Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η Ισπανία δεν είχε 1,326 νεκρούς από τον κορωνοιο σε μία μέραΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, η Ισπανία δεν είχε 1,326 νεκρούς από τον κορωνοιο σε μία μέρα

24 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σε μια μόνο ημέρα η Ισπανία είχε 1,326 νεκρούς από τη νόσο COVID-19.

Συμπέρασμα:

Στις 21/3/2020 όπου είναι η ημερομηνία στην οποία αναφέρονται τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, οι νεκροί στην Ισπανία από τη νόσο COVID-19 ήταν 324 ενώ 1,381 ήταν τα συνολικά κρούσματα της νόσου. Το λάθος έγινε μετά από αναπαραγωγή εσφαλμένης ανακοίνωσης από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η οποία διορθώθηκε λίγο αργότερα.


Σε άρθρα που κυκλοφόρησαν σε ελληνικές σελίδες ενημέρωσης βλέπουμε τον ισχυρισμό πως σε μια μόνο ημέρα η Ισπανία είχε 1,326 νεκρούς από τη νόσο COVID-19. Αυτός ο αριθμός είναι εσφαλμένος.

Παραδείγματα: e-today.gr, armyvoice.gr, myreview.gr, ellada.press, newsnowgr.com, mykosmos.gr, toumba-lights.blogspot.com

Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Κορονοϊός Ισπανία 1.326 νεκροί σε 24 ώρες

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών στην Ισπανία λόγω του κορωνοϊού. Το Σάββατο 1.326 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αυξήθηκε σχεδόν κατά 25% από την Παρασκευή, περνώντας από τα 19.980 κρούσματα στα 24.926, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, στις 21 Μαρτίου του 2020, την ημερομηνία δηλαδή στην οποία αναφέρονται τα υπό εξέταση άρθρα, η Ισπανία είχε 324 θανάτους από την COVID-19 εντός της ημέρας και 1,381 θανάτους συνολικά μέχρι εκείνη τη στιγμή. [πηγή 1][πηγή 2]

Τα μέσα ενημέρωσης μπέρδεψαν τους συνολικούς θανάτους μέχρι και τις 21 Μαρτίου με τους θανάτους που έλαβαν χώρα μέσα στο 24ωρο.

Σύμφωνα με διόρθωση που έκανε η σελίδα newsit.gr η παρανόηση φαίνεται να ξεκίνησε από λάθος που έκανε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σε ανακοίνωση που έστειλε μέσω mail σε διάφορα μέσα ενημέρωση στην οποία μπέρδεψε τους συνολικούς με τους ημερήσιους θανάτους. Όπως φαίνεται στην εικόνα που δημοσίευσε το newsit στο σχετικό του άρθρο λίγο αργότερα το Α.Π.Ε. έστειλε διορθωμένη ανακοίνωση στην οποία ξεκαθάριζε το λάθος. [πηγή]

Εν κατακλείδι, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ο ισχυρισμός ότι η Ισπανία είχε 1,326 νεκρούς μέσα σε μια ημέρα είναι εσφαλμένος. Οι νεκροί εκείνη την ημέρα ήταν 324 και 1,381 ήταν ο συνολικός αριθμός νεκρών ασθενών της COVID-19 μέχρι εκείνη την ημέρα.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.