Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η φωτογραφία δεν απεικονίζει το «φιλί του Ιούδα»HOAXES

Αυτή η φωτογραφία δεν απεικονίζει το «φιλί του Ιούδα»

8 Δεκ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η φωτογραφία απεικονίζει τον ιδιοκτήτη ενός ταύρου να τον φιλάει αφήνοντάς τον να πεθάνει κατά τη διάρκεια ταυρομαχίας.

Συμπέρασμα:

Ο εικονιζόμενος είναι αθλητής υπερπήδησης ταύρων, ένα σπορ που δεν οδηγεί σε σημαντικούς τραυματισμούς τους.

Viral έγινε η επίμαχη φωτογραφία, που συνοδεύεται από τον ισχυρισμό ότι απεικονίζει τον ιδιοκτήτη ενός ταύρου να τον φιλάει αφήνοντάς τον να πεθάνει κατά τη διάρκεια ταυρομαχίας. Ωστόσο, ο ισχυρισμός είναι ψευδής.



Το είδαμε στις σελίδες Facebook Σαν χάδι, Φιλοι ζώων & ανθρώπων: Σχέσεις Ανθρωπιάς, σχεσεις ΖΩΗΣ, καθώς και σε πολυάριθμα προσωπικά προφίλ.

Η δημοσίευση που αναπαράγεται έχει ως εξής:

Αυτή είναι η φωτογραφία ενός άντρα που μεγάλωσε τον ταύρο απο μωρό μοσχαράκι. Στη συνέχεια τον πούλησε για ταυρομαχίες και τον πήγε ο ίδιος μέχρι την αρένα, όπου θα αγωνιζόταν.

Κατά τη διάρκεια του αγώνα όταν ο ταύρος κατέληξε πληγωμένος, βασανισμένος, χωρίς δύναμη για άλλα χτυπήματα, είδε τον ιδιοκτήτη του και έτρεξε απελπισμένα προς το μέρος του για βοήθεια. Αντί αυτού του έδωσε το φιλί της προδοσίας και τον παρακολουθούσε να χάνει τη ζωή του αβοήθητος.

Το κοινό ενώ είχε την ευκαιρία να ζητήσει χάρη απο τον Πρόεδρο, για τη ζωή του ταύρου, κανείς δεν εντυπωσιάστηκε από αυτό το συγκινητικό περιστατικό, όπου ένα πλάσμα εκδήλωσε τέτοιο τρυφερό συναισθηματισμό μέσα στο μαρτύριο του.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο τέρας απο τον άνθρωπο. Κανένα ζώο δεν είναι τόσο διεφθαρμένο, άπληστο και σκληρό όπως εμείς.

Στον Ισπανικό τύπο η φωτογραφία αυτή ονομάστηκε “το φιλί του Ιούδα”.


Η παλιότερη πηγή που βρήκαμε γι’ αυτήν την ιστορία δημοσιεύτηκε το 2012 από την σελίδα Toros Libres («Απελευθέρωσε τους Ταύρους»). Η ιστορία μετέπειτα κατάφερε να γίνει viral διεθνώς, και το 2016 οδήγησε σε 41χιλ υπογραφές κατά των ταυρομαχιών.

Οι ισχυρισμοί όμως παρουσιάζουν πολυάριθμα προβλήματα. Καταρχάς, η αρχική δημοσίευση, σε αντίθεση με τις επόμενες, αναφέρει μόνο ότι «ο Ιούδας δίνει το φιλί του θανάτου [στον ταύρο]», αντί να χρησιμοποιεί τον τίτλο «το φιλί του Ιούδα». Πιο χαρακτηριστικά, δεν επικαλείται πουθενά τον ισπανικό τύπο, στον οποίο δεν βρήκαμε καμιά αναφορά για το περιστατικό.

Στην πραγματικότητα, ο εικονιζόμενος αποτελεί αθλητή των recortadores: πρόκειται για μια μη-βίαιη εκδοχή των ταυρομαχιών, στην οποία οι συμμετέχοντες υπερπηδούν έναν ταύρο καθώς αυτός τους επιτίθεται.

Η μπλούζα που φορά το πρόσωπο της επίμαχης φωτογραφίας αποτελεί μέρος της ενδυμασίας των αθλητών του φεστιβάλ Toropasión, το οποίο διοργανώνει αγώνες recortadores. Στα αντίστοιχα επίσημα άλμπουμ βλέπουμε ότι μεταξύ 2010 και 2012 (οι παλιότερες φωτογραφίες των αγώνων που διαθέτουμε μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης της αρχικής ιστορίας) οι χαρακτηριστικοί χρωματισμοί της αμφίεσης των συμμετεχόντων διατηρήθηκαν σταθεροί.

Στις παραπάνω λήψεις φαίνεται το πού όντως στέκεται ο εικονιζόμενος της επίμαχης λήψης: όχι στο κοινό όπως ισχυρίζονται τα δημοσιεύματα, αλλά σε προστατευτικά τοιχώματα συνοριακά της αρένας. Ο διαχωρισμός φαίνεται επίσης στο εξής στιγμιότυπο από βίντεο αγώνων του 2013.

Όπως γίνεται σαφές και από την ευρύτερη καταγραφή του αγώνα, μόνο οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν αρκετά πιθανό κίνδυνο τραυματισμού. Το πιο βίαιο συμβάν κατά του ταύρου σημειώθηκε όταν αυτός συγκρούστηκε με τα κέρατά του κατά των προστατευτικών τοιχωμάτων (1:35:03), κάτι που όμως δεν τον έβλαψε εμφανώς.

Δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε την επίμαχη φωτογραφία στα επίσημα άλμπουμ, και έτσι δεν γνωρίζουμε την ακριβή ημερομηνία καταγραφής της. Τεκμηριώνεται όμως ότι ο ισχυρισμός πως «ο ταύρος της εικόνας, πληγωμένος από τα χτυπήματα, αναγνώρισε τον ιδιοκτήτη του στο κοινό, τον πλησίασε, και αυτός τον φίλησε αφήνοντάς τον να σκοτωθεί», είναι ψευδής.

Η εικόνα προβλήθηκε και με διαφορετική εξιστόρηση στις σελίδες: filozoiki.gr, city.sigmalive.com, diaforetiko.gr, odikapoulia.gr και tro-ma-ktiko.blogspot.com
Σύμφωνα με αυτή, ο εικονιζόμενος είναι αντι-ταυρομάχος ακτιβιστής που φιλά τον ταύρο λίγο πριν αυτός σκοτωθεί στην αρένα. Όπως είδαμε παραπάνω, και αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.