Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο του 2015 παρουσιάστηκε ως τωρινό από τα σύνορα στον ΈβροΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βίντεο του 2015 παρουσιάστηκε ως τωρινό από τα σύνορα στον Έβρο

1 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο παρουσιάζει την εισδοχή προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο τραβήχτηκε στην Ειδομένη το 2015 και απεικονίζει την είσοδο των προσφύγων και μεταναστών στην Βόρεια Μακεδονία από την Ελλάδα.


Βίντεο που τραβήχτηκε το 2015 παρουσιάστηκε στην εκπομπή του Alpha “Σαββατοκύριακο με τον Μάνεση” ως πρόσφατο.

Ο παρουσιαστής κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρουσιάζει βίντεο που απεικονίζει την είσοδο προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα μέσω των συνόρων μας με την Τουρκία. Σχολιάζοντας τις εικόνες που βλέπει αναφέρει ότι οι δυνάμεις που βρίσκονται στο σημείο είναι της Ελληνική Αστυνομίας και ίσως της Frontex. Σε κάποιο σημείο αναφέρει χαρακτηριστικά:

Περνάνε δε μπορούν να κάνουνε κάτι… Παιδιά αυτό γίνεται σε όλον τον Έβρο….. περνάνε από παντού. … Δεν κρατιέται αυτός ο πληθυσμός. Πέρασαν όλοι. Φύγανε. Πάει το συρματόπλεγμα. Τέλος.Αν αυτό εσείς το θεωρείτε φύλαξη συνόρων, εγώ έχω κατέβει από άλλο πλανήτη.

Το επίμαχο βίντεο

Το επίμαχο βίντεο τραβήχτηκε το 2015 στα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, στην περιοχή της Ειδομένης, από το seleo.gr. Σε αυτό παρουσιάζονται οι προσπάθειες αναχαίτισης των προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην Βόρεια Μακεδονία από τις αστυνομικές της δυνάμεις.

https://youtu.be/ZWa2mJNDf6A?t=85
Στιγμιότυπο από το βίντεο όπου φαίνεται η ονομασία της αστυνομίας στη Β. Μακεδονία στην ασπίδα του αστυνομικού.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο υλικό που κοινοποιούμε, ιδιαίτερα όταν καλύπτουμε τόσο ευαίσθητα θέματα, όπως είναι η ασφάλεια της χώρας.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).