Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με την ανακάλυψη του εξωπλανήτη TOI 700 dΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με την ανακάλυψη του εξωπλανήτη TOI 700 d

7 Ιαν
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γήινος και δυνητικά κατοικήσιμος εξωπλανήτης. Ο TOI 700d είναι ικανός να φιλοξενήσει ζωή.

Συμπέρασμα:

Ο TOI 700d δεν είναι ο πρώτος γήινος και δυνητικά κατοικήσιμος εξωπλανήτης που έχει ανακαλυφθεί, και είναι άγνωστο αν μπορεί να φιλοξενήσει ζωή.

Δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν για την ανακάλυψη του εξωπλανήτη TOI 700 d, διατυπώνουν ανυπόστατους τίτλους, όπως “Ανακαλύφθηκε ο πρώτος γήινος και δυνητικά κατοικήσιμος εξωπλανήτης” και “Η NASA ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη ικανό για ζωή όπως η Γη”.

Σε δημοσιεύματα, όπως αυτό στο ethnos.gr, διατυπώνονται “επιθετικοί” ισχυρισμοί, όπως ότι “Η NASA ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη ικανό για ζωή όπως η Γη”.

Δείτε τη συνέχεια εδώ.

Σε άλλα άρθρα όπως στο documentonews.gr, gazzeta.gr, newsit.gr κτλ, διαβάζουμε πως ο TOI 700 d είναι ο πρώτος γήινος και δυνητικά κατοικήσιμος εξωπλανήτης που έχει ανακαλυφθεί:

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια.

Η συνέχεια εδώ.

Τι ανακάλυψε η NASA;

Στις 6 Ιανουαρίου 2019, η NASA ανακοίνωσε πως το διαστημικό τηλεσκόπιο Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS), ανακάλυψε τον πρώτο του δυνητικά κατοικήσιμο εξωπλανήτη, που μπορεί να μοιάζει με τη Γη, με πιθανότητες δηλαδή να είναι βραχώδης, να διαθέτει ατμόσφαιρα και να έχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνειά του, επειδή κινείται στη λεγόμενη “κατοικήσιμη ζώνη” του μητρικού του άστρου.

Ο TOI 700 d ωστόσο, δεν είναι ο πρώτος “γήινος και δυνητικά κατοικήσιμος” εξωπλανήτης που έχει ανακαλυφθεί, αλλά ο πρώτος που έχει ανακαλυφθεί από το τηλεσκόπιο TESS. Άλλα παραδείγματα εξωπλανητών με τις ίδιες δυνητικές ιδιότητες είναι κάποιοι εξωπλανήτες του ηλιακού συστήματος TRAPPIST-1 ( TRAPPIST-1e, TRAPPIST-1f, TRAPPIST-1g), αλλά και άλλοι που έχουν ανακαλυφθεί από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA.

Στις ανακαλύψεις του Kepler περιλαμβάνονται οι Kepler-62eKepler-62fKepler-186fKepler-296eKepler-296fKepler-438bKepler-440bKepler-442b.

Επιπλέον, η NASA δεν ανακοίνωσε πως “ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη ικανό για ζωή όπως η Γη”, αλλά πως ανακάλυψε έναν ακόμη δυνητικά κατοικήσιμο εξωπλανήτη, παρόμοιο με αυτούς που προαναφέραμε.

Ο TOI 700d, κινείται γύρω από ένα μικρό ψυχρό νάνο αστέρα τύπου Μ, είναι 20% μεγαλύτερος από τη Γη, και το “έτος” του διαρκεί 37 ημέρες. Δέχεται από το αστέρι του περίπου το 86% της ενέργειας που παρέχει ο Ήλιος στη Γη. Όλοι οι πλανήτες πιστεύεται ότι είναι βαρυτικά “κλειδωμένοι” με το άστρο τους, και η μια τους πλευρά “λούζεται” μόνιμα στο ηλιακό φως. Προς το παρόν, οι ακριβείς συνθήκες που επικρατούν στον TOI 700d παραμένουν άγνωστες. Για παράδειγμα, είναι άγνωστο εάν διαθέτει ατμόσφαιρα, ή νερό σε υγρή μορφή.

Σύμφωνα με προσομοιώσεις, ο TOI 700d ενδέχεται να περιβάλλεται ολόκληρος από έναν ωκεανό, με ατμόσφαιρα πλούσια σε διοξείδιο του άνθρακα, παρόμοια με αυτή του πρώιμου πλανήτη Άρη, ή να διαθέτει βραχώδη επιφάνεια δίχως καθόλου νερό, όπου οι άνεμοι από τη σκοτεινή πλευρά κατευθύνονται και συγκλίνουν στη φωτεινή, στο σημείο που βρίσκεται πλησιέστερα στο άστρο του. Όλα τα ανωτέρω εξηγούνται αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο της NASA Goddard.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως η NASA ΔΕΝ ανακάλυψε τον πρώτο πλανήτη ικανό για ζωή όπως η Γη, αλλά έναν ακόμη δυνητικά κατοικήσιμο εξωπλανήτη, οι πραγματικές συνθήκες της επιφάνειας του οποίου, είναι άγνωστες. Ο TOI 700 d, δεν είναι “ο πρώτος γήινος και δυνητικά κατοικήσιμος εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε”, αλλά ο πρώτος γήινος και δυνητικά κατοικήσιμος εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε από το TESS.

Fact-check for the sake of Democracy