Ποιοι είμαστε
Αρχική Θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό: Πλειάδιοι, βιολογικά όπλα, καπνοί στη WuhanΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό: Πλειάδιοι, βιολογικά όπλα, καπνοί στη Wuhan

24 Φεβ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός 1

Δεν υπάρχει ιός, αφού δεν τον έχουν επιβεβαιώσει οι Πλειάδειοι.

Συμπέρασμα 1:

Οι Πλειάδειοι είναι μια φυλή εξωγήινων επινοημένη από τον Billy Meier.

Ισχυρισμός 2:

Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 κατασκευάστηκε στο Εθνικό Εργαστήριο Βιοασφαλείας του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan.

Συμπέρασμα 2:

Το εργαστήριο δεν έχει καμία σχέση με την έναρξη και διάδοση της επιδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ισχυρισμός 3:

Ο ιός έχει κατασκευαστεί από ανθρώπους και συγκεκριμένα αποτελεί βιολογικό όπλο της Κίνας.

Συμπέρασμα 3:

Δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ότι ο ιός είναι ανθρωπογενής ούτε ότι αποτελεί βιολογικό όπλο.

Ισχυρισμός 4:

Βίντεο δείχνει ύποπτη ομίχλη στη Wuhan, και στην πραγματικότητα είναι καπνός από κρεματόρια όπου αποτεφρώνονται δεκάδες χιλιάδες σοροί θυμάτων του κορωνοϊού που αποκρύπτονται.

Συμπέρασμα 4:

Το βίντεο δείχνει ένα ομιχλώδες πρωϊνό στην πόλη Tianjin, και δεν έχει καμία σχέση με καύσεις ανθρωπίνων πτωμάτων.

Πρόσφατα εμφανίστηκε δημοσίευμα που περιέχει σωρεία ψευδών ισχυρισμών και συνωμοσιολογικών αναφορών για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 (γνωστού αρχικά ως 2019-nCoV).

Παραδείγματα: nikosxeiladakis.gr (αρχική πηγή), volcanotimes.com.

Κατ’ αρχάς, να σημειώσουμε ότι το δημοσίευμα βρίθει ασυναρτησιών λόγω αυτόματης μετάφρασης, χωρίς περαιτέρω επεξεργασία των βασικών “πηγών” του δημοσιεύματος (δείτε το πανομοιότυπο δημοσίευμα από το συνωμοσιολογικό ournewearthnews.com).

Δείτε τη συνέχεια εδώ.

Περί Πλειαδίων

Οι Πλειάδιοι αποτελούν μια φυλή εξωγήινων πλασμάτων, επινοημένη από έναν Ελβετό αγρότη ονόματι Billy Meier. Ο Meier δήλωνε πως έχει επιλεγεί μεταξύ άλλων για την “απευθείας επικοινωνία” με το εν λόγω είδος, και μάλιστα επικοινωνεί μαζί τους ήδη από την ηλικία των 5 ετών. Σύμφωνα με συνέντευξή του, τα πλάσματα αυτά τον επισκέπτονται συχνά, σε εβδομαδιαία βάση, ενώ εμφανισιακά μοιάζουν με τους ανθρώπους.

Μεταξύ άλλων φωτογραφιών που απεικονίζουν υποτιθέμενους ιπτάμενους δίσκους και άλλα ιπτάμενα σκάφη, ο κ. Meier δημοσιοποίησε την φωτογραφία γυναικών που δήθεν ανήκαν στη φυλή των Πλειαδίων και την οποία απαθανάτισε μέσα σε ένα διαστημόπλοιο.

Λίγο αργότερα αποδείχθηκε πως οι δυο γυναίκες δεν είχαν ουδεμία σχέση με… παράλληλα σύμπαντα, αλλά επρόκειτο για φωτογραφία μελών του γνωστού συγκροτήματος “The Golddigers“. Όπως αποδείχθηκε το 1997 με δηλώσεις της πρώην γυναίκας του, οι φωτογραφίες του Meir ήταν κίβδηλες και επεξεργασμένες. Ο ίδιος συμμετείχε σε μια από τις μεγαλύτερες απάτες που συνδέονται με τα UFOs.

Φωτογραφία των Πλειαδίων
Πηγή

Ο θίασος “The Golddigers”
Πηγή

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με το υπό εξέταση δημοσίευμα της συντακτικής ομάδας του Νίκου Χειλαδάκη, καθίσταται σαφές πως “δεν υπάρχει ιός μιας και δεν τον έχουν ανακαλύψει οι πλειάδιοι“. Ειδικότερα, ο εν λόγω ισχυρισμός βασίστηκε σε ανάλυση δείγματος αίματος από ασθενή του κορωνοϊού “διαμέσου τηλεμεταφοράς δοχείου μέσα από νοσοκομείο της Κίνας“… [παρεμφερή δημοσιεύματα]

Η ύπαρξη του κορωνοϊού βέβαια δεν αμφισβητείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος εφιστά την προσοχή. Χαρακτηριστικά, η επιστημονική κοινότητα μελετά συστηματικά τον εν λόγω κορωνοϊό ο οποίος ονομάζεται SARS-CoV-2. [πηγή 1] [πηγή 2]

Electron micrograph of SARS-CoV-2 virions
Μικροσκοπική εικόνα του νέου κορωνοϊού , πηγή: NIAIDflickr.com, CC by 2.0, Wikimedia Commons

Επιπλέον, ο αναφερόμενος στο άρθρο δημοσιογράφος Greg Ericson, που έχει ασχοληθεί διαδικτυακά αποκλειστικώς με θεωρίες συνωμοσίας, έχει, λόγου χάριν, απασχολήσει τις αμερικανικές αρχές για να λάβει εξηγήσεις αναφορικά με φωτογραφία από το αεροδρόμιο του Ντένβερ που “δείχνει στρατιωτικό να σκοτώνει λευκό περιστέρι” και για τη “μασονική” επιγραφή New World στο αεροδρόμιο.

Περί της έναρξης του κορωνοϊού

Το σενάριο αρχικής εξάπλωσης του ιού από κινεζικό εργαστήριο, και μάλιστα επί σκοπώ, ως βιολογικού όπλου, εμφανίστηκε ως είδηση σε βρετανικά (DailyMail) και αμερικανικά μέσα (WashingtonTimes), που υπονόησαν σαφώς ότι το Εθνικό Εργαστήριο Βιοασφαλείας του Ινστιτούτου Ιολογίας της Wuhan είναι υπεύθυνο για την πρώτη μετάδοση του ιού σε ανθρώπους. Η WashingtonPost προέβη σε άμεση επικοινωνία με έγκριτους και εξειδικευμένους επιστήμονες και δημοσίευσε (29/1, άρθρο 1, 17/2 άρθρο 2) σειρά δηλώσεών τους, που καταρρίπτουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ειδικότερα, σημειώθηκε ότι το εργαστήριο, που είναι υποδομή βιοασφαλείας επιπέδου 4 , είναι καταξιωμένο διεθνώς, συνεργάζεται με άλλους επιστημονικούς φορείς ανά τον κόσμο, και δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη ή απόδειξη για προβλήματα ασφαλείας ή διενέργεια ερευνών για βιολογικά όπλα στη συγκεκριμένη μονάδα.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε πως εάν επρόκειτο για βιολογικό όπλο, θα είχε στοχευμένη δράση και δεν θα είχε εξελιχθεί σε ανεξέλεγκτη επιδημία στην Κίνα και διεθνώς. Θεωρητικά, ένα βιολογικό όπλο θα είχε υψηλή θνησιμότητα, πλην όμως και χαμηλή μεταδοτικότητα.

Ο ιός δεν έχει καμία ένδειξη ότι έχει τροποποιηθεί γενετικά, δηλαδή να οφείλει τη δημιουργία του σε ανθρώπινη παρέμβαση. Ο συγκεκριμένος κορωνοϊός πρώτη φορά εντοπίστηκε σε άνθρωπο, με πιθανότερη εκτιμώμενη διαδρομή τη μόλυνση από νυχτερίδα κάποιου – αταυτοποίητου προς το παρόν – θηλαστικού, που, ως ξενιστής, ήρθε σε επαφή με άνθρωπο στη Wuhan, σύμφωνα με τον κορυφαίο ερευνητή Trevor Bedford.

Χαρακτηριστική είναι και η κοινή δήλωση που συνυπέγραψαν αξιόλογοι επιστήμονες προς υποστήριξη των κινέζων συναδέλφων τους και που φιλοξενήθηκε στο περιοδικό The Lancet, σύμφωνα με την οποία καταδικάζονται ως αβάσιμες οι συνωμοσιολογικές θεωρίες περί μη φυσικής προέλευσης του ιού:

Επιστήμονες από πολλές χώρες έχουν δημοσιεύσει και αναλύσει τα γονιδιώματα του αιτιακού παθογόνου παράγοντα, το σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο Coronavirus 2 (SARS-CoV-2), και καταλήγουν συντριπτικά στο συμπέρασμα ότι αυτός ο κορωνοϊός προέρχεται από άγρια ζώα, όπως και πολλοί άλλοι νεοφανείς παθογόνοι παράγοντες. Αυτό υποστηρίζεται περαιτέρω και από μια επιστολή των προέδρων των Εθνικών Ακαδημιών Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ και των επιστημονικών κοινοτήτων που εκπροσωπούν. Οι θεωρίες συνωμοσίας δεν δημιουργούν παρά μόνο φόβο, φήμες και προκαταλήψεις που θέτουν σε κίνδυνο την παγκόσμια συνεργασία για την καταπολέμηση αυτού του ιού. Υποστηρίζουμε την έκκληση του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ για την προώθηση επιστημονικών αποδείξεων και ενιαίας στάσης όσον αφορά την παραπληροφόρηση και τις εικασίες.

Charles Calisher, Dennis Carroll, Rita Colwell, Ronald B Corley, Peter Daszak, Christian Drosten et al. 19 Φεβρουαρίου 2020, The Lancet, DOI: https://doi.org/10.1016/S0140-6736(20)30418-9

Τέλος, ακόμη και το επιστημονικό περιοδικό Nature, κατόπιν της ευρείας διάδοσης του συγκεκριμένου συνωμοσιολογικού σεναρίου, προέβη σε διευκρινιστική δήλωση επί άρθρου σχετικά με το πολυσυζητημένο εργαστήριο αναφέροντας ότι “δεν γνωρίζει κανένα στοιχείο που να επιβεβαιώνει αυτήν την εκδοχή. Οι επιστήμονες αξιολογούν ως πιθανότερη πηγή του ιού μία αγορά ζωϊκών προϊόντων”.

Η σχετική επιδημιολογική έρευνα για την αρχική πηγή μετάδοσης του ιού συνεχίζεται ανελλιπώς, και ήδη έχουν δημοσιευτεί αρκετές μελέτες. Καμία από τις δημοσιευθείσες μελέτες δεν υποστηρίζει, ωστόσο, ότι ο ιός συνδέεται με ανθρωπογενή παρασκευή.

Για εξειδικευμένη έκφανση του ισχυρισμού, ότι, ειδικότερα, υπάρχει επιστημονική έρευνα που αποδεικνύει ότι ο ιός ξεκίνησε από πειράματα σε εργαστήρια, διαβάστε την κατάρριψη στο σχετικό μας άρθρο:

ΔΕΝ υπάρχει επιστημονική μελέτη που αποδεικνύει ότι ο νέος κορωνοϊός ξεκίνησε από εργαστήριο.

Περί του ύποπτου “καπνού” στη Wuhan

Τα βίντεο έχουν προκαλέσει τις θεωρίες ότι το νέφος είναι το αποτέλεσμα του καπνού από … τα κρεματόρια μεγάλων κηδειών στο Wuhan.
Τα αποδεικτικά στοιχεία υποστηρίζουν ότι αυτή η ιστορία είναι αλήθεια … τολμάς να το διαβάσεις;
Επικίνδυνο νέφος.!! Ο φόβος για το θάνατο από Επικίνδυνο νέφος πάνω από το Wuhan επιβεβαιώνει ότι η Κίνα …Καθημερινά
-Φεβ. 4, 2020
Τα βίντεο δημιούργησαν ανησυχίες ότι το νέφος είναι το αποτέλεσμα καπνού από κρεματόρια στα οποία καίγονται σώματα που έχουν μολυνθεί από κορωνάρι «24 ώρες την ημέρα»

Συντακτική Ομάδα nikosxeiladakis.gr

Φαίνεται πως ο ισχυρισμός για τον “καπνό” στη Wuhan ξεκίνησε – στα αγγλόφωνα μέσα – από άρθρο της βρετανικής express.co.uk (στο ίδιο μοτίβο και η dailystar.co.uk), ενώ η είδηση ότι η ύποπτη ομίχλη της Wuhan αποκαλύπτει πως δεκάδες χιλιάδες καίγονται σε κρεματόρια φαίνεται πως διατυπώθηκε πρώτα από το προκατειλημμένο gnews.org, ιστοσελίδα που ανήκει στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ Κινέζο δισεκατομμυριούχο Guo Wengui.

Η μόνη αληθινή είδηση είναι ότι οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν προληπτικά να απαγορεύσουν τις ταφές όσων απεβίωσαν συνεπεία της COVID-19 καθώς και τις σχετικές συναθροίσεις για κηδείες. Αντ’ αυτού, είναι υποχρεωτική η άμεση αποτέφρωση των σορών στην πλησιέστερη δομή.


Το σχετικό βίντεο-ντοκουμέντο με την ύποπτη ομίχλη έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα tiktok και έχει αναπαραχθεί τουλάχιστον από 29 Ιανουαρίου (Twitter και YouTube, σε κανάλι που στηρίζει τον προαναφερθέντα Guo Wengui). Συνοδεύεται από τον ισχυρισμό ότι τα κρεματόρια λειτουργούν 24 ώρες την ημέρα, και ότι ο “καπνός” προέρχεται από αυτή τη δραστηριότητα. Ήδη, ωστόσο, από την αρχική κυκλοφορία του βίντεο, επισημάνθηκε από αρκετούς Κινέζους χρήστες ότι η εικονιζόμενη πόλη δεν είναι καν η Wuhan, αλλά η… Tianjin (Τιεντσίν) μία πόλη σχεδόν 1200 χιλιόμετρα βορειότερα. Η τοποθεσία είναι επί του ποταμού Hai και ο άνδρας μιλάει τη διάλεκτο της περιοχής.

Φωτογραφία από δειλινό στην Tianjin. Πηγή.
Είναι χαρακτηριστικά τα κτίρια στην απέναντι όχθη.
Το ίδιο σημείο από διαφορετική οπτική γωνία. Πηγή.

Συναφής είναι και η παραλλαγή του ισχυρισμού με βάση όχι ένα βίντεο, αλλά τις υψηλές συγκεντρώσεις αερίων (διοξειδίου του θείου), οι οποίοι αποδόθηκαν στην κεκρυμμένη καύση 14.000 σορών στη Wuhan. Την ψευδή αυτή είδηση κατέρριψε με αναλυτική τεκμηρίωση η fact-checking ιστοσελίδα από την Ταϊβάν, tfc-taiwan.org.tw.

Συμπεράσματα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, το “άρθρο” αποτελεί έναν ασυνάρτητο συγκερασμό από ψευδείς ισχυρισμούς και θεωρίες συνωμοσίας. Στο σύνολό τους, τα παραπάνω – καθότι αναληθή – καταρρίπτονται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).