Ποιοι είμαστε
Αρχική Το ψεύτικο “δελτίο τύπου” του Υπουργείου Υγείας του Καναδά, για τον κορωναϊόHOAXES

Το ψεύτικο “δελτίο τύπου” του Υπουργείου Υγείας του Καναδά, για τον κορωναϊό

30 Ιαν
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Το Υπουργείο Υγείας του Καναδά εξέδωσε "δελτίο τύπου" που αναφέρει μέτρα προφύλαξης και συμπτώματα για τον κορωναϊό.

Συμπέρασμα:

Το μήνυμα είναι ψευδές. Το Υπουργείο Υγείας του Καναδά δεν εξέδωσε αυτήν την ανακοίνωση και τα μέτρα προφύλαξης που αναφέρει δεν είναι σωστά.

Εκατοντάδες χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κοινοποιούν ένα ψευδές κείμενο που αναφέρει ότι είναι “δελτίο τύπου” που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας του Καναδά, με σκοπό την ενημέρωση για τον κορωναϊό.

Το μήνυμα εντοπίσαμε ότι αναπαράγεται συνεχώς με κοινοποιήσεις σε προσωπικούς λογαριασμούς αλλά και σε σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Εικόνα 1).

Εικόνα 1: Η επίμαχη ανάρτηση όπως αναπαράγεται στο Facebook.

Το ψευδές μήνυμα αναφέρει:

Καναδικό Υπουργείο Υγείας Δελτίο: Pls tell ur οικογένειες, συγγενείς και φίλους
Η ανώτερη αναπνευστική μόλυνση που επηρεάζει την Κίνα είναι αρκετά σοβαρή. Ο ιός που προκαλεί αυτό είναι πολύ ισχυρός και είναι ανθεκτικός στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.
(ο ιός δεν είναι βακτηριακή λοίμωξη και συνεπώς δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά).
Η μέθοδος πρόληψης είναι τώρα να κρατήσετε το λαιμό σας υγρό, μην αφήστε το λαιμό σας να στεγνώσει. Μην κρατάτε λοιπόν τη δίψα σας, γιατί μόλις στεγνώσει η μεμβράνη στο λαιμό σας, ο ιός θα εισβάλει στο σώμα σας μέσα σε 10 λεπτά. Πιείτε 50-80cc ζεστό νερό, 30-50cc για τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία. Κάθε φορά που αισθάνεστε ότι ο λαιμός σας είναι ξηρός, μην περιμένετε, κρατήστε το νερό στο χέρι. Μην πίνετε άφθονο σε μια στιγμή, καθώς δεν βοηθά? Αντίθετα, συνεχίστε να κρατάτε το λαιμό υγρό. Μέχρι το τέλος Μαρτίου, μην πάτε σε πολυσύχναστους χώρους, φορέστε μάσκα όπως απαιτείται, ειδικά σε τρένο ή μέσα μαζικής μεταφοράς.
Αποφύγετε τα τηγανητά ή πικάντικα τρόφιμα και φορτίστε τη βιταμίνη C.
Τα συμπτώματα / περιγραφή είναι:
1. Επαναλαμβανόμενος υψηλός πυρετός.
2. Παρατεταμένος βήχας μετά από πυρετό.
3. Τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή.
4. Οι ενήλικες συνήθως αισθάνονται άβολα, κεφαλαλγία και κυρίως αναπνευστική ασθένεια.
Αυτή η ασθένεια είναι εξαιρετικά μεταδοτική. Ας συνεχίσουμε να προσευχόμαστε και να περιμένουμε για περαιτέρω ειδοποίηση σχετικά με τη μόλυνση.
Παρακαλώ μοιραστείτε.

Σύμφωνα με την ανάρτηση, το “δελτίο τύπου” που στάλθηκε από το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει το κοινό για θέματα που αφορούν την αντιμετώπιση, την προφύλαξη αλλά και τα συμπτώματα που αφορούν τον κορωναϊό. Το συγκεκριμένο μήνυμα κοινοποιείται συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες και στα αγγλικά (Εικόνα 2).

Εικόνα 2: Το κείμενο έχει κοινοποιηθεί και στα αγγλικά.

Η επίσημη θέση του Υπουργείου Υγείας του Καναδά

Η κυβέρνηση του Καναδά έχει δημιουργήσει μία ειδική σελίδα για την ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τον ιό. Σε αυτήν παρέχονται πληροφορίες και συνεχής ενημέρωση για τα κρούσματα που εντοπίζονται στη χώρα.
Μετά από αναζήτηση που κάναμε σε αυτήν δεν εντοπίσαμε πουθενά το “δελτίο τύπου” που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, οι ισχυρισμοί δεν ακούγονται σε κανένα σημείο της συνέντευξης που έδωσαν οι αρμόδιοι του Υπουργείου (δείτε το βίντεο που ακολουθεί).

Επίσημη συνέντευξη των αρμόδιων του Υπουργείου Υγείας του Καναδά.

Διεθνές hoax

Το ίδιο μήνυμα στην αγγλική γλώσσα διαμοιράζεται και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Ινδία (Εικόνα 3), ως “δελτίο τύπου” του αντίστοιχου Υπουργείου Υγείας. Η “είδηση” καταρρίφθηκε κι από άλλες fact-chkecking ομάδες, ανάμεσα στις οποίες είναι οι indiatoday.in, boomlive.in και newsmeter.in. Ανακοίνωση για τον κοροναϊό έχει αναρτήσει το Υπουργείο στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.

Εικόνα 3: Αγγλόφωνη εκδοχή του κειμένου στην Ινδία. Οι ομοιότητες είναι χαρακτηριστικές. Πηγή: boomlive.in.

Κάποιοι από τους ισχυρισμούς που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο διαμοιραζόταν στην Ταϊβάν (Εικόνα 4), τουλάχιστον από το 2018, οι οποίοι και διαψεύσθηκαν από το Υπουργείο Υγείας της χώρας. Σχετικό άρθρο κατάρριψης από τις αρχές του 2019 είχε συντάξει η fact-checking ιστοσελίδα tfc-taiwan.org.tw.

Εικόνα 4: Διάψευση των διακινούμενων οδηγιών από την επίσημη ιστοσελίδα του αρμόδιου Υπουργείου στην Ταϊβάν.

Μέτρα πρόληψης

Όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης που αναφέρουν οι υπηρεσίες του Καναδά, οι πολίτες θα πρέπει να λάβουν τα ίδια μέτρα όπως κάνουν στις υπόλοιπες ιώσεις.
1. Θα πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα
2. Να αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα με άπλυτα χέρια
3. Να αποφεύγουν τη στενή επαφή με άτομα που έχουν τον κορωναϊό.

Συμπερασματικά, το Υπουργείο Υγείας του Καναδά δεν εξέδωσε το παραπάνω δελτίο τύπου

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).