Ποιοι είμαστε
Αρχική Κίνα: Γιατρός ΔΕΝ κατέρρευσε εξαιτίας του κορωναϊούFAKE NEWS

Κίνα: Γιατρός ΔΕΝ κατέρρευσε εξαιτίας του κορωναϊού

27 Ιαν
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με ρεπορτάζ γιατρός στο νοσοκομείο της Wuhan, φαίνεται να καταρρέει και να αφήνει την τελευταία του πνοή μπροστά σε νοσηλευτές και ασθενείς, από τον κορωναϊό.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για βίαιο περιστατικό που σημειώθηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο της πόλης Quzhou, στην περιφέρεια Hejiang της επαρχίας Sichuan. Ο γιατρός, και ακόμη 2 συνάδελφοί του, τραυματίστηκαν από συγγενείς ασθενούς που έχασε τη ζωή του από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων μεταδόθηκε βίντεο στο οποίο φαίνεται γιατρός να αφήνει την τελευταία του πνοή μπροστά στα “έντρομα μάτια” ασθενών και νοσηλευτών, σε νοσοκομείο της Wuhan, εξαιτίας του κορωναϊού. Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: Open Tv, ethnos.gr, tribune.gr, kontraseolous.gr, pentapostagma.gr, hellas-now.com, makeleio.gr κλπ.

Όπως υποστηρίζει ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο του Open TV που προβλήθηκε στις 26/1/2020 γιατρός καταρρέει και αφήνει την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της πόλης Wuhan, μπροστά σε ασθενείς και νοσηλευτές.

Τι ισχύει;

Ωστόσο, τα πράγματα δεν έγιναν έτσι όπως περιγράφονται. Πιο συγκεκριμένα, στις 17 Ιανουαρίου στο Λαϊκό Νοσοκομείο της πόλης Quzhou, στην περιφέρεια Hejiang της επαρχίας Sichuan και 560 χιλιόμετρα από την πόλη Wuhan, σημειώθηκε ένα βίαιο περιστατικό.

Η αρχική πηγή του βίντεο είναι είδηση που ανέβηκε στην κινεζική βιντεοπλατφόρμα “ixigua“. Το βίντεο μεταδόθηκε στα κοινωνικά δίκτυα και μετά σε ιστοσελίδες, με τον ψευδή ισχυρισμό ότι το περιστατικό έγινε στο νοσοκομείο της Wuhan, και ο γιατρός κατέρρευσε και άφησε την τελευταία του πνοή μπροστά σε νοσηλευτές και ασθενείς, από τον κορωναϊό.

Σύμφωνα με την κ. Αθανασία Κόντου, καθηγήτρια Κινεζικών που μετέφρασε το υπ΄εξέταση βίντεο στην αρχική πηγή, ο γιατρός που φαίνεται στο βίντεο και ακόμη δύο συνάδελφοί του, ξυλοκοπήθηκαν και τραυματίστηκαν από συγγενείς ασθενούς, ο οποίος είχε υποστεί οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Από την 19η Ιανουαρίου, οι τοπικές αρχές ασφαλείας διερευνούν την υπόθεση.

https://www.youtube.com/watch?v=OUrv5LRGOas

Όπως μπορεί κανείς να παρατηρήσει, στα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο, γιατροί συνεχίζουν να προσπαθούν να διασώσουν τον ασθενή. Ακολουθεί μετάφραση όσων διαβάζουμε στο βίντεο:

Τρεις γιατροί ξυλοκοπήθηκαν άγρια από συγγενείς ασθενούς. Ενώ ο συνάδελφός του ήταν πεσμένος στο πάτωμα, ο άλλος γιατρός συνέχιζε την προσπάθεια διάσωσης του ασθενούς. Στο Λαϊκό Νοσοκομείο της περιφέρειας Héjiāng, ένας ασθενής υπέστη καρδιακή ανακοπή και πέθανε, καθώς οι προσπάθειες για τη σωτηρία του απέβησαν άκαρπες. Οι συγγενείς του ασθενούς επιτέθηκαν στους τρεις γιατρούς και τους τραυμάτισαν. Στις 19 [Ιανουαρίου], η Αστυνομική Διεύθυνση του Héjiāng ανακοίνωσε: «Πριν από κάποιες μέρες, τα αστυνομικά όργανα κατέγραψαν και ερεύνησαν υπόθεση [για την οποία] συνελήφθη με τρόπο σύννομο ο Χ. Ο Ψ και άλλοι τρεις ερευνώνται περαιτέρω. Η υπόθεση συνεχίζει να τελεί υπό έρευνα.

Συμπερασματικά, ο γιατρός δεν κατέρρευσε εξαιτίας του κοροναϊού σε νοσοκομείο της Wuhan, αλλά δέχθηκε επίθεση από συγγενείς ασθενούς ο οποίος νοσηλευόταν με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Quzhou.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).