Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ υπάρχει αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΔΕΝ υπάρχει αυξημένη ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη.

13 Φεβ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Το ηφαίστειο Σαντορίνης «βρυχάται» ξανά και θέτει σε συναγερμό τον κρατικό μηχανισμό

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ενεργοποίησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Το σχέδιο με την κωδική ονομασία "Τάλως" εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού σε περίπτωση που ΘΑ υπάρξει ανάγκη.

Δημοσιευματα παρουσίασαν με παραπλανητικό τρόπο, το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία Τάλως, που αφορά την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών για Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης.

Παραδείγματα: protothema.gr, ethnos.gr, thecaller.gr, newsbeast.gr, newsbomb.gr, neaselida.gr


Τι έχει συμβεί;

Αρχικά να αναφέρουμε ότι ΔΕΝ υπάρχει οποιαδήποτε αύξηση της ηφαιστειακής δραστηριότητας στο ηφαίστειο της Σαντορίνης ή ο παραμικρός κίνδυνος ενεργοποίησής του.

Επικοινωνήσαμε με το γραφείο τύπου της ΓΓΠΠ και μας επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη για ενεργοποίηση του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προχώρησε στην ολοκλήρωση και έκδοση τριών Γενικών Σχεδίων.

1. Το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών
2. Το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία “Ηράκλειτος”, για την Αντιμετώπιση Τεχνολογικών Ατυχημάτων Μεγάλης Έκτασης στο πλαίσιο εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή οδηγία SEVESO III
3. Το Γενικό Σχέδιο με την κωδική ονομασία “Τάλως” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης

Τα παραπάνω σχέδια έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της για εκπόνηση Γενικών Σχεδίων για όλους τους κινδύνους στη χώρα μας και σε συνέχεια της έκδοσης των Σχεδίων Δάρδανος που αφορά τις πλημμύρες και Ιόλαος που αφορά τις δασικές πυρκαγιές.

Όπως διευκρίνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων αρμόδιο στέλεχος της ΓΓΠΠ, το συγκεκριμένο σχέδιο, που φέρει την κωδική ονομασία «Τάλως», εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό για την προετοιμασία όλου του κρατικού μηχανισμού και τη θωράκιση της χώρας απέναντι σε οποιονδήποτε κίνδυνο και φυσική καταστροφή, και σε ό,τι αφορά το ηφαίστειο της Σαντορίνης δεν υπάρχει καμία ένδειξη για ενεργοποίηση.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ΔΕΝ υπάρχει η παραμικρή ένδειξη ενεργοποίησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Το σχέδιο με την κωδική ονομασία “Τάλως” εντάσσεται στον γενικό σχεδιασμό για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού σε περίπτωση που ΘΑ υπάρξει ανάγκη.


Ενημέρωση άρθρου 14/2/2020

Το Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης δήλωσε ρητά με ανακοίνωσή του πως “το ηφαίστειο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας και δεν έχει καταγραφεί καμιά αλλαγή από το πολύ-παραμετρικό δίκτυο παρακολούθησής του που να δημιουργεί ανησυχία”. Τη σχετική ανακοίνωση υπογράφουν οι κ. Παπαζάχος, γενικός γραμματέας ΙΜΠΗΣ και καθηγητής του Α.Π.Θ καθώς και ο πρόεδρος του ΙΜΠΗΣ και διευθυντής γεωθερμίας του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), κ. Βουγιουκαλάκης.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.