Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Αθήνα δεν στηρίζει την εισβολή της Τουρκίας στην ΣυρίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η Αθήνα δεν στηρίζει την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία

21 Φεβ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός;

Η Αθήνα στηρίζει (μαζί με την ΕΕ) την εισβολή της Τουρκίας στην Συρία και καταδικάζει την Ρωσία!

Συμπέρασμα:

Η διακήρυξη απευθύνεται σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές (δυνάμεις συριακού καθεστώτος, Ρωσία, αντικαθεστωτικοί της Ιντλίμπ και Τουρκία). Σε κανένα σημείο δεν γίνεται διαχωρισμός (άμεσος ή έμμεσος) υπέρ ή κατά οποιασδήποτε πλευράς.

Σύμφωνα με άρθρα που κυκλοφορούν, η Αθήνα η οποία μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ ζήτησε τον τερματισμό της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγει ο συριακός Στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας στην επαρχία της Ιντλίμπ στηρίζοντας (άμεσα ή έμμεσα) έτσι την τουρκική εισβολή και τις τουρκικές θέσεις.

Στο pronews.gr και pentapostagma.gr διαβάζουμε:

Τι έχει συμβεί;

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε σήμερα (21/2) διακήρυξη αναφορικά με την κατάσταση στην συριακή επαρχία της Ιντλίμπ.

Η ανανεωμένη στρατιωτική επίθεση στο Ιντλίμπ από το συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του, προκαλώντας τεράστιο ανθρώπινο πόνο, είναι απαράδεκτη. Η ΕΕ καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες.

Η ΕΕ παροτρύνει όλα τα μέρη να σεβαστούν πλήρως τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να επιτρέψουν την απρόσκοπτη και άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση σε όσους έχουν ανάγκη.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αιτήματά της προς όλα τα μέρη να εφαρμόσουν μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων και να εφαρμόσουν πλήρως τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του μνημονίου του Σότσι της 17ης Σεπτεμβρίου 2018. Η ΕΕ στηρίζει μια αξιόπιστη πολιτική λύση σύμφωνα με το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ανακοινωθέν της Γενεύης.

Η απόδοση ευθυνών για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ύψιστης σημασίας. Για το λόγο αυτό, η ΕΕ επαναλαμβάνει το αίτημά της για παραπομπή της κατάστασης στη Συρία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Η ΕΕ έχει δεσμευθεί να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τον πλέον ευάλωτο πληθυσμό στην Ιντλίμπ.”

Είναι προφανές πως η διακήρυξη απευθύνεται σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές (δυνάμεις συριακού καθεστώτος, Ρωσία, αντικαθεστωτικοί της Ιντλίμπ και Τουρκία). Σε κανένα σημείο δεν γίνεται διαχωρισμός (άμεσος ή έμμεσος) υπέρ ή κατά οποιασδήποτε πλευράς.

Η ΕΕ έχει καταδικάσει ξανά στο παρελθόν τις τουρκικές επιθέσεις στη Συρία. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ, αναφερόμενος στην τότε επέμβαση στην ΒΑ Συρία, είχε δηλώσει το περασμένο Οκτώβριο:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τη μονομερή στρατιωτική δράση της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία. Κανείς δεν έχει ξεγελαστεί από τη λεγόμενη εκεχειρία. Η Τουρκία πρέπει να τερματίσει μόνιμα τη στρατιωτική της δράση, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Οποιαδήποτε άλλη πορεία σημαίνει μη αποδεκτό ανθρώπινο πόνο, νίκη για τον Νταές (ISIS) και σοβαρή απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε επίσης την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο, που αντιμετωπίζει τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας ανοιχτά των ακτών της.

Η Ελλάδα έχει επίσης καταδικάσει την τουρκική εισβολή στη Συρία τον περασμένο Οκτώβριο, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εξωτερικών. συντασσόμενη πλήρως με τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από τα ανωτέρω είναι προφανές πως η Ευρωπαϊκή Ένωση (και κατ’ επέκταση και η Ελλάδα), ουδέποτε στήριξαν άμεσα ή έμμεσα οποιαδήποτε τουρκική εισβολή στη Συρία.

Εικόνα εξώφυλλου: Nazeer Al-Khatib/AFP via Getty Images

Fact-check for the sake of Democracy