Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο του 2011 με συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ παρουσιάστηκε ως πρόσφατοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο του 2011 με συνωστισμό σε σούπερ μάρκετ παρουσιάστηκε ως πρόσφατο

17 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο παρουσιάζει συνωστισμό Γερμανών πολιτών έξω από σούπερ μάρκετ για την προμήθεια αγαθών λόγω του κορωνοϊού.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο έχει τραβηχτεί το 2011 όταν το σούπερ μάρκετ είχε προσφορά σε κάποια ηλεκτρονικά είδη.

Βίντεο του 2011 παρουσιάστηκε ως πρόσφατο σε άρθρο που ανέβηκε σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες. Το είδαμε στο protothema.gr, pronews.gr, pentapostagma.gr, κ.α..

Στα άρθρα αναφέρεται ότι οι πολίτες της Γερμανίας επισκέφθηκαν μαζικά σούπερ μάρκετ για την προμήθεια των απαραίτητων εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού. Μάλιστα σχολιάζεται το γεγονός ότι στην Ελλάδα οι πολίτες αντέδρασαν πιο ήρεμα σε σχέση με αυτούς που ζουν στην “ψυχρή Γερμανία“.
Χαρακτηριστικά διαβάζουμε στο άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος:

Ο πανικός από τη ραγδαία εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού φαίνεται πως δεν… ξεχωρίζει λαούς και ιδιοσυγκρασίες, καθώς τα φαινόμενα του συνωστισμού στα σούπερ μάρκετ και των λογομαχιών μεταξύ των πολιτών καταγράφηκαν και στην -κατά τα άλλα- ψυχρή Γερμανία, μάλιστα πολύ πιο έντονα και… μαζικά, σε σύγκριση με την απειθαρχία και τον πανικό που επέδειξε ένα ποσοστό του πληθυσμού και στην Ελλάδα.
Εικόνες Γερμανών πολιτών να συνωστίζονται, σαν τα… πρόβατα που τρέχουν να μπουν στη στάνη, στις εισόδους των σούπερ μάρκετ, προκειμένου να προμηθευτούν με τα… απαραίτητα για τον κορωνοϊό, όχι απλώς προκάλεσαν ανησυχία στη γερμανική πολιτική ηγεσία, αλλά δημιούργησαν την αίσθηση ότι η νέα αυτή κρίση θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο.

Το άρθρο συνοδεύεται από βίντεο όπου παρουσιάζει τις σκηνές αλλοφροσύνης. Το βίντεο αναρτήθηκε και στο λογαριασμό που διαθέτει το Πρώτο Θέμα στο YouTube. Πρόκειται όμως για βίντεο του 2011.

Το άρθρο όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Πρώτου Θέματος.

Το βίντεο

Το βίντεο που χρησιμοποιείται και παρουσιάζει το συνωστισμό έξω από σούπερ μάρκετ αναρτήθηκε για πρώτη φορά στο YouTube το 2011. Σε αυτό παρουσιάζονται εικόνες που εκτυλίχθηκαν σε ημέρα προσφορών σε σούπερ μάρκετ σε εμπορικό κέντρο στην πόλη Kiel της Γερμανίας.

Το βίντεο του 2011 που χρησιμοποιήθηκε στο άρθρο.


Ο χρήστης του YouTube που ανέβασε το βίντεο στην πλατφόρμα αναφέρει στα σχόλια που το πλαισιώνουν ότι το βίντεο τραβήχτηκε στις 30/1/2011 (αναρτήθηκε την επόμενη ημέρα) όταν το κατάστημα είχε προσφορές σε κάποια ηλεκτρονικά είδη. Τονίζει ότι το βίντεο δεν έχει καμία σχέση με το κορωνοϊό.

Τα σχόλια του χρήστη της πλατφόρμας για το βίντεο που ανάρτησε.


Απάντηση για το γεγονός έχει δώσει και η εταιρεία. Εκπρόσωπος της Aldi-Nord έστειλε το ακόλουθο e mail μετά από ερώτηση που τέθηκε από το correctiv.org:

“Το βίντεο χρονολογείται από το 2011 και καταγράφηκε μπροστά από το υποκατάστημά μας στο εμπορικό κέντρο CITTI-PARK στο Kiel. Υπάρχουν οι λεγόμενες ειδικές πωλήσεις μία φορά το χρόνο. Το 2011, προσφέραμε φθηνούς υπολογιστές/φορητούς υπολογιστές ως μέρος μιας ειδικής προσφοράς, η οποία συνάντησε μεγάλο ενδιαφέρον από τους πελάτες μας. Εξ ου και η μεγάλη ουρά μπροστά από το κατάστημά μας.”

Η απάντηση στα γερμανικά όπως υπάρχει στο correctiv.org.


Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από την επίμαχη ημέρα, τραβηγμένο από διαφορετική οπτική γωνία.

https://www.youtube.com/watch?v=FiAObiBeXr4

Διεθνές viral

Το συγκεκριμένο βίντεο φαίνεται να έχει γίνει viral σε αρκετές χώρες. Σύμφωνα με το Correctiv έχει διαμοιραστεί ευρέως σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη Γερμανία. H Le Monde και το 20 minutes καταρρίπτουν την παραπληροφόρηση που έχει δημιουργηθεί στη Γαλλία με το επίμαχο βίντεο.

Συμπερασματικά, το βίντεο που χρησιμοποιήθηκε στα άρθρα δεν είναι πρόσφατο. Σε περιόδους που είναι έντονο το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας στην κοινωνία, οφείλουμε, ως δημοσιογράφοι, να προσέχουμε τι υλικό χρησιμοποιούμε στα άρθρα μας.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).