Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, “αεροπλάνο – φάντασμα” δεν προσγειώθηκε μετά από 35 χρόνιαHOAXES

Όχι, “αεροπλάνο – φάντασμα” δεν προσγειώθηκε μετά από 35 χρόνια

21 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Αεροπλάνο-φάντασμα προσγειώθηκε μετά από 35 χρόνια.

Συμπέρασμα:

Η «είδηση» ξεκίνησε από τη σατυρική εφημερίδα "Weekly World News" και αναπαράχθηκε από μέσα ενημέρωσης ως πραγματικό νέο.

Μια ακόμη ψευδής ιστορία γίνεται θέμα ακόμη και σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, και υποστηρίζει πως ένα “αεροπλάνο – φάντασμα” προσγειώθηκε μετά από 35 χρόνια.

Στο newsbomb.gr, athensmagazine.gr, madata.gr, mykosmos.gr, tsekouratoi.gr, fanpage.gr, dokari.gr, funtime.gr, κτλ διαβάζουμε:

Τι έχει συμβεί;

Δεν είναι η πρώτη φορά που κυκλοφορεί ο ισχυρισμός για μια πτήση που εξαφανίστηκε μετά την απογείωση, για να εμφανιστεί μυστηριωδώς μετά από πολλά χρόνια. Η ίδια σχεδόν ιστορία, με μικροδιαφορές, είχε κυκλοφορήσει ξανά, αναφερόμενη στην Πτήση 914 (δείτε εδώ σχετικό άρθρο μας), ενώ η νεότερη εκδοχή της κάνει λόγο για την Πτήση 513.

Και στις δυο περιπτώσεις ωστόσο, πηγή είναι η Weekly World Newsσατιρική εφημερίδα φανταστικού περιεχομένου που κυκλοφόρησε στις Η.Π.Α. από το 1979 έως και το 2007, αρκετά δημοφιλής, μάλιστα, για τις ιστορίες μεταφυσικού ή υπερφυσικού ενδιαφέροντος, αλλά και για τη σατιρική προσέγγιση των ειδήσεων. Το 2009 επανεμφανίσθηκε στην online έκδοσή της.

Το δημοσίευμα της WWN όπως πρωτοκυκλοφόρησε το 1989

Μερικά ακόμη παραδείγματα φανταστικών ιστοριών που έχει δημοσιεύσει η WWN.

Τα δημοσιεύματα της WWN για τις πτήσεις 914 και 513, είναι εμπνευσμένα από το επεισόδιο “The Arrival” του 1961 από την τηλεοπτική σειρά, επιστημονικής φαντασίας και μυστηρίου “The Twilight Zone” όπου ένα άδειο DC-3 προσγειώνεται με ασφάλεια χωρίς επιβάτες και πλήρωμα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δημοσιεύματα της WWN έχουν γίνει πιστευτά από μεγάλη μερίδα του αναγνωστικού κοινού, αλλά και μεγάλα ΜΜΕ, όπως η ψευδής ιστορία που κυκλοφόρησε το 2010 και υποστήριζε πως το Αστυνομικό Τμήμα του Λος Άντζελες σκοπεύει να αγοράσει 10.000 jetpacks, έναντι συνολικού κόστους ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, ή ο ψευδής ισχυρισμός που κυκλοφόρησε το 2011 και το 2012 και υποστήριζε πως το Facebook σκοπεύει να κλείσει. Το 2012, το Facebook αναγκάστηκε να διαψεύσει επίσημα τον ισχυρισμό πως κλείνει.

Είναι προφανές πως οι ιστορίες για εξαφανισμένες πτήσεις που επανεμφανίζονται μετά από δεκαετίες είναι προϊόν φαντασίας, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει αρκετές ιστοσελίδες, ακόμη και μερικές με μεγάλη αναγνωσιμότητα από να τις αναδημοσιεύουν.

Fact-check for the sake of Democracy