Ποιοι είμαστε
Αρχική Εταιρία ιατρικού εξοπλισμού ΔΕΝ απειλεί με μηνύσεις εθελοντές που έσωσαν ζωέςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Εταιρία ιατρικού εξοπλισμού ΔΕΝ απειλεί με μηνύσεις εθελοντές που έσωσαν ζωές

19 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Εταιρία ιατρικού εξοπλισμού απείλησε με μηνύσεις εθελοντές που εκτύπωσαν βαλβίδες για αναπνευστήρες ασθενών που τιμολογούσε στα 11 χιλιάδες δολάρια.

Συμπέρασμα:

Η τιμολόγηση της βαλβίδας δε μπορεί να υπερβαίνει τις μερικές δεκάδες δολάρια και οι άμεσα εμπλεκόμενοι δηλώνουν ότι δεν υπήρξε απειλή μηνύσεων.

Μεγάλη διάδοση γνώρισε ο ισχυρισμός ότι εταιρία ιατρικού εξοπλισμού απείλησε με μηνύσεις εθελοντές που εκτύπωσαν βαλβίδες για αναπνευστήρες ασθενών, που τις τιμολογούσε στα 11 χιλιάδες δολάρια ενώ με την εκτύπωση κόστισαν μόνο 1 δολάριο. Όμως ο ισχυρισμός βασίζεται σε αρχικές πληροφορίες που ήταν λανθασμένες.

Το είδαμε στα huffingtonpost.gr, alfavita.gr, txvs.gr, toperiodiko.gr, info-war.gr, techblog.gr, katiousa.gr, ellinofreneianet.gr, unboxholics.com.


Τα άρθρα παραθέτουν τις εξής πληροφορίες:

Μια εταιρεία κατασκευής ιατρικού εξοπλισμού απειλεί με μήνυση μία ομάδα εθελοντών από την Ιταλία που προχώρησε στην τρισδιάστατη εκτύπωση βαλβίδων για να χρησιμοποιηθούν σε αναπνευστήρες για την χρήση σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας σε Ιταλικό νοσοκομείο.

Η εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού χρεώνει την βαλβίδα ως ανταλλακτικό περίπου 11 χιλιάδες δολάρια, ωστόσο οι εθελοντές ήταν σε θέση να εκτυπώσουν αντίγραφο της με κόστος περίπου 1 δολάριο.

Ένα νοσοκομείο στην Ιταλία χρειάστηκε τις βαλβίδες για να μπορέσει να περιθάλψει ασθενείς που είχαν νοσήσει με την ασθένεια COVID-19, καθώς υπήρχε έλλειψη σε ανταλλακτικά ενώ και οι πτήσεις από και προς την Ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Ο προμηθευτής των βαλβίδων δήλωσε στο νοσοκομείο ότι δεν μπορούσε να κατασκευάσει τις βαλβίδες στο σύντομο χρονικό διάστημα που απαιτούταν για την περίθαλψη των ασθενών, οπότε δύο εθελοντές, οι Cristian Fracassi και Alessandro Ramaioli που εργάζονται στην Ιταλική εταιρεία-startup Isinnova πρόσφεραν τον 3D printer τους για να κάνουν την δουλειά του προμηθευτή. Ζήτησαν λοιπόν την βοήθεια του κατασκευαστή και πιο συγκεκριμένα τα σχέδια κατασκευής των βαλβίδων –blueprints- ώστε να τα χρησιμοποιήσουν για να κατασκευάσουν μόνοι τους τις βαλβίδες, αλλά η εταιρεία αρνήθηκε και τους απείλησε με μήνυση.

Οι Cristian Fracassi και Alessandro Ramaioli ωστοσο αποφάσισαν να προχωρήσουν κάνοντας οι ίδιοι τις μετρήσεις και εκτύπωσαν τρισδιάστατα τρείς διαφορετικές εκδοχές για να τις δοκιμάσουν με τον ιατρικό εξοπλισμό. Οι βαλβίδες λειτούργησαν και ήδη εξυπηρετούν δέκα ασθενείς από τις 14 Μαρτίου.


Ο Massimo Temporelli, ιδρυτής της Ιταλικής εταιρείας FabLab που βοήθησε τους Cristian Fracassi και Alessandro Ramaioli να εκτυπώσουν τις απομιμήσεις των βαλβίδων δήλωσε: «Ήταν άνθρωποι που κινδύνευε η ζωή τους, και για αυτό αναγκαστήκαμε να αναλάβουμε δράση. Τέλος. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επωφεληθούμε από τη κατάσταση, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τα σχέδια ή τα προϊόντα πέρα από αυτή την ανάγκη που παρουσιάστηκε να δράσουμε άμεσα, και δεν πρόκειται να διαθέσουμε ελεύθερα τα σχέδια (εκτύπωσης)».

Από txvs.gr

Οι παραπάνω πληροφορίες γενικά είναι ακριβείς, με δυο εξαιρέσεις.

Οι ισχυρισμοί περί της απειλής μηνύσεων και της τιμολόγησης 11 χιλιάδων της βαλβίδας, προέρχονται από συνέντευξη του Massimo Temporelli στο it.businessinsider.com.

Όπως όμως δημοσίευσε το theverge.com σε ανανέωση του δικού του άρθρου περί του ζητήματος, ο καθηγητής Temporelli δεν είχε άμεση εμπλοκή στην επικοινωνία με την εταιρία κατασκευής της βαλβίδας και στην εκτύπωση του αντιγράφου της, παρά μόνο έδρασε ως ενδιάμεσος μεταξύ του νοσοκομείου και των εθελοντών Fracassi και Ramaioli (σε αντίθεση με τις αναφορές των ελληνικών άρθρων ότι «βοήθησε στην εκτύπωση»).

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη διαδικασία αρνήθηκαν ότι υπήρξε απειλή μήνυσης από την εταιρία. Μετά από δική του ενημέρωση άρθρου, το fastcompany.com παρέχει δήλωση του Fracassi ότι «κανείς δεν μας προκαλεί νομικό πρόβλημα ή προσπαθεί να μας μηνύσει».

Ο Ramaioli περιγράφει πιο αναλυτικά στο theverge.com:

«Μίλησα με έναν τηλεφωνητή που μου είπε ότι δεν μπορούσε να μου δώσει τα αρχεία, αλλά μετά από αυτό δεν λάβαμε τίποτα από την αρχική εταιρία, άρα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν μας ήρθε κάποια απειλή. Είπαν ότι δε θα μπορούσαν να μας δώσουν το αρχείο γιατί ήταν ιδιοκτησία της εταιρίας, αλλά αυτό ήταν όλο.»

Στη δική του δήλωση στο theverge.com, ο καθηγητής Temporelli έδωσε μια πιο αμφιλεγόμενη εικόνα της κλήσης, αν και διευκρίνισε ότι δεν συμμετείχε άμεσα σε αυτήν:

«Η ομάδα από την οποία ζητήσαμε τα αρχεία αρνήθηκε και είπε ότι ήταν παράνομο να αντιγράψουμε τις βαλβίδες. Ας πούμε ότι το ρίσκο μήνυσης υπάρχει εφόσον παρακάμφηκε η πατέντα, αλλά μέχρι εκεί.»

Ο διευθύνων σύμβουλος της επίμαχης εταιρίας Intersurgical, Charles Bellm, δήλωσε στο theverge.com:

«Απλά για να επιβεβαιώσουμε ότι οι πρόσφατες αναφορές από την Ιταλία είναι απολύτως εσφαλμένες, στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας λάβαμε αίτημα για κατασκευαστικές λεπτομέρειες ενός εξαρτήματος βαλβίδας αλλά δεν μπορέσαμε να τις παρέχουμε εξαιτίας ιατρικών κατασκευαστικών κανονισμών, ωστόσο δηλώνω κατηγορηματικά ότι δεν απειλήσαμε με μήνυση κανέναν εμπλεκόμενο. Η βαλβίδα είναι ένα εξάρτημα που παρέχεται ως μέρος ενός συστήματος CPAP Hood που από μόνη της κοστίζει λίγα ευρώ.

Η Ιταλική μας εταιρία κάνει τα μέγιστα για να προμηθεύσει τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή και παρέχει αυτές τις βαλβίδες
σε πολλές περιπτώσεις δωρεάν για χρήση στα CPAP Hoods. Είναι πολύ απογοητευτικό που στο παρόν κλίμα αυτή η ανακριβής πληροφορία κυκλοφορεί, η εστίασή μας σαν εταιρία είναι να μπορούμε να τροφοδοτούμε τα νοσοκομεία που βρίσκονται σε ανάγκη αυτών και πολλών άλλων ζωτικής σημασίας προϊόντων, και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να σιγουρέψουμε ότι το καταφέρνουμε.»

Συμπεραίνουμε ότι όλες οι αναφορές συμφωνούν ότι δεν υπήρξε άμεση απειλή μήνυσης. Μόνο ένας έμμεσα εμπλεκόμενος αναφέρει ότι υπήρξε μια αόριστη αναφορά ως προς την παρανομία της ενέργειας, ωστόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι δεν κάνουν ούτε τέτοια αναφορά στη δική τους περιγραφή.

Ταυτόχρονα, δεν επιβεβαιώνεται η πληροφορία περί του επίσημου κόστους της βαλβίδας, που ανέφερε στην αρχική συνέντευξη του it.businessinsider.com ο καθηγητής Temporelli. Ο Fracassi, στη συνέντευξη του fastcompany.com που αναφέραμε προηγουμένως, δήλωσε επίσης ότι το κόστος των 10 χιλιάδων που χρησιμοποιούσαν μερικά μέσα ήταν αναληθές (αναμενόμενα αναφερόταν στην προσέγγιση σε ευρώ κάποιων μέσων). Επιπλέον, σύμφωνα με τη συνέντευξη του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας στο theverge.com, το κόστος της βαλβίδας αντιστοιχεί σε λίγα ευρώ.

Σε διαδικτυακή αναζήτηση εντοπίσαμε το πλήρες πακέτο της μάσκας της οποίας είναι εξάρτημα η συγκεκριμένη βαλβίδα, και βρήκαμε ότι αυτό διατίθεται μέσω γερμανικής ιστοσελίδας για 65.90€, οπότε το κόστος της βαλβίδας δεν θα μπορούσε να είναι υψηλότερο.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι εταιρία ιατρικού εξοπλισμού απείλησε με μηνύσεις εθελοντές που εκτύπωσαν τρισδιάστατες βαλβίδες για αναπνευστήρες ασθενών, οι οποίες επιπλέον τιμολογούνταν στα 11 χιλιάδες δολάρια, βασίζεται σε αρχικές ανακριβείς πληροφορίες και καταρρίπτεται.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.