Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο ΣΚΑΙ προέβαλε παλιό βίντεο με χορό ως σχετικό με τον κορωνοϊόHOAXES

Ο ΣΚΑΙ προέβαλε παλιό βίντεο με χορό ως σχετικό με τον κορωνοϊό

8 Απρ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει ιατρούς και νοσηλευτές σε τουρκικό νοσοκομείο να αναπτερώνουν το ηθικό ασθενών από τον κορωνοϊό.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο έχει ληφθεί τον Νοέμβριο του 2018, απεικονίζοντας προσπάθεια αναπτέρωσης ηθικού ασθενών που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, σε ιδιωτικό κέντρο αιμοκάθαρσης στην Κωνσταντινούπολη.

Προβλήθηκε σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων τηλεοπτικού σταθμού πανελλήνιας εμβέλειας ένα βίντεο από δομή υγείας στην Τουρκία, όπου νοσοκόμοι χορεύουν για να εμψυχώσουν ασθενείς. Όμως, δεν τους δείχνει να “λικνίζονται προσπαθώντας να αναπτερώσουν το ηθικό ασθενών που μάχονται με τον κορωνοϊό”, όπως υποστηρίχθηκε.

Πώς προβλήθηκε

Το βίντεο προβλήθηκε κατά το Βραδινό Δελτίο Ειδήσεων (07/04/2020) του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Στην αρχή του ρεπορτάζ (δείτε το παρακάτω) για την εξέλιξη της πανδημίας της νόσου COVID-19 στην Τουρκία, προβλήθηκε το υπό εξέταση βίντεο, υπό τον γενικό τίτλο “Ραγδαία διασπορά, ελλειπή μέτρα”.

Η περιγραφή του βίντεο έχει ως εξής:

Γιατροί και νοσηλευτές λικνίζονται σε τουρκικό νοσοκομείο προσπαθώντας να αναπτερώσουν το ηθικό ασθενών που μάχονται με τον φονικό ιό. Παράλληλα, συνεχίζεται και ο χορός ανευθυνότητας του Ταγίπ Ερντογάν […]


Τι ισχύει;

Το βίντεο που προβλήθηκε δεν έχει σχέση με την τρέχουσα πανδημία του κορωνοϊού, δεν απεικονίζει ελλιπή μέτρα, ούτε έχει ληφθεί σε δημόσιο νοσοκομείο.

Το πλήρες βίντεο έχει κυκλοφορήσει από το Νοέμβριο του 2018 σε πληθώρα τουρκικών ειδησεογραφικών σελίδων [παράδειγμα 1] [παράδειγμα 2] [παράδειγμα 3]

Όπως σημειώνεται στις περιγραφές του βίντεο, η πρωτοβουλία ελήφθη από το ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό ιδιωτικού κέντρου αιμοκάθαρσης στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να αναπτερωθεί το ηθικό των ασθενών, χορεύοντας γνωστό λαϊκό σκοπό (Erik Dalı). Όπως είναι προφανές, δεν πρόκειται καν για ασθενείς λοιμώδους νοσήματος (σε περίπτωση κατά την οποία η μη τήρηση μέτρων προφύλαξης θα ισοδυναμούσε πράγματι με απερισκεψία), αλλά ανθρώπους που υπόκεινται σε αιμοκάθαρση.


Εν κατακλείδι, ο ισχυρισμός πως το βίντεο δείχνει ιατρούς και νοσηλευτές σε τουρκικό νοσοκομείο να αναπτερώνουν το ηθικό ασθενών από τον κορωνοϊό καταρρίπτεται.