Ποιοι είμαστε
Αρχική Προσοχή – Επιτήδειοι προσπαθούν να κλέψουν κωδικούς και αριθμούς καρτών στο FacebookSCAMS

Προσοχή – Επιτήδειοι προσπαθούν να κλέψουν κωδικούς και αριθμούς καρτών στο Facebook

17 Φεβ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Διαχειριστές σελίδων του Facebook καλούνται από το Fǝcebook Suppọrƭ να επαληθεύσουν τα στοιχεία των λογαριασμών τους καθώς οι σελίδες τους παραβίασαν τους όρους χρήσης της πλατφόρμας.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για μια ακόμα καλοστημένη απάτη μέσω της οποίας επιτήδειοι ευελπιστούν να υφαρπάξουν τη διαχείριση σελίδων, προσωπικά δεδομένα, ακόμη και χρήματα.

Προειδοποιώντας για δήθεν παραβιάσεις των κανόνων του Facebook επιτήδειοι μέσω μιας ψεύτικης σελίδας του facebook ζητούν από τους διαχειριστές σελίδων την επαλήθευση των στοιχείων των λογαριασμών τους. Όμως η απάτη δεν σταματά εκεί…

Οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν μια σελίδα στο Facebook.

Πώς λειτουργεί η απάτη;

Η συγκεκριμένη απάτη έχει 3 βασικά βήματα. Το πρώτο βήμα είναι το δόλωμα με το οποίο οι επιτήδειοι προσπαθούν να “ψαρέψουν” θύματα. Η προσπάθεια προσέγγισης θυμάτων λειτουργεί ως εξής: Οι απατεώνες αναφέρουν την σελίδα-στόχο σε μια δημόσια δημοσίευση. Ακολουθεί κείμενο στο οποίο αποδίδονται ευθύνες στην σελίδα αναφορικά με παραβιάσεις των όρων λειτουργίας του Facebook. Στο τέλος της δημοσίευσης παρέχεται url για την δήθεν επίλυση του προβλήματος.

Πατώντας το σύνδεσμο, στην οθόνη του θύματος εμφανίζεται μήνυμα το οποίο πληροφορεί πως τρίτοι χρήστες έχουν αναφέρει τη σελίδα του εξαιτίας του περιεχομένου της. Όμως το url δεν έχει καμιά σχέση με το Facebook.

Στο δεύτερο βήμα, σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι πανομοιότυπο με εκείνο του Facebook, οι απατεώνες ζητούν από τον ιδιοκτήτη της σελίδας να συνδεθεί με τα στοιχεία του στο λογαριασμό του στο Facebook.

Στην περίπτωση που κάποιος πληκτρολογήσει τα στοιχεία στο παραπάνω πλαίσιο, τα παραχωρεί απλόχερα στους επιτήδειους που κρύβονται από πίσω. Οι τελευταίοι τότε παίρνουν τη διαχείριση των σελίδων των θυμάτων. Δείτε ανάλογη πρακτική εδώ.

Πολλοί θα περίμεναν πως η απάτη τελειώνει εδώ. Ωστόσο οι επιτήδειοι δοκιμάζουν την τύχη τους με ένα τρίτο βήμα. Προσπαθώντας να υφαρπάξουν και άλλα προσωπικά δεδομένα και χρήματα, ζητούν από τα θύματα να παραθέσουν τα στοιχεία της κάρτας τους.

Αφού παραδώσουν και τα ανωτέρω στοιχεία, ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα τους διαβεβαιώνει πως το πρόβλημά τους έχει επιλυθεί. Ωστόσο, οι συνέπειες αυτής της παγίδας δεν θα αργήσουν να φανούν.

Πώς καταλαβαίνουμε παρόμοιες απάτες

Προσέχετε πάντα τις λεπτομέρειες στα ονόματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η σελίδα έχει όνομα “Fǝcebook Suppọrƭ”.

Προσέχετε το url. Οι επιτήδειοι αντιγράφουν την εμφάνιση ιστότοπων για να εξαπατήσουν τους χρήστες. Πριν δώσετε κωδικούς ή στοιχεία ελέγξτε αν το url είναι πραγματικό.

Εν κατακλείδι, η παραπάνω αποτελεί ακόμα μια καλοστημένη απάτη που στόχο έχει την κλοπή διαχείρισης σελίδων στην πλατφόρμα του Facebook, προσωπικών δεδομένων ακόμη και χρημάτων.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).