Ποιοι είμαστε
Αρχική ΔΕΝ υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι μια νέα θεραπεία καταπολεμά τον κορωνοϊό σε 3 ημέρεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

ΔΕΝ υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι μια νέα θεραπεία καταπολεμά τον κορωνοϊό σε 3 ημέρες

9 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Βρέθηκε η θεραπεία που καταπολεμά τη νόσο COVID-19 σε 3 ημέρες.

Συμπέρασμα:

Η μελέτη στην οποία βασίζονται τα υπό εξέταση άρθρα δε κάνει πουθενά τον ισχυρισμό ότι βρέθηκε το φάρμακο που καταπολεμά τη νόσο COVID-19 σε τρεις ημέρες. Η προσέγγιση τους βελτίωνε τα συμπτώματα στους 10 ασθενείς που εξέτασαν ενώ οι ίδιοι οι ερευνητές αναφέρουν πως τα συμπεράσματα τους πρέπει να εξεταστούν σε μεγάλες κλινικές δοκιμές.


Σε άρθρα που κυκλοφόρησαν πρόσφατα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι “βρέθηκε η θεραπεία που καταπολεμά τη νόσο COVID-19 σε 3 ημέρες”. Ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση πραγματικών επιστημονικών δεδομένων.

Παραδείγματα: newsbomb.gr, viralnewsgr.eu

Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Κoρωvoϊός: Δάκpυα Χαpάς Mετά Από Μήνες! Bρέθηκε η Θεpαπεία Πoυ «Nικάει» Τoν Iό σε 3 Ημέpες

Ηλιαχτίδα… ελπίδας για πρώτη φορά μετά από μήνες.

Ο εφιάλτης του covid-19 δεν έχει τελειωμό για την ανθρωπότητα που προσπαθεί με κάθε μέσο να αντισταθεί στον κορονοϊό που καλπάζει πάνω στον πλανήτη.

Φαίνεται όμως, πως η νίκη για το ανθρώπινο είδος πλησιάζει καθώς Κινέζοι επιστήμονες κατάφεραν να αρνητικοποιήσουν ασθενείς -από τον covid-19- μέσω μιας νέας θεραπείας, σε 3 μόλις ημέρες!

Η θεραπεία έχει πάρει έγκριση για άμεση εκκίνηση σε Ιταλία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, με τον Mike Ryan, επικεφαλή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να χαρακτηρίζει την θεραπεία ως «σωτήρια και πολύ σημαντική σε αυτό που επιδιώκουμε όλοι».

Η πανδημία έχει επεκταθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ωστόσο φαίνεται πως η μάχη θα βρει τους ανθρώπους νικητές.

Ποια είναι αυτή η θεραπεία;

Μια δοκιμή σε ασθενείς στην Ουχάν έχει απίστευτα αποτελέσματα και μάλιστα σε 3 μόλις ημέρες, αρνητικοποιεί έναν ασθενή που έχει προσβληθεί από τον covid-19.

Η μετάγγιση αίματος, από ασθενείς που έχουν νοσήσει και έχουν ιαθεί πλέον από τον covid-19, σε εκείνους που νοσούν, καθώς έτσι μεταφέρονται τα αντισώματα.

Εν αναμονή λοιπόν, να δούμε τα αποτελέσματα της θεραπείας σε Ιταλία, ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, όπου έχει ήδη πάρει έγκριση για άμεση εκκίνηση…

Κανένα εκ των υπό εξέταση άρθρων δεν δίνει όνομα μελέτης ή πανεπιστημίου που διεξήγαγε τη κλινική δοκιμή επομένως οι αναφορές κάνουν γενικά λόγο για ένα φαρμακευτικό σκεύασμα το οποίο βρέθηκε πως θεραπεύει τη νόσο COVID-19 σε τρεις ημέρες. Μετά από αναζήτηση σε επιστημονικές βάσεις δεδομένων καταφέραμε να βρούμε τη μελέτη η οποία αποτέλεσε τη βάση της εν λόγω είδησης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 6 Απριλίου στο επιστημονικό περιοδικό “Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America” με τίτλο “Effectiveness of convalescent plasma therapy in severe COVID-19 patients”. [πηγή]

Η εν λόγω μελέτη εξέτασε κατά πόσο η μετάγγιση πλάσματος από ασθενείς που ανέκαμψαν από τη νόσο COVID-19 σε τωρινούς ασθενείς μπορεί να βοηθήσει στη καταπολέμηση της νόσου. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν 10 ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα της νόσου στους οποίους χορηγήθηκε πλάσμα από ασθενείς που πέρασαν τη νόσο και τα αποτελέσματα, όπως καταγράφονται στη μελέτη, έδειξαν βελτίωση των συμπτωμάτων εντός 3-5 ημερών.

Ωστόσο, σε κανένα σημείο της μελέτης δεν αναφέρεται ότι αυτή η προσέγγιση είναι θεραπεία της νόσου COVID-19 αλλά δοκιμαστική προσέγγιση η οποία, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές:

Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη σε μεγάλες και κατάλληλα ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές.

Συμπερασματικά λοιπόν η εξαγωγή του συμπεράσματος ότι αυτή η προσέγγιση αποτελεί “φάρμακο που θεραπεύει τη COVID-19 μετά από 3 ημέρες” δεν έχει καμία βάση καθώς πρόκειται για μια μελέτη σε 10 μόνο ασθενείς η οποία εξέτασε μια φαρμακευτική προσέγγιση. Παρότι αυτή η προσέγγιση έδειξε ενθαρρυντικά αποτελέσματα δεν χαρακτηρίστηκε από τους ερευνητές ως θεραπεία και χρειάζονται μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να μπορούμε να κάνουμε δηλώσεις ως προς την αποτελεσματικότητα της.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.