Ποιοι είμαστε
Αρχική Εικόνες του 2019 στο Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζονται ως τωρινές στην ΤουρκίαHOAXES

Εικόνες του 2019 στο Αζερμπαϊτζάν παρουσιάζονται ως τωρινές στην Τουρκία

9 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Σκηνές βίας διαδραματίζονται στην Τουρκία σήμερα.

Συμπέρασμα

Τα επεισόδια διαδραματίστηκαν στο Αζερμπαϊτζάν στις 19 Οκτωβρίου του 2019.

Ραγδαίως αυξάνονται οι κοινοποιήσεις ενός βίντεο στην πλατφόρμα του Facebook στο οποίο, εικόνες βίαιης αστυνομικής καταστολής παρουσιάζονται ως σημερινή και επικρατούσα κατάσταση στην Τουρκία. Ωστόσο, ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ο ισχυρισμός διαδόθηκε και σε άλλες πλατφόρμες όπως το YouTube ενώ αρχική πηγή αποτελεί δημοσίευμα χρήστη του Facebook.

[πηγή]

Τόπος;

Ούτε ο τόπος μα ούτε ο χρόνος αποδίδονται ορθώς στο υπ’εξέταση βίντεο. Στο χρονικό σημείο 2:45 του παραπάνω βίντεο γινόμαστε μάρτυρες προσαγωγής ανθρώπου σε όχημα της αστυνομίας. Λίγα δευτερόλεπτα μετά, εντοπίζουμε το παρακάτω σήμα στο πίσω μέρος του αστυνομικού οχήματος.

Έχοντας στο κέντρο του τη σημαία του Αζερμπαϊτζάν, το παραπάνω αποτελεί το σήμα μιας ειδικής ομάδας της αστυνομίας, η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και εδρεύει στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν. Πρόκειται για ομάδα άμεσης επέμβασης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εν λόγω μονάδα χρησιμοποιήθηκε για την αποκατάσταση της τάξης σε διαδηλώσεις του 2019.

Παράδειγμα αστυνομικού σήματος.

Χρόνος;

Στο βίντεο απεικονίζονται οι προσπάθειες βίαιης καταστολής συμμετεχόντων σε διαμαρτυρία που οργάνωσε στις 19 Οκτωβρίου του 2019, το Εθνικό Συμβούλιο Δημοκρατικών Δυνάμεων. Είχε προηγηθεί αίτημα που κατατέθηκε από γυναίκες για την διεξαγωγή ειρηνικής συγκέντρωσης το οποίο ωστόσο, οι δημοτικοί παράγοντες απέρριψαν. Μεταξύ άλλων τα αιτήματά των διαδηλωτών ήταν η απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων για ανεπηρέαστη και ελεύθερη διεξαγωγή των εκλογών και η αντιμετώπιση της ανεργίας και των οικονομικών ανισοτήτων. Ακολουθεί σχετικό βίντεο από το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019 κοινοποιημένο στις 21 Οκτωβρίου του 2019 στο κανάλι του MeydanTV.

Μάλιστα, στο παραπάνω ντοκουμέντο όπου στέλεχος της αστυνομίας αρπάζει έναν άνδρα, μπορούμε να διακρίνουμε εστιατόριο το οποίο απέχει μόλις 5 λεπτά από την οδό 28 May Str. όπου διαδραματίστηκαν τα επεισόδια.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω ο ισχυρισμός πως οι εικόνες που μεταδίδει το βίντεο είναι τωρινές και γεωγραφικά τοποθετούνται στην Τουρκία είναι αναληθείς και καταρρίπτονται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).