Ποιοι είμαστε
Αρχική Τα σπιτικά τεστ COVID-19 που διαφημίζονται δεν έχουν καμία έγκριση από επίσημο φορέα υγείαςΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ SCAMS

Τα σπιτικά τεστ COVID-19 που διαφημίζονται δεν έχουν καμία έγκριση από επίσημο φορέα υγείας

25 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Υπάρχει διαγνωστικό τεστ για τη νόσο COVID-19 το οποίο μπορεί να γίνει στο σπίτι από τον κάθε πολίτη.

Συμπέρασμα:

Αυτά τα τεστ δεν έχουν καμία τεκμηρίωση λειτουργίας από αρμόδιο φορέα υγείας. Μάλιστα ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στις 20 Μαρτίου αναφέροντας ρητά ότι τέτοια τεστ δεν έχουν καμία έγκριση από τον οργανισμό και καλεί τους πολίτες που βρίσκουν τέτοια τεστ στο διαδίκτυο να τα αναφέρουν άμεσα.


Σελίδα του Facebook διαφημίζει διαγνωστικό τεστ για τη νόσο COVID-19 το οποίο μπορεί να γίνει στο σπίτι από τον κάθε πολίτη. Αυτά τα τεστ δεν έχουν καμία πιστοποίηση από αρμόδιο φορέα υγείας.

Η υπό εξέταση σελίδα φέρει το όνομα “COVID -19 Home Test Kit” ενώ σύμφωνα με την σχετική δημοσίευση έχει ακολουθήσει τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη διάθεση του εν λόγω τεστ ενώ στα χαρακτηριστικά του τεστ αναφέρουν το προϊόν τους είναι:

Το μόνο διαγνωστικό τεστ για τον κορονοϊό COVID19 με άδεια CE & FDA.

Ωστόσο, αφενός η σελίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δε κάνει πουθενά λόγο για σπιτικά τεστ διάγνωσης της COVID-19, και αφετέρου ο FDA εξέδωσε στις 20 Μαρτίου του 2020 σχετική ανακοίνωση στην οποία εφιστούσε τη προσοχή του κοινού για τη κυκλοφορία απατηλών “σπιτικών διαγνωστικών τεστ” για την COVID-19 αναφέροντας ξεκάθαρα ότι ο FDA δεν έχει εγκρίνει τη κυκλοφορία κανενός τέτοιου τεστ ενώ καλεί τους πολίτες να αναφέρουν την εμφάνιση τέτοιων τεστ στο διαδίκτυο. [πηγή]

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι η ιστοσελίδα αυτής της εταιρίας δεν έχει κανένα στοιχείο διεύθυνσης ή επικοινωνίας αλλά μόνο στοιχεία από λογαριασμούς σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μια φόρμα για αποστολή μηνυμάτων και πληρωμής μέσω PayPal. [πηγή]

Εν κατακλείδι ο ισχυρισμός ότι το διαγνωστικό τεστ που διαφημίζεται από την υπό εξέταση σελίδα είναι λειτουργικό και εγκεκριμένο τεστ για την COVID-19 από τον FDA δεν έχει την οποιαδήποτε βάση.


Δεδομένης της σοβαρότητας που παρουσιάζει η κατάσταση της πανδημίας COVID-19 είναι καλό να οι αναγνώστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τέτοιου είδους σελίδες. Για τη πληροφόρηση μας σχετικά με τη COVID-19, πληροφορίες για τα κρούσματα όπως επίσης νέες φαρμακευτικές και διαγνωστικές προσεγγίσεις απευθυνόμαστε μόνο στο δημοσιευμένο υλικό των αρμόδιων φορέων υγείας όπως ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (E.C.D.C.).

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.