Ποιοι είμαστε
Αρχική Η πρωθυπουργός της Φιλανδίας ΔΕΝ σκοπεύει να εισαγάγει την 6ωρη και 4ημερη εργασίαFAKE NEWS

Η πρωθυπουργός της Φιλανδίας ΔΕΝ σκοπεύει να εισαγάγει την 6ωρη και 4ημερη εργασία

25 Ιαν
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η νέα πρωθυπουργός της Φιλανδίας σκοπεύει να εισαγάγει την 6ωρη και 4ημερη εργασία στη χώρα της.

Συμπέρασμα:

Μήνες πριν αναλάβει την πρωθυπουργική της θέση είχε δηλώσει ότι κάποια στιγμή θα ήθελε να εφαρμοστεί είτε το ένα είτε το άλλο μέτρο, αλλά δεν έχει προγραμματίσει την εφαρμογή κανενός εκ των δύο.

Στα τέλη του περασμένου Δεκέμβρη, έγινε viral ο ισχυρισμός ότι η νέα πρωθυπουργός της Φιλανδίας, Σάνα Μαρίν, σκοπεύει να εισαγάγει την 6ωρη και 4ημερη εργασία στη χώρα της. Όμως ο ισχυρισμός βασίζεται σε παρερμηνεία και παραποίηση των λεγομένων της.

Το είδαμε πρόσφατα στο diaforetiko.gr και παλιότερα στα skai.gr, tanea.gr, news247.gr, protagon.gr, athensvoice.gr, enallaktikos.gr, thebest.gr, gazzetta.gr, patrastimes.gr, sofokleous10.gr, patrasevents.gr, documentonews.gr, diaforetiko.gr, 3pointmagazine.gr, eirinika.gr, cyprustimes.com, 15minutes.gr, newsitamea.gr, fosonline.gr, pressenza.com, paidis.com, pentapostagma.gr κα.

Ας εξετάσουμε την υπόθεση από την αρχή:

Τον Αύγουστο του 2019 έλαβε χώρα η επέτειος της ίδρυσης του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών στη Φιλανδία. Σε αυτό το πλαίσιο, η νυν πρωθυπουργός της χώρας, και τότε υπουργός μεταφορών, Σάνα Μαρίν, έδωσε μια ομιλία, στην οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το οκτάωρο δεν είναι η απόλυτη αλήθεια. Κατά τη γνώμη μου, οι άνθρωποι αξίζουν περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους, τους αγαπημένους τους, τα χόμπι και την εκπαίδευσή τους. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα μας στην εργασιακή ζωή.»

Η κα Μανίν έκανε επίσης μια σχετική δημοσίευση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Twitter:

Μετάφραση:

«Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας να αυξήσουμε την εργατική παραγωγικότητα και τα οφέλη του μέσου ανθρώπου. Συντομότερα εργασιακά ωράρια μπορούν και θα έπρεπε να συζητούνται. Μια 4ήμερη ή 6ωρη εργασία με έναν αξιοπρεπή μισθό μπορεί να είναι μια ουτοπία σήμερα, αλλά θα μπορούσε να είναι αλήθεια στο μέλλον.»

Τα σχόλια τότε δεν έλαβαν ιδιαίτερη έκταση και κατά κύριο λόγο δεν γνωστοποιήθηκαν εκτός των Φιλανδικών ΜΜΕ.


4 μήνες μετά, στις 16 Δεκέμβρη του 2019 και περίπου μια βδομάδα αφότου η κα Μαρίν έγινε πρωθυπουργός, υπήρξε αναπαραγωγή της είδησης στην αυστριακή Kontrast, σε γενικές γραμμές με ακρίβεια.

Ωστόσο, το άρθρο παρουσίαζε παραπλανητικά στοιχεία: αφενός μεν στον τίτλο του ανέφερε «Η πρωθυπουργός Σάννα Μαρίν για 4ήμερη και 6ωρη εργασία», ενώ η κα Μαρίν είχε προτείνει την υιοθέτηση μόνο του ενός ή του άλλου μέτρου, και αφετέρου δε, στον πρώτο υπότιτλο του κειμένου ανέφερε «Η Μαρίν κάνει κάλεσμα για ‘πολύ συντομότερο ωράριο’», δίνοντας την εντύπωση ότι επρόκειτο για κάποια θέση που αυτή προώθησε εκείνες τις μέρες, δηλαδή στα πλαίσια του νέου της ρόλου.

Πιο προβληματικά, στην πρώτη παράγραφο έγραφε ότι «η 4ημερη και 6ωρη εργασία είναι τα επόμενα βήματα για τη Μαρίν», έναν αυθαίρετο ισχυρισμό.

Το άρθρο αυτό μεταφράστηκε στα αγγλικά και επαναδημοσιεύτηκε από το scoop.me στις 19 Δεκέμβρη. Εν τέλει, οι ισχυρισμοί έφτασαν σε μεγάλα βρετανικά ΜΜΕ (Guardian, Indepedent, Metro κα) και προβλήθηκαν διεθνώς. Από τις 31 Δεκέμβρη, ελληνικά ΜΜΕ είχαν μεταφράσει και δημοσιεύσει εκ νέου το άρθρο της Kontrast.

Στις 6 Ιανουαρίου, το News Now Finland ήρθε σε επαφή με πολλαπλές πηγές της Φιλανδικής κυβέρνησης που διέψευσαν την ύπαρξη ακόμα και μακροπρόθεσμου πλάνου να εφαρμοστούν αντίστοιχα μέτρα. Όντως, δεν υπήρχε σχετική αναφορά ούτε στο κυβερνητικό πρόγραμμα της νέας πρωθυπουργού.

Αυτό επιβεβαίωσε το απόγευμα της επόμενης μέρας ο επίσημος λογαριασμός της Φιλανδικής Κυβέρνησης στο Twitter, αναφέροντας ότι «η πρωθυπουργός για λίγο οραματίστηκε την ιδέα, σε μια συζήτηση ενός πάνελ τον προηγούμενο Αύγουστο, όσο ήταν υπουργός μεταφορών, και δεν έχει υπάρξει άλλη πρόσφατη [σχετική] δραστηριότητα».

Τα διεθνή ΜΜΕ άμεσα διόρθωσαν τα άρθρα τους, και το ίδιο και αρκετά ελληνικά ΜΜΕ. Ωστόσο, όπως είδαμε και στην αρχή του άρθρου, πολλά ήταν όσα δεν το είχαν πράξει εβδομάδες μετά, και τελικά, ορισμένα ξεκίνησαν να αναπαράγουν εκ νέου την προκειμένη παραπληροφόρηση.

Συμπερασματικά, είναι ψευδής ο ισχυρισμός ότι η νέα πρωθυπουργός της Φιλανδίας σκοπεύει να εισαγάγει την 6ωρη και 4ημερη εργασία. Μήνες πριν αναλάβει την πρωθυπουργική της θέση είχε δηλώσει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα ήθελε να εφαρμοστεί είτε το ένα είτε το άλλο μέτρο, αλλά δεν έχει προγραμματίσει την εφαρμογή κανενός εκ των δύο.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.