Ποιοι είμαστε
Αρχική Η παρασκευάστρια εταιρία του Dettol δεν προέβλεψε το νέο τύπο κορωνοϊού.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η παρασκευάστρια εταιρία του Dettol δεν προέβλεψε το νέο τύπο κορωνοϊού.

2 Φεβ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Στη συσκευασία Dettol γίνεται αναφορά στον κορωνοϊό από τον Οκτώβριο του 2019, και συνεπώς η ανάρτηση υπονοεί ότι η εταιρία γνώριζε από πριν ότι θα υπάρξει έξαρση του νέου κορωνοϊού.

Συμπέρασμα:

Η λέξη "κορωνοϊός" δεν περιλαμβάνει μόνο έναν ιό, αλλά είναι γενικός ορισμός για μια σειρά ιών. Στη συσκευασία του Dettol, που φαίνεται στην υπό εξέταση φωτογραφία, αναγράφεται "human coronavirus" αλλά στην ομάδα των ανθρώπινων κορωνοϊών ανήκουν 7 ιοί μαζί με το νέο 2019-nCoV. Η αναφορά στη συσκευασία δεν αναφέρεται στο νέο τύπο, αλλά γενικά στην ομάδα των κορωνοϊών.

Viral έγινε στα κοινωνικά δίκτυα μια φωτογραφία που δείχνει μια συσκευασία Dettol από το εξωτερικό. Στις αναρτήσεις γίνεται αναφορά στη λέξη “κορωνοϊός” και συνοδεύεται από τον ισχυρισμό πως η παρασκευάστρια εταιρία του γνωστού απολυμαντικού γνώριζε για την εξάπλωση του νέου ιού, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, και παρόλο που δεν γίνεται ρητή αναφορά στον 2019-nCov, υπονοείται σαφώς πως αφορά τον συγκεκριμένο ιό. Ο ισχυρισμός, ωστόσο, είναι παραπλανητικός.

Το είδαμε στα: ΟΜΑΔΑ ΖΗΤΑ Βετερανοι (ομάδα στο Facebook), Φιλοι Δήμου Αγίου Δημητρίου (ομάδα στο Facebook), Παλαιό Φάληρο (ομάδα στο Facebook), Ανεξάρτητος (ομάδα στο Facebook)

Η υπό εξέταση εικόνα και ο σχετικός ισχυρισμός αναπαράχθηκαν από χιλιάδες ανθρώπους μέσα σε λίγες ώρες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια ανάρτηση που περιλάμβανε την εικόνα με τον υπό εξέταση ισχυρισμό, η οποία μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τις 6 χιλιάδες κοινοποιήσεις.

Η ίδια εικόνα, με τον ίδιο ισχυρισμό, κυκλοφόρησε πριν από περίπου μια εβδομάδα σε διάφορες χώρες ανά το κόσμο και κοινοποιήθηκε χιλιάδες φορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. [πηγή]

Είναι αλήθεια ότι στη συσκευασία υπάρχει πρόβλεψη για την έξαρση του κορωνοϊού 2019-nCoV;

Η λέξη “κορωνοϊός” περιγράφει μια κατηγορία ιών με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δηλαδή δεν πρόκειται για έναν μόνο ιό, αλλά για μια ομάδα ιών. Στη συσκευασία του Dettol που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι το εν λόγω προϊόν μπορεί να καταστρέψει, μεταξύ άλλων, και ιούς της κατηγορίας “Human Coronavirus” ή αλλιώς ιούς της κατηγορίας “κορωνοϊός” που προσβάλουν ανθρώπους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν 7 ιοί μαζί με τον 2019-nCoV. Συγκεκριμένα, σε αυτή την ομάδα ανήκουν οι:

  1. 229E (alpha coronavirus)
  2. NL63 (alpha coronavirus)
  3. OC43 (beta coronavirus)
  4. HKU1 (beta coronavirus)
  5. MERS-CoV
  6. SARS-CoV
  7. 2019 Novel Coronavirus (2019-nCoV)

Περισσότερες πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά και τους τύπους των κορωνοϊών που προσβάλλουν τον άνθρωπο μπορούν να βρεθούν στη σχετική σελίδα του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων των ΗΠΑ (CDC). [πηγή]

Επιπρόσθετα, τα προϊόντα της Dettol δεν έχουν δοκιμαστεί ακόμη για την αποτελεσματικότητά τους ως προς τις απολυμαντικές τους ιδιότητες απέναντι στον νέο κορωνοϊό 2019-nCoV, καθώς η παρασκευάστρια εταιρία δεν έχει ακόμη πρόσβαση σε δείγματα του συγκεκριμένου ιού, κάτι που επιβεβαιώνει και σχετική ανακοίνωση της εταιρίας στην επίσημη ιστοσελίδα της. [πηγή]

Μετάφραση: Η εταιρία μας έχει ενημερωθεί για τις εικασίες σχετικά με τα προϊόντα της Dettol και τον νέο κορωνοϊό 2019 – nCoV. Δεδομένου του ότι πρόκειται για μια εξελισσόμενη έξαρση τόσο η δική μας εταιρία όσο και άλλοι κατασκευαστές δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στον νέο ιό για έρευνα και κατά συνέπεια δεν είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε κατά πόσο τα προϊόντα μας είναι αποτελεσματικά ενάντια στον νέο ιό.

Εν κατακλείδι, η viral εικόνα της συσκευασίας του απολυμαντικού επιφανειών Dettol δεν αποδεικνύει ότι η εταιρία γνώριζε για την έξαρση του νέου κορωνοϊού “2019-nCoV” καθώς στη συσκευασία δε γίνεται καμία αναφορά στον συγκεκριμένο τύπο ιού, αλλά στην ομάδα που ανήκει αυτός ο ιός, δηλαδή την ομάδα “ανθρώπινων κορωνοϊών”. Συνεπώς, οι ισχυρισμοί που συνοδεύουν την εν λόγω εικόνα είναι παραπλανητικοί και δημιουργούν μια θεωρία συνωμοσίας.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.