Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ εντοπίστηκε κρούσμα του νέου κορονοϊού στη Σαουδική ΑραβίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΔΕΝ εντοπίστηκε κρούσμα του νέου κορονοϊού στη Σαουδική Αραβία

24 Ιαν
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Εντοπίστηκε κρούσμα του νέου κορονοϊου 2019-NCoV στη Σαουδική Αραβία. Μία νοσοκόμα από την Ινδία διαγνώστηκε με τον ιό.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα με τον Dr Tarik Al Azraqi, επικεφαλής της επιτροπής μολυσματικών ασθενειών της Σαουδικής Αραβίας, η νοσοκόμα διαγνώστηκε και λαμβάνει θεραπεία για τον κορονοϊό MERS και όχι τον 2019-NCoV.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν, εντοπίστηκε κρούσμα του νέου κορονοϊου 2019-NCoV στη Σαουδική Αραβία. Η είδηση έχει διαψευστεί

Παραδείγματα: Το είδαμε στο newsbeast.gr, enikos.gr, madata.gr, newpost.gr, iefimerida.gr κτλ, με αρχική πηγή σχετικό δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Είναι αλήθεια;

Ο κορονοϊός της Γουχάν, ή 2019-NCoV παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στις 8 Δεκεμβρίου 2019, με τα πρώτα περιστατικά να γνωστοποιούνται στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 31/12/2019. Κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Κίνα, την Ταϊλάνδη, την Σιγκαπούρη, το Χόνγκ Κόνγκ, το Βιετνάμ, το Μακάο, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Στις 23 Ιανουαρίου, o υπουργός Επικρατεία της Ινδίας Vellamvelly Muraleedharan, δήλωσε μέσω Twitter πως μια Ινδή νοσοκόμα στη Σαουδική Αραβία, διαγνώστηκε με κορονοϊο, δίχως να διευκρινίζει τον τύπο.

Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός έκανε retweet ανάρτηση του Γενικού Προξενείου της Ινδίας στην Τζέντα, που αναφέρει πως σύμφωνα με τον Dr Tarik Al Azraqi, επικεφαλής της επιτροπής μολυσματικών ασθενειών της Σαουδικής Αραβίας, η νοσοκόμα διαγνώστηκε και λαμβάνει θεραπεία για τον κορονοϊό MERS και όχι τον 2019-NCoV.

Το γεγονός πως δεν υπάρχει κρούσμα του 2019-NCoV στη Σαουδική Αραβία, επιβεβαίωσε και η επίσημη υπηρεσία ελέγχου λοιμώξεων της χώρας, μέσω ανάρτησης στο Twitter.

Με βάση τα ανωτέρω, η αρχική είδηση που ανέφερε ότι εντοπίστηκε κρούσμα του 2019-NCoV στη Σαουδική Αραβία, διαψεύδεται.

Fact-check for the sake of Democracy