης ενός κοριτσιού που έπεσε θύμα μίας βομβιστικής επίθεσης στο Bab al-Nairab στο Χαλέπι. Για τη μεταφορά του κοριτσιού βοήθησαν αρκετοί διασώστες καθώς η ανθρώπινη αλυσίδα είναι ένας συνήθης τρόπος χειρισμού των καταστάσεων όταν εξελίσσεται μία κρίση.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).