Ποιοι είμαστε
Αρχική Η άσκηση “Defender-Europe 20” δεν είναι εργαλείο αποπροσανατολισμού για τον κορωνοϊόΧωρίς κατηγορία

Η άσκηση “Defender-Europe 20” δεν είναι εργαλείο αποπροσανατολισμού για τον κορωνοϊό

18 Μαρ
2020

@ | |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η εκτέλεση της στρατιωτικής άσκησης "Defender-Europe 20" παρά την κρίση του κορωνοϊού, υποδεικνύει ότι η κρίση αυτή δεν είναι στη πραγματικότητα σοβαρή αλλά αποτελεί εργαλείο αποπροσανατολισμού.

Συμπέρασμα:

Στις 16-2-2020 ανακοινώθηκε η ακύρωση μεγάλου μέρους της άσκησης, που καταδεικνύει τη σοβαρότητα της κρίσης του κορωνοϊού.

Σημαντική διάδοση γνώρισαν δημοσιεύματα και αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα που ισχυρίζονται ότι η εκτέλεση της στρατιωτικής άσκησης “Defender-Europe 20” παρά την κρίση του κορωνοϊού, υποδεικνύει ότι η κρίση αυτή δεν είναι στη πραγματικότητα σοβαρή αλλά αποτελεί εργαλείο αποπροσανατολισμού. Ο ισχυρισμός όμως αποδείχτηκε αβάσιμος με την ακύρωση μεγάλου μέρους της άσκησης λόγω κορωνοϊού.

Το δημοσίευμα αρχικά διαδόθηκε στο Facebook και έπειτα αναπαράχθηκε από τα katohika.gr, makeleio.gr, e-magazino.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com.

Τι ισχύει

Ένα κείμενο που περιλαμβάνει πολλά κοινά στοιχεία με το παραπάνω είχε δημοσιευτεί λίγες μέρες νωρίτερα στο ilmanifesto.it, και έθετε το ερώτημα: «Μήπως [οι στρατιώτες] είναι ήδη εμβολιασμένοι;» Ο συντάκτης Manlio Dinucci, αρθρογραφεί τακτικά σε συνωμοσιολογικές ιστοσελίδες όπως το voltairenet.org και globalresearch.ca. Ειδικά στην δεύτερη ιστοσελίδα, υπαινίσσεται πως η άσκηση είναι μέρος σχεδίου για (αμερικανική) εισβολή στην Ευρώπη.


Η πολυεθνική άσκηση “Defender Europe 20”, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, δεν ανήκει στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας. Πρόκειται για μια μεγάλης κλίμακας άσκηση σε ευρωπαϊκά εδάφη, στα πρότυπα των Reforger του Ψυχρού Πολέμου. Η άσκηση στοχεύει να δοκιμάσει εάν το σχέδιο αποστολής αμερικανικών δυνάμεων προς υποστήριξη συμμαχικών ευρωπαϊκών κρατών λειτουργεί ικανοποιητικά. Η “Defender Europe 20” θα είναι επίσης μια δοκιμή για ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, ενώ θα βοηθήσει να αναλυθεί η κατάσταση κρίσιμων υποδομών, όπως τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε τη συμμετοχή 18 κρατών, με 37 χιλιάδες στρατιώτες, εκ των οποίων 20 χιλιάδες Αμερικανοί. Πηγή: υπ. Άμυνας ΗΒ

Η άσκηση “Defender Europe 20” προβλήθηκε περισσότερο από ιστοσελίδες στρατιωτικού περιεχομένου (π.χ. εδώ και εδώ), ωστόσο υπήρξαν σχετικά δημοσιεύματα και σε ιστοσελίδες ευρύτερου κοινού, όπως στα enikos.gr, real.gr, e-evros.gr, liberal.gr, αλλά και σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ.

Εφόσον, κατά τους ισχυρισμούς του δημοσιεύματος, υπήρχε κάποιο «σχέδιο απόκρυψης της άσκησης από το γενικό κοινό», θα περιμέναμε αποχή των διοργανωτών από τη δημοσιότητα. Όμως διαπιστώνουμε το αντίθετο. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, οι διοργανωτές είχαν ξεκινήσει μια διεθνή καμπάνια ενημέρωσης για την άσκηση, μαζί με τις ιστοσελίδες των στρατιωτικών μονάδων που συμμετείχαν. Μια ενδεικτική δημοσίευση:

Η καμπάνια χρησιμοποιούσε και το δικό της hashtag, #DefenderEurope. Σε μια σχετική αναζήτηση στην πλατφόρμα αναλύσεων κοινωνικών δικτύων CrowdTangle, από τα μέσα του περασμένου έτους βρέθηκαν 1049 σχετικές αναρτήσεις μόνο στο Facebook, σχεδόν αποκλειστικά από επίσημους στρατιωτικούς λογαριασμούς, με πολλούς εκατομμύρια ακολούθους συνολικά.

Η καμπάνια περιελάμβανε και δημοσιεύσεις βίντεο, με το γνωστότερο να έχει φτάσει περισσότερες από 110 χιλιάδες προβολές σε 20 μέρες.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι οι ΗΠΑ κάθε άλλο παρά επιχειρούσαν να κρύψουν την στρατιωτική άσκηση. Επιπλέον όμως, οι ισχυρισμοί του δημοσιεύματος καταρρίπτονται από την βάση τους με ανακοίνωση της Στρατιωτικής Διοίκησης Ευρώπης των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων (EUCOM).

Η ανακοίνωση δηλώνει ότι λόγω της κρίσης του κορωνοϊού ήδη από τις 13 Μαρτίου έχει παύσει η μετακίνηση προσωπικού και εξοπλισμού από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενώ 4 προγραμματισμένα γυμνάσια δεν θα πραγματοποιηθούν. Η απόφαση των Αμερικανών ανακοινώθηκε στις 11 Μαρτίου, φιλοδοξώντας να περιορίσει την περαιτέρω διάδοση του ιού. Από τις ομάδες που έφτασαν ήδη στην Ευρώπη, μόνο η μονάδα τεθωρακισμένων θα παραμείνει για ορισμένα γυμνάσια, ενώ οι υπόλοιπες θα επιστρέψουν στις ΗΠΑ. Οι αλλαγές καταδεικνύουν την σοβαρότητα της κρίσης του κορωναϊού, καθώς η ανακοίνωση αναφέρει ότι περίπου 6000 στρατιώτες έχουν μεταφερθεί ήδη στην Ευρώπη.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι η εκτέλεση της στρατιωτικής άσκησης “Defender-Europe 20” παρά την κρίση του κορωνοϊού, υποδεικνύει ότι η κρίση αυτή δεν είναι στη πραγματικότητα σοβαρή, αλλά αποτελεί εργαλείο αποπροσανατολισμού, είναι προϊόν συνωμοσιολογίας και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Fact-check for the sake of Democracy

Fact-check for the sake of Democracy

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.