Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ χαρακτήρισε το «Μακεδονία Γη Ελληνική» ρατσιστικό σύνθημα η ΕΡΤ.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΔΕΝ χαρακτήρισε το «Μακεδονία Γη Ελληνική» ρατσιστικό σύνθημα η ΕΡΤ.

8 Φεβ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σύμφωνα με καρέ από ρεπορτάζ δελτίου της ΕΡΤ, το σύνθημα "Μακεδονία Γη Ελληνική" αποτελεί ρατσιστικό σύνθημα μίσους και τρομοκρατίας.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για περιστατικό στο 3ο ΓΕΛ Ξάνθης. Οι τοίχοι του σχολείου γέμισαν με υβριστικά και απειλητικά συνθήματα γραμμένα από τη Χρυσή Αυγή ενώ στο στόχαστρο μπήκε και ένας καθηγητής. Κράτησαν το στιγμιότυπο με το σύνθημα για την Μακεδονία και αγνόησαν όλα τα υπόλοιπα συνθήματα ώστε να κατηγορήσουν την ΕΡΤ.

Κυκλοφορεί καρέ από δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ στο οποίο φαίνεται το σύνθημα “Μακεδονία Γη Ελληνική” γραμμένο σε τοίχο σχολείου. Η λεζάντα του ρεπορτάζ κάνει λόγο για ρατσιστικά συνθήματα μίσους και τρομοκρατίας. Ωστόσο, το παραπάνω δεν ήταν το μοναδικό σύνθημα γραμμένο στο σχολείο.

Την είδηση είδαμε στις σελίδες: pentapostagma.gr, pronews.gr, newsone.gr, viralgreece.gr, 1069.gr , indobserver.gr, VOICE of Truth Greece (Facebook Page) κλπ.

Αληθεύει;

Στις 19 Ιανουαρίου 2019 μέλη της ΧΑ γέμισαν το 3ο ΓΕΛ Ξάνθης με γκράφιτι με υβριστικά σχόλια, απειλές και ένα σύνθημα υπέρ της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Στο στόχαστρο των δραστών μπήκε και εκπαιδευτικός του σχολείου. Το θέμα καλύφθηκε με ρεπορτάζ από την ΕΡΤ, το οποίο συνοδευόταν από φωτογραφίες των υβριστικών συνθημάτων από τους τοίχους του Λυκείου.

Η λεζάντα που επιλέχθηκε ήταν: “Ρατσιστικά συνθήματα μίσους και τρομοκρατίας στους τοίχους του 3ου ΓΕΛ”. Φυσικά, δεν ήταν λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να κρατήσουν το στιγμιότυπο της εικόνας του συνθήματος υπέρ της Μακεδονίας με την επίμαχη λεζάντα και στη συνέχεια να κατηγορήσουν την ΕΡΤ για εθνομηδενισμό, αγνοώντας τεχνηέντως το υπόλοιπο ρεπορτάζ.

Τις φωτογραφίες ανήρτησε ο καθηγητής ο οποίος έγινε στόχος της επίθεσης ενώ έδωσε την απάντησή του μέσω του προσωπικού του προφίλ στην πλατφόρμα του Facebook. Την εν λόγω δράση καταδίκασε επίσης ο Διδασκαλικός Σύλλογος Ξάνθης. Ακολουθεί το ρεπορτάζ όπως μεταδόθηκε στις 31/1/2019 στην ΕΡΤ

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, γίνεται αντιληπτό πως η λεζάντα της ΕΡΤ αφορούσε ολόκληρο το ρεπορτάζ στο οποίο καλύφθηκε η ρατσιστική επίθεση της Χρυσής Αυγής μέσω υβριστικών και απειλητικών συνθημάτων που γράφτηκαν με σπρέι στους τοίχους του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).