Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει μετανάστη στον Έβρο να απειλεί αστυνομικούςHOAXES

Αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει μετανάστη στον Έβρο να απειλεί αστυνομικούς

14 Μαρ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει μετανάστη στον Έβρο κατά τα πρόσφατα γεγονότα του Μαρτίου 2020 στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα να απειλεί τους έλληνες αστυνομικούς με θάνατο

Συμπέρασμα:

Το βίντεο ελήφθη τον Δεκέμβριο του 2015 κατά τη διάρκεια επεισοδίων προσφύγων και μεταναστών με δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. στα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, στην περιοχή της Ειδομένης. Δεν απειλεί άλλους, εκφράζει την επιθυμία του να πεθάνει ο ίδιος.

Κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και έπειτα σε δημοσιεύματα ένα βίντεο με τον ισχυρισμό ότι δείχνει “ταλαιπωρημένο μετανάστη” να εκστομίζει απειλές κατά Ελλήνων αστυνομικών κατά τη διάρκεια των γεγονότων στον Έβρο τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, πρόκειται για αρκετά παλαιότερο βίντεο και ληφθέν σε εντελώς διαφορετική περιοχή των ελληνικών συνόρων. Στην πραγματικότητα, δεν απευθύνει καν απειλές κατά αστυνομικών, αλλά εκφράζει την επιθυμία του να πεθάνει.


Παραδείγματα άρθρων: stoxos.gr, alarm.rodos-island.gr, pronews.gr, triklopodia.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, centralnews.gr, molwnlave.com.


Τα δημοσιεύματα είχαν ως αφορμή μία ανάρτηση στο Twitter, που είχε ως εξής:

Ενδεικτική παρουσίαση του βίντεο σε ιστοσελίδα.
Ενδεικτική παρουσίαση του βίντεο σε σελίδα του Facebook.

Τι ισχύει;

Το απόσπασμα που κυκλοφορεί πρόκειται για μέρος μεγαλύτερου βίντεο, το οποίο έχει ληφθεί τις 4 Δεκεμβρίου 2015 από το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Assosciated Press (AP) και έχει δημοσιευθεί στο YouTube στο επίσημο κανάλι του:

Το βίντεο έχει ληφθεί στα σύνορα Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, στο ύψος της Ειδομένης (δείτε το σημείο στο χάρτη, και βίντεο από αέρος με τα ίδια περιστατικά). Σύμφωνα με όσα ο ίδιος αναφέρει, το συγκεκριμένο πρόσωπο που αφορά τον ισχυρισμό είναι μετανάστης από το Μαρόκο, και δηλώνει μπροστά στην κάμερα τα εξής:

“Why just the Moroccans have to stay here?” Why this, why this? I dead, no problem, I want to dead, I want to dead, I don’t have family, I don’t have house, I have problems in my life, I want to just dead.”

ανώνυμος μαροκινός μετανάστης στην κάμερα του AP, πηγή: YouTube.

Όπως προκύπτει από την απομαγνητοφώνηση των λεγομένων του (στο διάστημα 0:44-1:00 του βίντεο του AP), ο άνθρωπος αυτός δηλώνει απεγνωσμένα ότι θέλει να πεθάνει (ο ίδιος). Η μετάφραση στα ελληνικά είναι η εξής:

Γιατί μόνο οι Μαροκινοί πρέπει να μείνουν εδώ; Γιατί [συμβαίνει] αυτό; Γιατί; Εγώ [θέλω] να πεθάνω, κανένα πρόβλημα, θέλω να πεθάνω! Δεν έχω οικογένεια, δεν έχω σπίτι, έχω προβλήματα στη ζωή μου, θέλω απλά να πεθάνω.

απόδοση στην ελληνική

Εν κατακλείδι, είναι ξεκάθαρο ότι ο ισχυρισμός ότι το εν λόγω βίντεο δείχνει μετανάστη στα “σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας” τον “Μάρτιο 2020” να “απειλεί αστυνομικούς με θάνατο” είναι ολωσδιόλου ψευδής.